Waarom moet ik dit dier zien?

De tijger is een iconisch dier. Met name in India kun je dit dier tegen komen als je op safari gaat. Een unieke ontmoeting met dit roofdier, die soms opvallend dichtbij komen. Meer dan indrukwekkend.

Engelse naam: tiger, Latijnse naam: panthera tigris

Meerdere soorten tijgers?

De tijger bestaat volgens wetenschappers uit slechts één soort. En dus niet uit meerdere zoals je vaak hoort. Deze dieren leven in een groot deel van Azië, zoals in India, Bangladesh, Nepal en Bhutan maar ook in Rusland. Wel zijn er zes ondersoorten, zoals de Siberische tijger (die het grootst kan worden) en de Sumatraanse tijger (de kleinste). Volwassen tijgers kunnen maar liefst 250 kilo wegen.

De problematiek van de tijger

Volgens schattingen leefden er rond 1900 nog zo’n 100.000 tijgers in het wild in Azië. Waaronder bijvoorbeeld ook op Bali. De oprukkende mens zorgde voor het verdwijnen van het leefgebied. Daarnaast werd de handel in tijgervellen en later de botten van deze dieren een lucratieve markt. Hiervoor werden duizenden dieren doodgeschoten.

Een tijger snuffelt aan een vers gevangen prooi: een axishert.
Een tijger snuffelt aan een vers gevangen prooi: een axishert. Corno van den Berg

Bij een telling begin jaren zeventig bleken er in India, het belangrijkste land voor dit dier, nog maar 1.800 tijgers in het wild te zijn. Waarvan de toekomst allerminst zeker is. Vandaar dat extra bescherming noodzakelijk is.

In 1973 werd in India Project Tiger gestart om het uitsterven van het nationale symbool te beschermen. Talloze voormalige jachtgronden van de maharadja’s (de voormalige heersers in de diverse koninkrijkjes) werden omgedoopt tot nationaal park.

Op dit moment zijn er nog 27 parken waar tijgers voorkomen in India. Althans op papier, want stroperij is nog steeds een groot probleem. In China worden de botten voor medicinale doeleinden gebruikt, terwijl de vacht een voor veel Aziaten een statussymbool is.

De droom van elke toerist: een tijger met jong.
De droom van elke toerist: een tijger met jong. Ian Duffy

Populair bij natuurliefhebbers

Bij veel natuurliefhebbers staat de tijger in de top tien om ooit in het wild te zien. De grootste katachtige ter wereld trekt inmiddels veel natuurliefhebbers naar met name India. Een goede tweede is Nepal, al is de kans daar beduidend kleiner.

Het geld van de toeristen wordt gebruikt om de parken in stand te houden. Als ook om anti-stroperij patrouilles te financieren. Diverse natuurorganisaties als Wereld Natuur Fonds, EIA, Save the Tiger Fund, zetten zich inmiddels ook in voor het behoud van de grootste kat ter wereld.

De beste plekken om de tijger te zien: