Gunung Leuser National Park

Ontmoet orang-oetans in de jungle

Gunung Leuser National Park op Sumatra is een beroemd natuurgebied in Indonesië. Dit is een van de plekken waar de orang-oetan leeft. En jij kunt dit dier zien. Dit zijn de bezienswaardigheden van Gunung Leuser National Park. In dit artikel vind je ook informatie over de beste excursies en tours.

Het natuurpark ligt op het eiland Sumatra en wordt gezien als een parel. Dit is een van de beste voorbeelden van regenwoud in Azië. Het is ruig, warm, nat en toch erg gaaf.

Het is een relatief jong park dat pas in 1980 is opgericht; delen werden wel al langer beschermd. Inmiddels staat het op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dat zegt wel iets over Gunung Leuser National Park.

Gunung Leuser National Park is perfect om de rijke natuur te beleven. Er zijn diverse excursies om de diverse wilde dieren te spotten.

Wandelen in het Gunung Leuser National Park.

De orang-oetans van Gunung Leuser

De meeste mensen komen voor de orang-oetan. Waar je ook echt wel een kans op hebt. Deze mensapen worden in het park geregeld gezien. Veel gidsen kennen het gedrag van de dieren ook goed. Zodat ze ongeveer weten waar ze uithangen, letterlijk. Er zijn diverse tours, maar check vooral of je op zoek gaat naar wilde dieren of niet. 

In Gunung Leuser leeft de Sumatraanse orang-oetan. Deze is net even anders dan de Borneose orang-oetan. Sterker nog, het zijn volgens wetenschappers zelfs twee verschillende soorten. De dieren worden hier geregeld in het wild gezien, al vormt houtkap een groot probleem voor deze mensapen.

Andere dieren in Gunung Leuser

De bijzondere fraaie Thomaslangoer in Gunung Leuser.

Dit is de enige plek ter wereld waar dieren als orang-oetan, tijger, Aziatische olifant en Sumatraanse neushoorn samen leven. De tijger en neushoorn worden zelden gezien. En dus moet je een flinke dosis geluk hebben.

Ook vind je hier andere apen als de withandgibbon, de Thomaslangoer en de Java-aap. Deze worden redelijk vaak gespot. Wandelaars komen geregeld de Sumatraanse pauwfazant tegen, die familie is van de bekende pauw.

Berg Gunung Leuser

Gunung Leuser National Park is een rijk regenwoud. Dat je eenvoudig kunt bezoeken. Het park is vernoemd naar de Gunung Leuser, een berg van maar liefst 3.381 meter hoogte. Deze zul je lang niet altijd zien door het dichte regenwoud. Hij wordt ook wel Leuserberg genoemd.

Bukit Lawang

Bukit Lawang is voor de meeste bezoekers de ingang van het park. En ook voor velen de uitvalsbasis om Gunung Leuser National Park te bezoeken. Je kunt hier talloze excursies boeken om het park in te gaan. Dit kun je natuurlijk ook vooraf regelen via een Nederlandse aanbieder van reizen. Hiermee voorkom je de pech dat de tours vol zijn. Maar je hebt ter plekke veel minder vrijheid.

Bohorok Rehabilition Centre

Met wat geluk kun je een orang-oetan zo dichtbij zien.

Het Bohorok Rehabilition Centre is bijzonder. Dit is een opvangcentrum voor orang oetans in Bukit Lawang. De meeste dieren die hier zitten hebben een droevig verleden. Vaak is hun moeder gedood door stropers. Waardoor ze niet zelf zouden kunnen overleven. Of moesten deze dieren uitwijken voor de houtkap. Waarvan een groot deel nog steeds illegaal gebeurt.

Als je dit opvangcentrum bezoekt help je de dieren. Met je entreegeld kunnen de dieren voedsel en medicijnen krijgen. Er is ook een wandelgebied, zodat je deze prachtige dieren kunt tegenkomen. Heel soms worden de dieren weer terug gezet in de natuur. En je ze dus tijdens een stevige wandeling door de jungle kunt ontmoeten.

Bat Cave of Vleermuisgrot

De imposante Bat Cave in Gunung Leuser National Park.

Net buiten Bukit Lawang ligt de Bat Cave. Dit is een imposante grot die je via een excursie kunt bezoeken. Bij de ingang zie je jongens die voor wat kleingeld met je mee de grot in gaan. Ze hebben een lamp, zodat je veel beter kunt zien. En zoals de naam al doet vermoeden zie je aan het plafond talloze vleermuizen hangen.

Overnachten bij Gunung Leuser

Veel bezoekers doen een dagtrip vanuit Medan. Dit betekent veel auto rijden en relatief weinig tijd in de natuur. Als je dit natuurgebied goed wilt bezoeken is het slim om meerdere nachten in de buurt te verblijven. Je hebt een grote keuze uit kleine hotels, goedkope hostels, handige appartementen en ruime vakantieverblijven. Deze kun je eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, veel zijn volgeboekt tijdens de vakantieperiodes.   

Boek je excursie online

Hoe kom ik bij Gunung Leuser National Park?

Vanuit Medan kun je goed met de bus reizen naar Bukit Lawang. Een minivan is ook een optie. De rit duurt zo’n 3 tot 4 uur.

Beste tijd voor Gunung Leuser National Park

Vermijd het regenseizoen, dat van september tot en met januari duurt. Het regent hier dan vaak kort, maar wel hard. Waardoor onder meer de paden erg drassig worden. En veel dieren schuilen. 

Maar, het is ook koeler. zodat je makkelijker een lange trekking kunt doen. En de buien zijn kort, waarna vaak de zon doorbreekt. En het is veel rustiger in het park met toeristen.

De beste tijd is van maart tot en met juli. Dan heb je veel zonneschijn en is het ook een stuk minder klam. 

Naar Indonesië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 19 artikelen over Indonesië

Bekijk alle artikelen