Proef sushi en sashimi in Japan

Leer de zeer uitgebreide keuken van Japan kennen

Sushi en sashimi kun je in Japan in talloze vormen krijge. Denk aan  speciale fastfood sushi restaurants, maar ook in luxe tenten. En alles er tussen in.

Het eten van sushi is ongekend populair, voor zowel lunch als diner. Wie naar Japan gaat moet het proeven; in een soort fastfoodhall, maar ook bij een gerenommeerd restaurant. Vers, smaakvol en vooral divers. En vaak anders dan in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld al sashimi als ontbijt nemen, mocht je dat willen.

Wat is sushi?

Een bord met sushi in Japan.

Sushi staat (feitelijk) voor plakjes rauwe vis. Deze wordt gemengd of gewikkeld in of om een speciale sushi rijst, meestal is dat rijst met een beetje azijn. 

Je hebt allerlei vormen en dus ook diverse smaken. Vis is erg populair, maar ook vaak groenten. In Japan kun je heel veel soorten proeven. En dan zien wat je favorieten zijn. 

Ik merkte tijdens mijn bezoek dat ik er veel te veel heb. Wat ook wel fijn is voor de diversiteit. Het betekent dat je dagen lang kunt eten.

Meest populaire sushi

In veel restaurants in Japan zijn dit de meest populaire:

  • Hosomaki, extra dunne sushirolletjes
  • Futomaki, extra dikke sushirolletjes
  • Maki-sushi, sushi gewikkeld in zeewier
  • Charkin-sushi, sushi met dunne stukjes omelet

Wat is sashimi?

Sashimi is voornamelijk rauwe vis, die vaak erg dun gesneden. Maar daarmee ben je er niet. Er bestaan honderden varianten in de Japanse keuken.

Sashimi proeven in een restaurant in Japan.

Echte wasabi of niet?

Wie sushi of sashimi bestelt krijgt daar meestal diverse bijgerechten bij geserveerd. Zoals de krachtige wasabi, waarvan de officiële naam van de plant is Wasabia Japonica. Maar ook gember, radijs, rijstazijn, sojasaus en vaak andere sauzen. 

En het is net als bij ons. Als je in een goed sushi restaurant zit krijg je echte wasabi en anders krijg je mierikswortel met radijs en mosterd. Oh, en een groene kleurstof, want het moet natuurlijk wel lijken op wasabi…

Etiquette sushi en sashimi

De afgelopen jaren is er een ware sushi-revolutie geweest. Waarbij talloze variaties zijn gemaakt op de standaard sushi-gerechten. Ook in Japan kun je deze proeven, al is het bijvoorbeeld met veel minder sauzen dan bijvoorbeeld in Amerika of Nederland. Proef het zelf maar; bestel ook eens iets wat je niet kent of nog nooit hebt geproefd.

Het eten van sushi kent ook een specifieke etiquette. Zeker in Japan. Japanners mixen hun sojasaus niet met wasabi, zoals veel Europeanen doen. En ze ‘dopen’ hun sushirol bijvoorbeeld niet in de sojasaus. Sterker nog, dit is onbeleefd. Het beste kun je in een restaurant eerst even observeren hoe de Japanners zelf eten. Wat sowieso een mooi gezicht is.

Peter Arkle, een New Yorkse vormgever heeft deze infographic ontworpen waarin de do’s en don’ts worden uitgelegd. Aan jou hoe je sushi wilt eten, maar het is wel netjes om je in Japan zelf te houden aan de regels.

Fast food sushi of fancy restaurant?

In Japan vind je veel fastfood restaurants. Ook voor sushi en sashimi. Die hebben een bijzondere manier voor de kleine hapjes te serveren. Dit gaat via de lopende band. Wat erg leuk is om te doen. 

Je gaat zitten en er komen op borden talloze gerechten voorbij. Een kleur geeft aan welke prijsklasse het gerecht is. Je pakt het gerecht en na afloop reken je de bordjes die je hebt gepakt af. Ik mixte bekende met totaal onbekende gerechten, wat een heerlijke lunch was bijvoorbeeld.

In de avond ging ik naar een goed bekend staand restaurant. Met name sashimi is daar veel meer divers. En dus ook veel duurder. Maar eerlijk is eerlijk, beide restaurants zijn een beleving. En heerlijk. 

Let op!

Want er is ook sushi die niet van vis gemaakt is, maar bijvoorbeeld van rauwe kip of rauwe paardenvlees. Waar een Westerse maag niet altijd van gediend is.

Omakase

De Japanse term Omakase betekent dat de chef van het restaurant het mag beslissen wat je eet. Omakase betekent zo ongeveer 'ik laat het aan jou over'. Het is in Japan gewoon om dit in een restaurant te zeggen. Veel hebben zelfs een omakase-chef. Het is wel degelijk anders dan het Menu van de Chef of een verrassingsmenu

De omakase-chef zal met de gerechten inspelen op: wat er die dag vers en voorradig is, maar ook hoe jij reageert op de gerechten en wat je feedback is. Het eerste gerecht is licht en divers, zodat de chef kan achterhalen wat je lekker vindt. Waarna hij het volgende gerecht gaat maken met jouw input. Het is dus een persoonlijke ervaring. Vraag in het restaurant omakase tot de mogelijkheden behoort.Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Japan

Lees mijn Tips

alle 15 artikelen over Japan

Bekijk alle artikelen