Het Geuldal

Hier stroomt een unieke rivier door het heuvelachtige landschap

Het Geuldal is een beroemd dal in Limburg. Waar de rivier de Geul zich een weg baant door de heuvels. Dit is zeker een van de mooiste landschappen van Nederland. Waar je op diverse plekken goed kunt wandelen. Met deze tips kun je lekker op pad. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Geuldal.

De Geul is een van de meest bekende rivieren in Zuid-Limburg. Talloze beekjes voeden de Geul. Vaak met mooie namen als Klopdriesscherbeek en Terzieterbeek. De Geul loopt ook door een deel van België. Hij ontspringt in Duitsland bij Lichtenbusch, een plaatsje net onder Aken. 

In Nederland stroomt de rivier door bekende plaatsen als Maastricht en Valkenburg, dat officieel Valkenburg aan de Geul heet. Rondom Valkenburg kun je diverse wandelroutes doen waarbij je de Geul kruist. Verder loopt hij door de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Nuth, Vaals en Voerendaal. Waar de Geul uiteindelijk uitmondt in de Maas.

Het Geuldal is ruig, wild en vooral fraai. Hier zie je hoe een rivier een landschap boetseert. Wat uniek is in ons land. En waar talloze wilde dieren leven die je verder in ons land nauwelijks ziet.

Een hoge oever van de Geul. ©Corno van den Berg

Snelst stromende rivier van Nederland

De Geul is 56 kilometer lang, waarvan zo’n 35 kilometer in Nederland ligt. Het verval tussen de bron en de Maas is 242 meter. Wat opvallend veel is. Waardoor de Geul de snelst stromende rivier van Nederland is. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 130 beken hem voeden. Veel van hen zijn bronnen die naar Geul toestromen. Bijzonder is dat de temperatuur van het water bijna altijd gelijk is. Van zo’n 9 graden in de winter tot bijna 12 in een warme zomer.

Als je hier rondloopt zie je hoe de rivier al eeuwenlang het landschap uitslijt. Iets wat je in het buitenland wel tegen komt, maar niet in ons land. Behalve in het Geuldal. De Geul slingert hier door de bossen, door weilanden en hooilanden met houtwallen. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Dieren in het Geuldal

Hazelmuis in het Geuldal.

Het Geuldal is een plek waar je bijzondere dieren als de wilde kat kunt ontmoeten. Net als de geelbuikvuurpad, hazelmuis en vuursalamander. Al moet je veel geluk hebben om deze dieren te zien. Je hebt meer kans op oeverzwaluwen, die hun nest graag bouwen in de steile oevers. net als de ijsvogel trouwens. De rijkdom geeft wel aan hoe bijzonder deze plek is.

Overnachten in het Geuldal

Bekijk de leukste accommodaties in Epen, Vijlen en Vaals

Leukste wandelroutes Geuldal

Op diverse plekken kun je gaan wandelen langs de Geul in Geuldal. Er zijn diverse wandelroutes. Dit zijn enkele van de mooiste.

Rivier de Geul in het Geuldal in het laatste daglicht. ©Corno van den Berg

Wandeling Geuldal bij Epen (4 km)

Het vertrekpunt van deze wandeling is bij de Wingbergerhoeve IJs en Fruit. Via het Luchtpad loop je langs de Kleine Geul zoals hij hier nog heet. De route loopt door allerlei natte graslanden, waarbij je elke keer een ander vergezicht hebt op de rivier. Met opvallend veel steile wanden. Dit komt door de kracht van het water. 

Het pad gaat over in het Geulbeemdenvoetpad en daarna in het Voetpad op de Batsch. In de heggen om je heen leeft de hazelmuis, een soort die alleen in het zuiden van Nederland, België en Duitsland voorkomt. Deze muis heeft grote ogen en een handige grijpstaart waarmee hij door de struiken kan klimmen. Als het heeft geregend kan het hier erg nat zijn. En dan zwelt de Geul snel aan.

Ik liep hier aan het einde van de dag. De laag staande zon viel vaak door de bomen en verlichte fraai de rivier. Het gaf het geheel iets idyllisch en ik waande me in het buitenland. En dat gewoon in ons eigen land. 

Het Geuldal in optima forma. ©Corno van den Berg

Ommetje Geuldal bij Epen (4,7 km)

Ook deze wandeling start in de buurt van Epen. Het vertrekpunt is de parkeerplaats bij de Volmolen ten zuiden van Epen. Je wandelt onder meer via het Vernelsbergerweidepad langs de Geul. En via een bruggetje over de rivier. Ook hier zie je steile wanden en plekken waar de rivier breder is. En veel graslanden in de buurt.

Je vervolgt je pad over de Birversbergweg en komt bij de Heimansgroeve, dat een geologisch monument is. Het pad gaat over in de Cottessen. Waarna je via opnieuw een brug over de Geul het Tergrachtervoetpad op loopt. Hier wordt redelijk vaak een ijsvogel gespot. Ook dit deel is het mooist als de zon ondergaat. Al is zonsopgang hier ook fraai. 

Heimansroute bij Epen (11 km)

In het Geuldal zie je veel vakwerkhuizen. Tegenwoordig zijn deze heel bijzonder, maar in het verleden niet. Bakstenen waren duur, dus werden houten geraamtes gebouwd met er op een stevig dak. Tussen de stevige balken werd leem, mest en stro geplaatst. Waardoor de huizen extra stevig werden. Omdat dit door handige mensen werd gedaan ontstaan de naam vakwerkhuizen.

Geologische schatten in het Geuldal bij Vijlen (10 km)

Een groot deel van dit landschap is driehonderd miljoen jaar geleden ontstaan. Wat je op diverse plekken nog kunt zien. Het startpunt is de Zevenwegenweg in Vijlen. Deze plek is bekend als vuursteenafzetting. Ook wandel je bij deze route langs de wonderlijke aaneengeklonken sterrenstenen bij Vaals. Op deze route moet je af en toe klimmen en afdalen.

Vakwerkhuizen

De Heimansroute is een bekende wandelroute. En is feitelijk een verlengde versie van het Ommetje Geuldal. Ook hier loop je langs de Heimansgroeve, maar ook langs vakwerkhuizen. Ook hier is het vertrekpunt de parkeerplaats bij de Volmolen ten zuiden van Epen.

Meer artikelen over Zuid-Limburg