Esch-sur-Sûre

Mooiste stadje van Luxemburg?

Esch-sur-Sûre wordt vaak het mooiste stadje van Luxemburg genoemd. Het ligt aan de rivier de Sauer (ook bekend als Sûre) in het hart van het land. Boven de stad torent een kerk en een kasteel met meerdere torens uit. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden die je kunt verkennen in Esch-sur-Sûre.

In Luxemburg vind je diverse mooiste stadjes die nog de sfeer van het verleden ademen. Als je het leuk vindt om door de smalle steegjes te lopen dan hoort Esch-sur-Sûre ook op je programma. Het ligt fraai in een kom van de rivier, met fraaie huizen en een historisch kasteel.   

Kasteel Esch-sur-Sûre

Het hooggelegen kasteel van Esch-sur-Sûre. ©Corno van den Berg

Dit middeleeuwse kasteel is het meest opvallende kenmerk van het stadje. De gevonden fundamenten zijn door wetenschappers gedateerd op het jaar 927. Wat zou wijzen op het oudste kasteel van het Groothertogdom Luxemburg. Het kasteel ligt fraai bovenop een rotsachtige heuvel.

Je kunt vanuit het centrum van de stad omhoog lopen. Vanwaar je over de stad, de rivier en omliggende heuvels uitkijkt. Neem de tijd hier, het biedt een panoramisch uitzicht over de omgeving. Hoewel het kasteel gedeeltelijk in puin is, blijven de overblijfselen een indrukwekkend gezicht.

Het kasteel dat boven de stad uittorent. ©Corno van den Berg

Nacht van de Legendes

De ruïne van het kasteel is de ideale plek voor de jaarlijkse Nacht van de Legendes (La Nuit des Légendes). Dit is een populair festival in de zomer, dat meestal begin juli wordt gehouden. Je ziet hier dan onder meer vuurspuwers, verhalenvertellers, jongleurs, acrobaten en muzikanten. Je moet wel een entreeticket kopen om het mee te maken. Deze kun je online verkrijgen.

Meer informatie: La Nuit des Legendes

Observatietoren

De Observatietoren gezien vanaf het kasteel. ©Corno van den Berg

Vanaf het kasteel kun je de Observatietoren zien. Deze ligt op een iets hoger punt. Ook deze is via een apart wandelpad te bezichtigen. Je kunt de toren beklimmen voor ene uitzicht over de stad en omgeving. 

St. Valentinuskerk

Als je naar het kasteel loopt zie je deze historische kerk vanzelf. De kerk ligt net onder het kasteel. Het gebouw dateert uit de 9e eeuw en heeft een opvallende architectuur. Het interieur van de kerk is eenvoudig, maar wel een korte stop waard.

Overnachten in de omgeving

Dit stadje is perfect om een nacht door te brengen. Als de meeste toeristen weer weg zijn is het hier erg knus. En is het lekker relaxen na een wandeling en omliggende heuvels. Er zijn een paar kleine hotels en appartementen, die je eenvoudig online kunt boeken.

Esch-sur-Sûre Dam

De Esch-sur-Sûre Dam is een kunstmatige waterpartij die het stuwmeer van de Boven-Sûre regelt. De dam biedt een goed uitzicht op het omliggende landschap. Het is een populaire plek om te watersporten, denk daarbij aan kajakken, zeilen en vissen.

Wandelen

Wandelen door het stadje. ©Corno van den Berg

Er zijn meerdere wandelingen die zowel het dorp, als de dam en de omliggende heuvels aandoen. Er zijn twee populaire wandelingen, die via blauwe pijlen goed zijn aangegeven. Beide wandelingen starten op Rue de Kaundorf, vlakbij de brug.

Rondwandeling Esch-sur-Sûre I (8,8 km)

Dit is de langere versie, waarbij je in ruim twee uur langs diverse uitzichten loopt. Denk daarbij aan het mooie uitkijkpunten op het dorp, de rivier, de dam en het fraaie meer met de naam Lac de la Haute-Sûre. Het aantal hoogtemeters is beperkt, zo'n 360 meter.

Rondwandeling Esch-sur-Sûre II (4,3 km)

Deze rondwandeling is de kortere versie, maar je doet wel alle hoogtepunten aan. Deze wandeling duurt ongeveer een uur en is perfect als je minder tijd hebt. Maar als je een uurtje hebt is wandelen ins de omgeving van het stadje echt de moeite waard. 

Rijkdom van Esch-sur-Sûre

Tegenwoordig is het vooral het toerisme dat voor het meeste inkomen zorgt. tot ruim een eeuw geleden was dat de lakenindustrie. De kwaliteit van de lakens uit dit stadje was algemeen bekend. Met het verdiende geld werden de vele huizen uit het stadje te bouwen of te restaureren. In het lokale museum Dum vum Séi vind je veel informatie over deze bijzondere tijdsperiode.

Locatie

Het stadje ligt in het hart van Luxemburg. Omdat het land niet al te groot is, zijn de afstanden beperkt. Zo ligt het op 52 kilometer van Luxemburg stad en op 34 kilometer van de stad Vianden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Luxemburg

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen