Waarom moet ik hier heen?

Toyosu Fish Marketis de plek om te zien hoe vissers en vishandelaren via een veiling hun goederen verhandelen. Het is vaak een drukte van belang, waarbij met name de dagelijkse tonijnveiling erg bijzonder is. Het gaat vaak om grote bedragen.

De Toyosu Fish Market is de vervanger van de wereldberoemde Tsukiji Fish Market in Tokio. Deze markt is sinds oktober 2018 gesloten. De markt is verhuisd en heet tegenwoordig Toyosu Fish Market, dat zo’n 2,3 kilometer verderop ligt. Waar je kunt zien hoe de vissen worden binnen gebracht, alsook worden verkocht. Waaronder tonijn, wat altijd een spektakel is.

De ochtend van Toyosu Fish Market

De verkoop begint ergens rond vier uur in de ochtend, Een uur later is het er erg bedrijvig. De tonijnveiling is dagelijks het hoogtepunt, deze begint rond 05.30 uur. En het is heel bijzonder om te zien hoe de handelaren hun best doen zoveel mogelijk tonijn te kopen voor een lage prijs.

Toyosu Fish Market wordt beschouwd als de grootste vismarkt ter wereld. Hier kun je elke dag (behalve zondag) zien wat er aan diversiteit uit zee wordt gevist, maar ook bijvoorbeeld hoe een visveiling werkt.

De gebouwen zien er uit als hangars. Wees er vroeg bij, want de veiling begint rond 4 uur in de ochtend. Spectaculair is de tonijnveiling, die om 05.30 uur los brandt. Hiervoor heb je speciale kaartjes nodig, die je vooraf moet regelen. Dit is zeer aan te raden, omdat de veiling wordt gezien als het meest interessante van de veiling.

Rondleidingen zijn het beste

Op de nieuwe vismarkt kunnen toeristen vanaf een afstandje kijken naar de vissen en alle bedrijvigheid. Let wel: Achter glas, waardoor je het geluid mist, maar ook de geur. Veel reizigers klagen erover dat de beleving een stuk minder is dan bij de vorige vismarkt.

Maar als je een rondleiding neemt met een gids mag je de vloer op. Ook dit is zeer aan te raden, om de sfeer te proeven. En zodat je veel te zien krijgt met daarnaast veel informatie. Let wel, je ogen en oren komen tijd tekort hier.

Rondom de markt zijn talloze restaurants waar je de vis kunt proeven. Op de Japanse manier, dus voornamelijk sushi-stijl. Het is perfect ontbijt nadat je de vismarkt hebt bezorgd.

Je kunt eenvoudig zien of een restaurant open is. Als er een klein gordijn hangt met het woord ‘noren’ er op, dan is het open. Is het gordijn weg, dan is de keuken al gesloten. De vismarkt is de hele week geopend, behalve zondag.

Tsukiji Fish Market is nog wel open, maar anders

Volgens de verhalen bestond deze markt al in de 16e eeuw, echt bewijs is er nooit voor gevonden. Op deze immense markt werd dagelijks meer dan 2.500 ton vis verhandeld. Maar de hallen waren oud en met name door de toeristen puilde de veiling vaak uit.

De talloze restaurantjes deden goede zaken met de verkoop van verse sushi en andere visgerechten. De markt was chaotisch, rumoerig, maar typisch Aziatisch.

Iets wat nu overigens nog steeds kan. Diverse restaurants in de buitenste ring van de oude veiling zijn perfect om te bezoeken voor een maaltijd. Wat leuker is dan de nieuwe vismarkt. Maar voor de veiling zul je toch naar Toyosu Fish Market moeten.

Corno’s reistips:

Een bezoek aan Tokio kun je goed combineren met een rondreis door Japan. Hieronder mijn tips om je reis te regelen.

Heb jij mijn reisverhaal over Japan al gelezen?

Het beste van Japan en Zuid-Korea

Een cruise in Japan en Zuid-Korea. Ik wist niet eens dat het bestond. Al is het logisch dat je ook in dit werelddeel kunt cruisen. Dat moet ik proberen...

Reisverhaal
Het beste van Japan en Zuid-Korea

Japan en Zuid-Korea: Dat kun je op diverse manieren doen. Een relatief onbekende is de cruise.  Waarbij je helemaal om Japan heen vaart en een stop maakt in Busan (Zuid-Korea). Overal ga ik excursies maken...