Borobudur

Grootste Boeddhistische tempel ter wereld

De Borobudur in Indonesië is de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Deze indrukwekkende tempel heeft een bijzonder Nederlands tintje. Je kunt de tempel de gehele dag bekijken. De meeste toeristen bezoeken de Borobudur om de magische zonsopgang te beleven, maar er zijn meer mogelijkheden voor deze excursie. Zoals uit deze tips blijkt. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Borobudur.

Deze wereldberoemde tempel ligt vlakbij de Merapi, dit is de meest actieve vulkaan van Indonesië. Nederlanders herontdekten de tempel in 1815 en begonnen met de opgravingen, maar ook met het verkwanselen ervan.

Als je de Borobudur bezoekt moet je dit wel goed voorbereiden. Zodat je de meeste andere toeristen niet tegen komt. Daarnaast kun je diverse tours doen die je bezoek extra leuk maken.  

Zonsopgang bij de Borobudur

De zonsopgang bij de stoepa’s van de Borobudur. ©Corno van den Berg

De heuvels rond Borobudur en het vele groen geven de tempel een bijzonder decor. De zon die een nieuwe dag aankondigt is eigenlijk een verplicht nummer. Het is ook een ideaal moment om dit gebouw en zijn historie op je in te laten werken. En het is nog relatief rustig. 

Hou er wel rekening mee dat je voor het zien van de zonsopgang extra moet betalen. Een goed idee is om vlak na zonsopgang te komen, dan zie je de zon boven de tempel uit klimmen.

Ook leuk: De zonsondergang bij Borobudur

Heb je geen mogelijkheid om de zonsopgang mee te maken, blijf dan tot de zonsondergang. Minimaal zo mooi. En het kan natuurlijk ook heel bijzonder zijn, als de lucht rood kleurt. Waarbij deze vaak extra rood is, door de vele smog in de lucht. Maar dan sta je niet echt alleen, want het is vaak opvallend druk.

Overnachten in de omgeving

Als je de zonsopgang wilt meemaken heb je twee keuzes. Je kunt het beste in de omgeving blijven slapen, zoals ik deed. Of je gaat vanuit Yogyakarta met een excursie, zodat je met een grote groep de zon ziet opkomen. Er zijn in de buurt diverse kleine hotels, goedkope hostels, luxe villa's en handige appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. 

Bekijk Borobudur vanaf een berg

Menorer Hill is dé plek om de Borobudur-tempel van een afstand te zien. De omliggende heuvels zijn ideaal om de idyllische ligging van de tempel tussen de diverse vulkanen te zien. Het droge seizoen (met name augustus) is dus de beste tijd om deze wandeling te maken. De vroege ochtend os daarbij ideaal.

Zie het ochtendgebed

De Boeddha aanraken in de stoepa. ©Corno van den Berg

De Borobudur fungeert met name in de ochtend nog steeds als gebedsoord voor boeddhistische monniken. De meeste zijn pelgrims, die vanuit alle hoeken van de wereld komen. Als je oplet, kun je zien dat zij iedere etage zeven maal rond lopen. Met de klok mee. Ook komen er veel groepen (zowel gelovigen als toeristen) om te mediteren.

400 stoepa’s

Op de drie hoger gelegen terrassen zijn meer dan 400 stoepa’s te zien. De terrassen zijn in de vorm van cirkel, waarmee symbolisch de oneindigheid van het leven mee wordt bedoeld. In elk zit een boeddhabeeld. Op de bovenste etages zijn 72 kleine stoepa’s neergezet. Die zijn gebouwd rondom één grote centrale stoepa. Deze grote stoepa staat symbool voor het Nirwana (of hiernamaals). Inclusief deze stoepa, is het gebouw in totaal 40 meter hoog.

9 etages

De tempel zelf is maar liefst 123 bij 123 meter groot. Het gebouw heeft negen etages. De onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. De etages vertegenwoordigen de Mahayana-boeddhistische kosmos. Zo is er Kãmadhãtu, de begeerte-wereld, oftewel de wereld waarin we leven. Rupadhatu staat voor de overgangswereld, wanneer de mens zijn lichaam en de wereldse zaken verlaat. Arupadhau is tot slot de wereld van de goden. In deze wereld is alles volmaakt.

6 kilometer reliëfs

De wanden van de Borobudur laten eindeloze beeldhouwwerken in reliëf zien. Met een totale lengte van 6 kilometer. Volgens geleerden staan de negen verdiepingen van het gebouw voor negen meditatie-oefeningen. Deze zijn nodig voor je naar het hoogste platform mag. Op de eerste vier rechthoekige terrassen van de Borobudur vind je meer dan 1.500 reliëfs. Allemaal illustreren ze het leven van Boeddha. Elk tafereel is tot in de details uitgewerkt.

Een van de vele wandreliëfs op de Borobudur. ©Corno van den Berg

Slaap met uitzicht op Borobudur

Amanjiwo is een luxueus hotel met uitzicht op Borobudur. Ideaal voor wie de zon op wil zien komen boven de tempel, vanaf zijn terras. Of voor wie in alle vroegte de tempel op wil, zonder al te vroeg op te hoeven staan. Vanuit Yogyakarta is het een uur rijden, dus die tijdwinst heb je hier. Let bij aankomst op het doorkijkje in de gang: je kijkt recht op de tempel. De prijzen zijn stevig, het is niet voor iedereen weggelegd.

Geschiedenis van Borobudur

Geleerden denken dat Borobudur tussen 750 en 850 tijdens de boeddhistische Sailendra-dynastie werd gebouwd. De tempel is aan de basis 123 bij 23 meter en telt 9 etages. Op de bovenste etage staan 72 kleine stoepa’s rondom één grote stoepa. 

Er is een legende. Als je de Boeddha in de kleine stoepa kunt aanraken door je arm in een gat te steken brengt je dat geluk. Je ziet veel Aziaten het doen, maar het wordt afgeraden. Omdat de vele mensenhanden schade toebrengen aan het beeld. Doe dit dus liever niet. 

Lange tijd is de tempel bedolven geweest onder aarde, as en begroeiing. Pas in 1814 is de tempel door de Nederlander H.C. Cornelius ontdekt. 

Met meer dan 200 mannen heeft hij de tempel uitgegraven en pas in 1885 werd de onderste laag van de tempel zichtbaar. Om de Borobudur te beschermen staat de tempel sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht dus.

Tips om Borobudur te bezoeken

Het tempelcomplex wordt door veel toeristen bezocht, maar evengoed is de tempel een echte must-see. Kom hier vroeg in de ochtend om de zonsopgang te bekijken. Koop een combikaartje zodat je ook de nabijgelegen tempels van Prambanan kunt bezoeken. 

Naar Indonesië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 19 artikelen over Indonesië

Bekijk alle artikelen