blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ameland

Dit Waddeneiland is minder bekend dan Texel en Schiermonnikoog, maar heeft zijn heel eigen sfeer

Ameland is één van de meest pure Waddeneilanden. En het is een van de meest populaire. Je kunt op het eiland lekker struinen, genieten op de stranden, maar ook in het walvis en jutters verleden duiken. Dit zijn de leukste activiteiten op Ameland.

Het eiland Ameland is een van de jongste in Nederland. Het eiland heeft zijn eigen cultuur. En dialect. Onder de Amelanders wordt het lokale dialect nog volop gesproken. Dit in tegenstelling tot de andere Waddeneilanden. Ameland is perfect: Het biedt een fijne mix van strand, wandelen en fietsen. Of om simpelweg uit te waaien. Zo kun je op Ameland ruim 100 km aan fietspaden verkennen. 

Het Waddeneiland ligt tussen Terschelling en Schiermonnikoog. Je mag met je eigen auto het eiland op, al zijn de dorpskernen van Hollum en Nes autoluw. Overigens is je auto meenemen niet echt nodig. Met de fiets en te voet kun je alles eenvoudig bereiken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Ameland.

Stranden van Ameland

Het eiland is 25 kilometer lang en zo’n 5 kilometer breed. Je kunt hier goed wandelen en fietsen. Het eiland telt maar liefst 27 km aan strand, dat je te voet kunt ontdekken. Je zult er dagen overdoen om alle stranden te zien.

Strand op Ameland.

De bekendste stranden vind je bij Buren, Nes en Hollum. Deze hebben allemaal een Blauwe Vlag; een onderscheiding die elk jaar wordt toegekend aan schone en veilige stranden. Het Strand van Hollum wordt vaak als mooiste beschouwd. Het lekker breed en je kunt hier goed de zonsondergang beleven. En het eiland Terschelling zien liggen. Het strand bij Ballum is het ruigst. Hier zie je ruige stranden, met vaak veel vogels.

Hollum

Hollum is een gezellig plaatsje met een rijk verleden. Met name aan de Burelaan, de Oosterlaan en de Herenweg zie je nog veel historische huizen. Deze Commandeurswoningen stammen uit de 17e en 18e eeuw hebben nog rijkversierde gevels. Wat de rang in de walvisvaart aangaf van de bewoner van het huis. Deze huizen zijn nog in perfecte staat. 

Een van de bekendste Commandeurs was Hidde Dirks Kat. Hij werd bekend door zijn barre overwintering in 1777 op Groenland. Zijn boot Juffrouw Klara loopt vast in het ijs. Waarna hij en de bemanning over ijs verder moeten, waarbij ze leven van bessen en mosselen. Met slechts 17 man haalt hij de bewoonde wereld. Na anderhalf jaar keert hij weer terug op Ameland. Hij ligt begraven bij de Hervormde Kerk in Hollum. Voor het zorgcentrum De Stelp in het dorp staat een beeld van Kat.

Hollum op Ameland.

Vuurtoren van Ameland

De vuurtoren in Hollum stamt uit 1880 en is 55 meter hoog. Sinds 2005 is hij niet meer gebruik. Hierdoor is hij nu toegankelijk. Al moet je dan wel 236 treden beklimmen. Onderweg kom je exposities tegen over het leven van de vuurtorenwachters. Maar ook over de schepen die in de problemen kwamen. Bovenin vind je de werkkamer zoals deze in het verleden door de vuurtorenwachter werd gebruikt.
Adres: Oranjeweg 57, Hollum

Molen de Verwachting

Molen de Verwachting staat aan de rand van Hollum. Het is een achtkantige windmolen. Deze molen werkt nog steeds en maalt met name koren. Al kan hij ook mosterd malen. De molen is een replica van de molen die hier in 1840 werd gebouwd.

Ballum

Ballum is het kleinste dorp op het eiland. Maar zeer de moeite waard. Als je hier rondloopt begrijp je waarom. Hier zie je overal de historische huizen uit de 18e eeuw. Met name de Camminghastraat is fraai. Ook de vrijstaande Toren van Ballum is het bekijken waard.

Nes

Nes heeft een mix van traditionele huizen, maar ook talloze moderne winkels. Met ook restaurants en bars. De oude kerktoren stamt uit 1723. Hij zit niet vast aan een kerk, maar diende vroeger als baken voor de zeevaart. Het mooiste huis staat in Rixt van Doniastraat. Dit Commandeurshuisje stamt uit 1625.

Molen De Phenix

Molen De Phenix op Ameland.

Molen De Phenix is een korenmolen. Deze stamt uit 1880, nadat de vorige was afgebrand na blikseminslag. Vandaar de naam, omdat hij weer uit zijn as is verrezen. Hij is nog operationeel. Vrijwilligers laten de 18 meter lange roeden geregeld draaien. Je vindt deze molen aan de noordkant van Nes.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Buren

Buren is het jongste dorp op Ameland. Hier vind je diverse winkels, maar ook het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude. Hier kun je zien hoe inwoners leefden in de 19e eeuw. Dat was een mix van landbouw en jutten. De bekendste was Rixt van het Oerd. Zij leefde van het jutten, maar liet ook schepen bewust standen door vuren te maken op het strand. Totdat ze in een van de gestrande schepen het lichaam van haar zoon vond. Je ziet het beeld van haar aan de hoofdweg in Buren.

Mooi straatje bij Buren op Ameland.

Overnachten op Ameland

Je hebt een grote keuze aan plekken om te slapen op Ameland. Denk aan kleine hotels, maar ook hostels. En natuurlijk zijn er veel Bed & Breakfasts om uit te kiezen. Je vindt ze ook in diverse prijsklassen. Als je rond de vakantieperiodes gaat wees er dan op tijd bij. Veel hotels raken snel vol, dus wacht niet te lang. 
Dit zijn de leukste accommodaties op Ameland

Natuurgebied Het Oerd

Natuurgebied Het Oerd laat goed zien hoe ruig Ameland kan zijn. Dit duinencomplex herbergt de hoogste duin van het eiland: Oerdblinkert (24 meter). Ook vind je hier vochtige duinvalleien waar het zeewater in en uit kan stromen. Je kunt hier heerlijk dwalen. Al is het ook een broedgebied voor vogels, waardoor dit gebied in het voorjaar is afgesloten. Hier broedt onder meer de stormmeeuw, maar ook de blauwe en bruine kiekendief. In de overige maanden kun je hier heerlijk de natuur in.

Natuurgebied De Hôn

Natuurgebied De Hôn ligt helemaal in het oosten van Ameland en naast Het Oerd. Je vindt hier een zandvlakte met jonge duinen en een kwelder. Het landschap verandert elke dag door de elementen. De trots van De Hôn is een kolonie lepelaars. De herfst is een goede tijd om dit gebied te bezoeken. Met honderden vogels als grutto, wulp, tureluur en bonte strandloper.

Natuurcentrum Ameland

Het Natuurcentrum Ameland laat de rijke natuur onderwater van het eiland zien. Hier vind je diverse aquaria met vissen die in de Waddenzee leven. Maar je vindt er ook informatie over de zeehonden, bruinvissen en potvissen die hier af en toe worden gespot. Vanaf de toren in het natuurcentrum heb je een goed zicht op het eiland en de Waddenzee. 
Adres: Strandweg 38, Nes

Bunkermuseum Ameland

In het Bunkermuseum kun je veel informatie vinden over hoe het eiland te maken kreeg met oorlogen. De bunker is nu ingericht als museum. Je ziet hier veel overblijfselen uit de oorlog, alsook verhalen van Amelanders. Er is ook een diorama. De ingang is het voormalige vakantiehuisje Dorax.

Museum Sorgdrager

Net als op veel andere Waddeneilanden deden eilanders aan walvisjacht. In dit museum zie je dit verleden uitgelegd. In 1751 werd dit huis door Cornelis Sorgdrager gebouwd. Het moest als verblijfplaats dienen voor walvisjagers. De poort van het museum bestaat uit twee walviskaken. 
Adres: Herenweg 1, Hollum

Wadlopen

Wadlopen is een leuke activiteit. Bij eb loop je met een ervaren gids over de bodem van de Waddenzee. Deze is dan drooggevallen, maar wel erg modderig. Waardoor je soms weg zakt. En Ameland is een van de beste plekken om het te doen. Je hebt diverse keuzes. Het is populair om van het vasteland van Friesland te lopen naar Ameland. Deze tochten duren zo’n drie tot vijf uur. Het hangt af van de route, maar ook van de modder. Neem daarom goede wandelschoenen mee, het liefst hoge schoenen. En ze worden wel vies…
Lees hier mijn tips voor wadlopen

Rôggefestival

Het Rôggefestival op Ameland is beroemd. Het heette vroeger Rôggefeest, maar heeft haar naam gewijzigd. In het centrum van Nes wordt dit feest al sinds 1986 gevierd op de eerste vrijdag van augustus. Het wordt een cultureel stratenfestival genoemd, met onder meer straattheater, muzikanten, acrobaten en veel meer activiteiten.
Meer informatie: roggefestival.nl

Skydiven Ameland

Je kunt op Ameland een tandem parachutesprong maken. Waarbij je met een instructeur in een vliegtuig omhoog gaat. Er wordt een rondje om het eiland gemaakt, zodat de Waddeneilanden kunt zien liggen. Ideaal voor foto’s, als je niet te zenuwachtig bent tenminste. En dan gaat het luik open en mag je springen. Je hoeft zelfs niets te doen, je hoeft alleen maar te genieten. 
Meer informatie: skydive-ameland.nl

Platbodem tocht over de Waddenzee

Hou je van zeilen? Of heb je altijd al eens eens willen zielen? dan is een platbodem tocht iets voor jou. Met een platbodem kun je in het ondiepe water van de Waddenzee varen. zonder dat je vat komt te zitten. Al moet je wel precies weten waar deze zandbanken zijn. Deze zeiltochten laten Ameland van een heel andere kant zien. Je vertrekt vanuit de jachthaven bij Nes. Dat is ook de plek voor informatie over de volgende tocht waar je op mee zou kunnen.

Wandel langs de verdwenen dorpen van Ameland (16,5 km)

meland kent tal van dorpen die door de tijd zijn verdwenen. Als je meer wilt weten over de verdwenen dorpen dan is er een speciale wandeling langs Sier, De Blieke en Koudenburg. Je wandelt letterlijk over het hele eiland van links naar rechts over veelal rustige paden. 
Meer informatie: geografischwandelen.nl/verdwenen-dorpen/

Robben- en zeehondentocht

Zeehonden op Ameland.

Ameland heeft veel zeehonden. Met name de zeehondenbank tussen Terschelling en Ameland is daarom bekend. Met de Robbenboot ga je op zoek naar de dieren, die hier bijna 100% worden gespot. De dieren liggen te rusten op een zandplaat. Hier komen twee soorten zeehonden voor: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Je kunt beiden ontdekken, dus hou je ogen open. Bij de VVV op het eiland kun je deze tochten boeken.

Paardrijden op het strand

Een van de populaire excursies op Ameland is op een paard over het strand lopen. Diverse maneges bieden deze activiteiten aan onder leiding van een gids. Sowieso vind je op Ameland diverse ruiterroutes, waar je ook met je eigen paard op kunt rijden. Paardrijden op het strand is alleen toegestaan via een manege.
Meer informatie: ameland.de/nl/paardrijden.php

Strandzeilen en blokarten

Als je het strand eens anders wilt beleven moet je gaan strandzeilen. Dit is een sport die ook vaak blokarten wordt genoemd. Dit speciale karretje heeft grote, zachte banden die makkelijk over het strand gaan. Het zeil vangt veel wind, waardoor je veel snelheid krijgt. Jij hoeft alleen te sturen. En remmen als het te hard gaat. Je kunt zelfs door de branding rijden. Een heerlijke ervaring. 
Meer informatie: amelandadventure.nl/strandzeilen-blokarten

Tractortocht

Een manier om de stranden van Ameland te verkennen is per tractor. Je zit op een platte kar en wordt over het strand gereden. Hierdoor kun je stukken ontdekken waar je anders voor zou moeten wandelen. Er is een stop onderweg waar je af mag stappen. En bijvoorbeeld schelpen kunt gaan zoeken. Of simpelweg kan genieten van het landschap. Je kunt tickets kopen voor deze excursies aan de balie bij de VVV.

Paarden reddingboot demonstratie

Een reddingboot die door stoere paarden door de branding het strand op wordt getrokken. Het is overbekend van Ameland. Al eeuwenlang zijn de paarden nodig bij een schip in nood. Het is een tegenwoordig slechts een demonstratie. Snelle boten hebben deze taak over genomen. 

Deze demonstraties worden af en toe gegeven. De locatie bij het maritiem Centrum Abraham Fock aan de Oranjeweg 18 in Hollum. Je kunt de paarden aan het werk zien op het strand zuid/west van Hollum. Ook kun je het zien vanaf een uitkijkpunt.

Een schaap op Ameland.

Eco-safari met elektrische wagens

Rijden in een golfkarretje, maar dan de outdoorversie. Zo kun je de elektrische wagentjes wel noemen. Ze worden gebruikt voor een Eco-safari. Waarbij je met een natuurgids op pad gaat in de natuur van Ameland. Je kunt informatie over deze excursie krijgen bij de VVV. En ook daar direct boeken. Ze beginnen vroeg op de dag en zijn inclusief een picknick. 

Lokale gerechten en drank op Ameland

Als je op Ameland een restaurant ingaat kun je maar zo meerval op het menu zien staan. Deze vis wordt gekweekt op het eiland. En kun je onder meer in een populaire meervalsalade krijgen, maar ook gebakken. Een ander bijzonder gerecht zijn oesters uit de Waddenzee. De lokale likeur is Nobeltje. Deze wordt gemaakt van oud-Hollandse rum die zoet en krachtig is van smaak. Probeer het maar.

Geschiedenis Ameland

Het eiland is door de eeuwen heen vaak verschoven door de wind en zee. Het werd voor het eerst genoemd in 850, waarna vrij snel de nederzetting van Ballum werd gesticht. In de 17e eeuw bestond het uit drie kleinere eilanden. Door de dreiging van de zee werden steeds meer maatregelen genomen. 

Waardoor tevens de eilanden aan elkaar vast kwamen te zitten. Op het eiland bevinden zich vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. Diverse plaatsen zijn in de loop van tijd verdwenen door stormen, waaronder Sier en het Oerd.

Wilde paarden op Ameland.

Holwerd-Ameland Dam

Ooit werd getracht om Ameland vast te maken aan Friesland. In 1871 werd de dam Holwerd-Ameland gebouwd. Onder meer om nieuwe graslanden te creëren. Maar deze bleek niet stormbestendig. Al in 1882 werd hij vernield, waarna hij niet meer werd gerepareerd. Als je gaat wadlopen kun je de resten van de dam zien.

Sunneklaas

Sunneklaas is een Amelandse variant op Sinterklaas. En is anders dan anders. Deze traditie wordt hier op 5 december nog volop gevierd. En is eigenlijk alleen voor inwoners van Ameland. Dan zijn veel hotels bewust gesloten om geen buitenstaanders te krijgen. Veel inwoners gaan verkleed en hebben zo hun regels. Die ze het liefst niet delen met anderen.

Veerdienst naar Ameland

Je kunt met de veerboot naar Ameland vanuit Holwerd in Friesland. De tocht duurt ongeveer 50 minuten. Kijk af en toe naar buiten. Soms worden onderweg zeehonden gespot.
Meer informatie: wpd.nl/ameland

Meer artikelen over de Waddeneilanden