Waarom moet ik dit doen?

Sushi is ongekend populair. Wie naar Japan gaat moet het proeven; in een soort fastfoodhall, maar ook bij een gerenommeerd restaurant. Vers, smaakvol en vooral divers. En vaak anders dan in Nederland.

Sushi en sashimi kennen we van Japan, maar zijn inmiddels ook in Nederland bekend. Maar als je naar Japan gaat, kun je daar je hart ophalen. In fastfood sushiketens, maar ook in luxe tenten. En alles er tussen in. En je kunt bijvoorbeeld al sashimi als ontbijt nemen, mocht je dat willen.

Wat is sushi?

Sushi staat (feitelijk) voor plakjes rauwe vis. Deze wordt gemengd of gewikkeld in of om een speciale sushi rijst, meestal is dat rijst met een beetje azijn.

Wat is sashimi?

Sashimi is voornamelijk rauwe vis, die vaak erg dun gesneden. Maar daarmee ben je er niet. Er bestaan honderden varianten in de Japanse keuken. In veel Japanse restaurants zijn dit de meest populaire:

  • Hosomaki, extra dunne sushirolletjes
  • Futomaki, extra dikke sushirolletjes
  • Maki-sushi, sushi gewikkeld in zeewier
  • Charkin-sushi, sushi met dunne stukjes omelet

Wie sushi of sashimi bestelt krijgt daar meestal diverse bijgerechten bij geserveerd. Zoals de krachtige wasabi, waarvan de officiele naam van de plant is Wasabia Japonica. Maar ook gember, radijs, rijstazijn, sojasaus en vaak andere sauzen.

En het is net als bij ons. Als je in een goede sushitent zit krijg je echte wasabi en anders krijg je mierikswortel met radijs en mosterd. Oh, en een groene kleurstof, want het moet natuurlijk wel lijken op wasabi…

Etiquette sushi en sashimi

De afgelopen jaren is er een ware sushi-revolutie geweest. Waarbij talloze variaties zijn gemaakt op de standaard sushi-gerechten. Ook in Japan kun je deze proeven, al is het bijvoorbeeld met veel minder sauzen dan bijvoorbeeld in Amerika of Nederland. Proef het zelf maar; bestel ook eens iets wat je niet kent of nog nooit hebt geproefd.

Het eten van sushi kent ook een specifieke etiquette. Zeker in Japan. Japanners mixen hun sojasaus niet met wasabi, zoals veel Europeanen doen. En ze ‘dopen’ hun sushirol bijvoorbeeld niet in de sojasaus. Sterker nog, dit is onbeleefd. Het beste kun je in een restaurant eerst even observeren hoe de Japanners zelf eten. Wat sowieso een mooi gezicht is.

Peter Arkle, een New Yorkse vormgever heeft deze infographic ontworpen waarin de do’s en don’ts worden uitgelegd. Aan jou hoe je sushi wilt eten, maar het is wel netjes om je in Japan zelf te houden aan de regels.

etiquette sushi

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Japan, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Let op!

Want er is ook sushi die niet van vis gemaakt is, maar bijvoorbeeld van rauwe kip of rauwe paardenvlees. Waar een Westerse maag niet altijd van gediend is.

Heb jij mijn reisverhaal over Japan al gelezen?

Het beste van Japan en Zuid-Korea

Een cruise in Japan en Zuid-Korea. Ik wist niet eens dat het bestond. Al is het logisch dat je ook in dit werelddeel kunt cruisen. Dat moet ik proberen...

Reisverhaal
Het beste van Japan en Zuid-Korea

Japan en Zuid-Korea: Dat kun je op diverse manieren doen. Een relatief onbekende is de cruise.  Waarbij je helemaal om Japan heen vaart en een stop maakt in Busan (Zuid-Korea). Overal ga ik excursies maken...