Waarom moet ik hier heen?

Shibuya is een populaire wijk in Tokio, waar maar liefst vijf zebrapaden lopen. Van de ene stoep naar de andere, maar ook een diagonaal over de gehele weg. Dit om per keer dat het verkeerslicht op groen staat zo'n 1200 mensen door te laten in 20 seconden.

Het Shibuya kruispunt

Het is zaterdagavond in Tokio in Japan. Overal schreeuwen neonletters en bewegende billboards om aandacht. Dit is Shibuya, bekend als het drukste kruispunt ter wereld. Met maar liefst vijf brede zebrapaden. Vijf ja. Je kunt van straat naar straat oversteken, maar ook dwars over het hele kruispunt.

Je verwacht een enorme chaos als het verkeerslicht op groen gaat. Het stoplicht staat precies twintig seconden op groen. Tijd genoeg om per keer meer dan duizend mensen over te zien steken. Waardoor het een ongekende mierenhoop is.

Maar dit alles gaat wel op zijn Japans, dus iedereen wacht netjes tot het groen is. En dan barst het los. Ook al botst niemand tegen elkaar op. Een beleefde chaos; wonderlijk. Totdat het rood is en iedereen weer stil staat en de tientallen auto’s voorbij razen. Intussen wordt er volop gepraat, gebeld en is het een muur van geluid. Kortom: een heerlijk uitstapje.

Beste tijd om naar het Shibuya kruispunt te gaan

Je kunt het best op een zaterdagavond gaan, zodat je de drukte en de alom aanwezige neonreclames ook kunt zien. Maar het drukst is het op werkdagen; vroeg in de ochtend en in de namiddag. Dan gaan hier maar liefst zo’n 2.500 mensen per groen licht de straat over. Een bijzonder gezicht, dat is zeker.

Je kunt het op diverse manieren beleven. Je kunt eenvoudig het kruispunt oplopen en foto’s (of video’s) maken. Let wel op dat je weer op tijd op de stoep staat…

Rondom het kruispunt zitten diverse restaurants op de derde verdieping bijvoorbeeld. Waardoor je een mooi uitzicht van bovenaf hebt. In het bijzonder voor foto’s.

Corno’s reistips:

Een bezoek aan Tokio kun je goed combineren met een rondreis door Japan. Hieronder mijn tips om je reis te regelen.

Bekijk beelden van het drukste kruispunt ter wereld:

Hoe kom ik hier?

Het eenvoudigst kun je hier met de metro komen. Waarna je kunt uitstappen bij Shibuya Station. Vandaar loop je zo naar het kruispunt. Volg de mensenmassa en voor je het weet sta je op het zebrapad.

Heb jij mijn reisverhaal over Japan al gelezen?

Het beste van Japan en Zuid-Korea

Een cruise in Japan en Zuid-Korea. Ik wist niet eens dat het bestond. Al is het logisch dat je ook in dit werelddeel kunt cruisen. Dat moet ik proberen...

Reisverhaal
Het beste van Japan en Zuid-Korea

Japan en Zuid-Korea: Dat kun je op diverse manieren doen. Een relatief onbekende is de cruise.  Waarbij je helemaal om Japan heen vaart en een stop maakt in Busan (Zuid-Korea). Overal ga ik excursies maken...