Waarom moet ik hier heen?

Borobudur is de grootste boeddhistische tempel ter wereld gelegen nabij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesie. Nederlanders herontdekten de tempel in 1815 en begonnen met de opgravingen, maar ook met het verkwanselen ervan.

Lokale naam: Barabudhur, Engelse naam: Borobudur

Geleerden denken dat Borobudur tussen 750 en 850 tijdens de boeddhistische Sailendra-dynastie werd gebouwd. De tempel is aan de basis 123 bij 23 meter en telt 9 etages. Op de bovenste etage staan 72 kleine stoepa’s rondom één grote stoepa.

Boeddha aanraken in de stoepa.
Meisjes proberen de Boeddha aan te raken in de stoepa. Corno van den Berg

Het verhaal dat het je geluk brengt als je de Boeddha in de kleine stoepa kunt aanraken door je arm in een gat te steken leeft nog steeds maar wordt niet gewaardeerd vanwege de schade die dit kan toebrengen. Doe dit dus liever niet.

Lange tijd is de tempel bedolven geweest onder aarde, as en begroeiing. Pas in 1814 is de tempel door de Nederlander H.C. Cornelius ontdekt.

De stoepa's van de Borobudur.
De stoepa’s van de Borobudur. Corno van den Berg

Met meer dan 200 mannen heeft hij de tempel uitgegraven en pas in 1885 werd de onderste laag van de tempel zichtbaar. Om de Borobudur te beschermen staat de tempel sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het tempelcomplex wordt door veel toeristen bezocht, maar evengoed is de tempel een echte must-see. Kom hier vroeg in de ochtend om de zonsopgang te bekijken. Koop een combikaartje zodat je ook de nabijgelegen Prambanan-tempel kunt bezoeken.

Bezienswaardigheden van Borobudur:

400 stoepa’s

Op de drie hoger gelegen terrassen zijn meer dan 400 stoepa’s te zien. De terrassen zijn in de vorm van cirkel, waarmee symbolisch de oneindigheid van het leven mee wordt bedoeld. In elk zit een boeddhabeeld. Op de bovenste etages zijn 72 kleine stoepa’s neergezet. Die zijn gebouwd rondom één grote centrale stoepa. Deze grote stoepa staat symbool voor het Nirwana (of hiernamaals). Inclusief deze stoepa, is het gebouw in totaal 40 meter hoog.

9 etages

De tempel zelf is maar liefst 123 bij 123 meter groot. Het gebouw heeft negen etages. De onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. De etages vertegenwoordigen de Mahayana-boeddhistische kosmos. Zo is er Kãmadhãtu, de begeerte-wereld, oftewel de wereld waarin we leven. Rupadhatu staat voor de overgangswereld, wanneer de mens zijn lichaam en de wereldse zaken verlaat. Arupadhau is tot slot de wereld van de goden. In deze wereld is alles volmaakt.

6 kilometer reliëfs

De wanden van de Borobudur laten eindeloze beeldhouwwerken in reliëf zien. Met een totale lengte van 6 kilometer. Volgens geleerden staan de negen verdiepingen van het gebouw voor negen meditatie-oefeningen. Deze zijn nodig voor je naar het hoogste platform mag. Op de eerste vier rechthoekige terrassen van de Borobudur vind je meer dan 1.500 reliëfs. Allemaal illustreren ze het leven van Boeddha. Elk tafereel is tot in de details uitgewerkt.

Beste video Borobudur

Tips voor Borobudur:

Slaap met uitzicht op Borobudur

Amanjiwo is een luxueus hotel met uitzicht op Borobudur. Ideaal voor wie de zon op wil zien komen boven de tempel, vanaf zijn terras. Of voor wie in alle vroegte de tempel op wil, zonder al te vroeg op te hoeven staan. Vanuit Yogyakarta is het een uur rijden, dus die tijdwinst heb je hier. Let bij aankomst op het doorkijkje in de gang: je kijkt recht op de tempel. De prijzen zijn stevig, het is niet voor iedereen weggelegd.

Bekijk Borobudur vanaf een berg

Menorer Hill is dé plek om de Borobudur-tempel van een afstand te zien. De omliggende heuvels zijn ideaal om de idyllische ligging van de tempel tussen de diverse vulkanen te zien. Het droge seizoen (met name augustus) is de beste tijd om deze wandeling te maken. De vroege ochtend os daarbij ideaal.

Zie de zon tussen de tempels op komen

De heuvels rond Borobudur en het vele groen geven de tempel een bijzonder decor. De zon die een nieuwe dag aankondigt is eigenlijk een verplicht nummer. Het is ook een ideaal moment om dit gebouw en zijn historie op je in te laten werken. En het is nog relatief rustig. De zonsondergang kan natuurlijk ook, als de lucht rood kleurt. Alleen sta je dan niet echt alleen…. Hou er wel rekening mee dat je voor het zien van de zonsopgang extra moet betalen. Een goed idee is om vlak na zonsopgang te komen, dan zie je de zon boven de tempel uit klimmen.

Zie het ochtendgebed

De Borobudur fungeert met name in de ochtend nog steeds als gebedsoord voor boeddhistische monniken. De meeste zijn pelgrims, die vanuit alle hoeken van de wereld komen. Als je oplet, kun je zien dat zij iedere etage zeven maal rond lopen. Met de klok mee. Ook komen er veel groepen (zowel gelovigen als toeristen) om te mediteren.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Indonesië, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

BoeddhismeTempel