Waarom moet ik hier heen?

Dit prachtige witte kiezelstrand heeft de vorm van een hoorn en verandert voortdurend onder invloed van de stroming, golven en de wind. Daardoor wijst de punt van het strand soms de ene kant op en soms de andere kant op.

Zlatni Rat behoort tot de meest unieke stranden op aarde. Het ligt op het eiland Brac voor de kust van Kroatië. Door de stroming is hier een strand ontstaan in de vorm van een lange punt. De vorm verandert per dag, waardoor ‘de punt’ naar links of naar rechts kan buigen. Al is dit wel eigenlijk alleen vanuit de lucht te zien.

Het is overigens geen zandstrand, maar een kiezelstrand. Omdat het strand van Zlatni Rat lang en smal is kun je hier meestal heel gemakkelijk een plekje vinden uit de wind. Want het is altijd aan één kant windstil door de bomen.

Het strand loopt ongeveer 500 meter de zee in en aan de voet van het strand vind je dennenbomen waar je heerlijk in de schaduw kunt liggen. Wat zeker op de warmere dagen goed vertoeven is. En als je het te warm krijgt kun je altijd nog het water in gaan.

Hou er wel rekening mee dat de kiezels best groot zijn, dus neem goede schoenen mee. En een stevige handdoek om op te liggen. Het water is hier heerlijk helder, zodat je de bodem kunt zien.

Genieten op Zlatni Rat.
Genieten op Zlatni Rat. Corno van den Berg

Hoe druk wordt Zlatni Rat?

Het kan hier in het hoogseizoen heel erg druk worden, met name in de weekenden alsook de lokale bevolking hier komt om af te koelen. En rond tien uur arriveren de vele bootjes met toeristen, waardoor de sfeer wel wat minder is. Zorg dus dat je hier op tijd bent.

Hoe kom ik hier?

Zlatni Rat is eenvoudig te bereiken; zowel met de auto als met de boot. Het ligt in het zuiden van het eiland Brac. Het strand wordt vaak aangedaan door de vele cruises langs de Dalmatische kust. Dit zijn vaak kleine schepen die meerdere eilanden tussen Split en Dubrovnik aandoen.

Corno’s reistips:

Zlatni Rat is goed te bezoeken tijdens een vakantie in Kroatië. Kroatië kun je vanuit Nederland met de auto bereiken of via een vlucht met huurauto verkennen. Je kunt ook kiezen om een complete rondreis te boeken waarbij vlucht en auto zijn inbegrepen. Hieronder een aantal handige tips voor je bezoek aan Zlatni Rat.

Stranden