Waarom moet ik dit doen?

Sushi is ongekend populair. Wie naar Japan gaat moet het proeven; in een soort fastfoodhall, maar ook bij een gerenommeerd restaurant. Vers, smaakvol en vooral divers. En vaak anders dan in Nederland.

Sushi en sashimi zijn inmiddels ook in Nederland bekend. In Tokio, maar ook in de rest van Japan kun je je hart ophalen. En bijvoorbeeld al sashimi als ontbijt nemen, mocht je dat willen.

Sushi staat (feitelijk) voor plakjes rauwe vis. Deze wordt gemengd of gewikkeld in of om een speciale sushi rijst, meestal is dat rijst met een beetje azijn.

Sashimi is rauwe vis, die vaak erg dun gesneden. Maar daarmee ben je er niet. Er bestaan honderden varianten in de Japanse keuken. In veel Japanse restaurants zijn dit de meest populaire:

  • Hosomaki, extra dunne sushirolletjes
  • Futomaki, extra dikke sushirolletjes
  • Maki-sushi, sushi gewikkeld in zeewier
  • Charkin-sushi, sushi met dunne stukjes omelet

Wie sushi of sashimi bestelt krijgt daar meestal diverse bijgerechten bij geserveerd. Zoals de krachtige wasabi (mierikswortel), maar ook gember, radijs, rijstazijn, sojasaus en vaak andere sauzen.

De afgelopen jaren is er een ware sushi-revolutie geweest. Waarbij talloze variaties zijn gemaakt op de standaard sushi-gerechten. Ook in Japan kun je deze proeven, al is het bijvoorbeeld met veel minder sauzen dan bijvoorbeeld in Amerika of Nederland. Proef het zelf maar; bestel ook eens iets wat je niet kent of nog nooit hebt geproefd.

Het eten van sushi kent ook een specifieke etiquette. Peter Arkle, een New Yorkse vormgever heeft deze infographic ontworpen waarin de do’s en don’ts worden uitgelegd. Aan jou hoe je sushi wilt eten.

Let op!

Want er is ook sushi die niet van vis gemaakt is, maar bijvoorbeeld van rauwe kip of rauwe paardenvlees. Waar een Westerse maag niet altijd van gediend is.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Japan, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.