Deadvlei

Mooiste landschap van Namibië

De Deadvlei in Namibië ken je waarschijnlijk wel van de foto’s. Een wonderlijk gebied dat ooit een moeras was en toen langzaam verdroogde. En inmiddels een zoutpan is. Als je hier rond loopt zul je merken hoe droog het hier is. dit zijn de bezienswaardigheden van de beroemde Deadvlei. Met in dit artikel ook veel informatie over hoe je deze locatie het beste kunt bezoeken. 

De dode bomen van de Deadvlei zijn het meest gefotografeerde onderdeel van de Namib-woestijn. Een gebied dat een moeras was en toen een zoutpan werd. Nu is alles gortdroog en zijn de 900 jaar oude bomen statige fossielen. Deze zijn het mooist bij zonsopgang. En ja, je kijkt je ogen uit.

Hoe ziet de excursie er uit naar de Deadvlei?

De 900 jaar oude bomen van wat ooit een moeras is zijn de enige overblijfselen uit die tijd. Jij kunt deze magische plek relatief eenvoudig bezoeken. Al zul je nooit alleen zijn, helaas. Deze plek is erg populair, bijna iedereen die Namibië bezoekt komt hier.

De Deadvlei ligt vlakbij de eveneens beroemde Sossusvlei. Veel toeristen doen beiden aan. Waarbij ze eerst naar Deadvlei gaan en dan naar de Sossusvlei. Je hebt twee opties:

Excursie met gids en vierwielaangedreven auto

Je kunt een excursie boeken waarbij je beiden aan doet onder leiding van een gids. Deze excursies beginnen erg vroeg in de ochtend, voordat het te warm wordt. Waarbij je ook de meeste toeristen voor bent. Al ben je hier nooit alleen, helaas.

Je wordt opgehaald in je hotel. Onderweg krijg je veel uitleg over het ontstaan van dit natuurverschijnsel. Ook krijg je meer dan genoeg tijd om foto’s te maken. Zodat ook jij die felle kleuren kunt laten zien thuis. Waarna je weer wordt terug gebracht, al kun je ook worden afgezet in het park. Voor als je bijvoorbeeld een wandeling wilt maken.

De schoonheid van de Deadvlei. ©Corno van den Berg

Excursie met je eigen huurauto

Je kunt hier zelf naar toe rijden als je het Namib-Naukluft Nationaal Park bent ingereden. De wegen zijn goed, al zijn het zandwegen. Let onderweg op dieren, er zitten er hier meer dan je denkt. Zoals gemsbokken, struisvogels en diverse soorten antilopes. En waar dit soort dieren zijn, zijn ook roofdieren.

Je parkeert je auto op het speciale parkeerterrein en loopt daarna naar de Deadvlei. Het mooie is dat je het pas ziet nadat je om een duin bent gelopen.

Overnachten in de omgeving

Dit gebied is zeer geschikt om een paar dagen te verkennen. Ik heb op diverse locaties geslapen, zodat ik vroeg op pad kon de volgende dag. Daarnaast zijn de landschappen van de Namib magisch mooi. Er zijn relatief goedkope hotels, maar ook dure lodges die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, ze zijn vaak volgeboekt.

Beste tijd voor de Deadvlei

Ga hier vroeg in de ochtend of in de late namiddag heen. Dit heeft twee voordelen; het is (veel) minder warm en je krijgt veel betere foto’s.

Fotografie-tips voor Deadvlei

De bomen geven in de ochtend erg lange schaduwen, wat een bijzonder gezicht is. Ook zie je de schaduwen van de duinen langzaam opschuiven. Wat je goed in foto’s kunt vangen.

Fotografeer veel met de zon in je rug en probeer de bomen in het landschap op de foto te zetten. Maar, een foto met fel tegenlicht is ook magisch. Probeer het uit, je zult zien dat je hier bijna geen lelijke foto’s kunt maken.

Om de Deadvlei heen staan ongekend hoge duinen, sommige van meer dan 350 meter hoog. Met onder meer bijnamen als Big Daddy. Het is opmerkelijk hoe de grens tussen duin en zoutpan loopt. 

Let op!

Deadvlei kan op het heetst van de dag de 50 graden bereiken. Deze woestijn vraagt om drastische maatregelen voor mensen die hier bijvoorbeeld dagen gaan trekken. 

Naast beschermende kleding (zoals shirts met lange mouwen en een pet) is veel drinkwater noodzakelijk. Alleen al daarom is het slim om hier vroeg in de ochtend of in de late namiddag te zijn. En het levert betere foto’s op; de kleuren zijn veel beter.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Namibië

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Namibië

Bekijk alle artikelen