Zuid-Limburg

Een stukje buitenland in Nederland

Zuid-Limburg is synoniem voor glooiende heuvels, het Bourgondische leven, wijngaarden, beekdallen en lekker weer. Waar je goed op vakantie kunt. In een landschap dat anders is dan in de rest van Nederland. Waar je veel landhuizen en kastelen tegen komt. En veel natuur. Een heerlijke mix van steden en wisselende landschappen. De regio is ideaal voor een vakantie, midweek of weekendje weg.

Deze regio wordt vaak Mergelland genoemd. Geloof het of niet, maar dit was ooit een tropische zee. Hier leefden miljarden dieren met een kalkskelet. Vaak hele kleine dieren. Maar zo’n 70 miljoen jaar geleden zwommen hier wezens in de zee die lijken op dinosaurussen. Zoals de mosasaurus, waarvan diverse skeletten zijn gevonden. En de overblijfselen van al deze dieren vormt nu het landschap van Zuid-Limburg. 

Ik heb talloze tips van mijn eigen reizen naar Zuid-Limburg gecombineerd met tips van lezers. Met veel aandacht voor wandelen en fietsen. Alsook voor andere excursies zoals een bezoek aan een wijngaard, schuttersfeesten of de beroemde grotten. Er is genoeg te doen; voor meerdere dagen.

De regio Zuid-Limburg is heerlijk afwisselend. Waar je heerlijk kunt genieten van het landschap, de mensen en het lekkere eten en drinken. Met tal van bijzondere attracties. Dit is een selectie. Dit zijn volgens mij de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg.

Maastricht

Maastricht.

Er is altijd tijd voor Maastricht. In deze Bourgondische stad kun je lekker winkelen, heerlijk eten en drinken en bijzondere excursies ondernemen. Waar het verleden nog opvallend goed te zien is. Een stad met een eigen huisberg; de Sint Pietersberg. Die je kunt beklimmen, of juist de grotten kunt ontdekken. Je kunt hier eenvoudig een paar dagen door brengen. En je verveelt je niet.
Lees mijn tips voor Maastricht

Valkenburg

Valkenburg ©Corno van den Berg

Het dorpje Valkenburg is beroemd. De grotten zijn de grootste attractie. De grotten zijn beroemd vanwege zijn jaarlijkse kerstmarkt. Maar ook in de rest van het jaar zeer de moeite waard. Je vindt hier een compleet grottenstelsel, met onder meer een grotkapel. Ook zijn er natuurgetrouwe kopieën van fresco’s en graven van de Romeinen uit Rome te zien. En je kunt er mountainbiken door de grotten.

De nabijgelegen Kasteelruïne Valkenburg had een roerig verleden. Het is de enige hoogteburcht in Nederland. Als je er rondloopt leer je veel over de geschiedenis van de ridderzaal, de verdedigingstoren en de artilleriekamer. Wandelen in Valkenburg is zeer de moeite waard. Je kunt op een warme dag lekker koel in een grot wandelen. De officiële naam is Valkenburg aan de Geul. En dus kun je ook de rivier zien te voet. En de Kasteelruïne. Je hebt talloze bijzondere vergezichten, zeker voor ons landje.
Lees mijn tips voor Valkenburg

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Geuldal

Geuldal ©Corno van den Berg

Het Geuldal is in heel Nederland bekend. De Geul is de snelst stromende rivier van Nederland. Je wandelt hier door de heuvels met graslanden, houtwallen en hellingbossen. Door de kalkrijke bodem vind je hier veel bijzondere bloemen. En vlinder bijvoorbeeld. Terwijl de Geul door het landschap kronkelt. Let onderweg op de vele fruitbomen, met veel appels. De Volmolen is een graanmolen die nog in werking is. Met enig geluk kun je hier dieren zien als geelbuikvuurpad, wilde kat, steenuil en hazelmuis. 

Er is een fietsroute van 43 kilometer, maar er zijn ook meerdere wandelroutes. Bijvoorbeeld eentje van 5 km en eentje van 11 km. In Valkenburg kun je bij de VVV informatie krijgen over de diverse mogelijkheden voor de fiets en het wandelen.
Lees mijn tips voor het Geuldal 

Wijnroute Wahlwiller Eys

Wandelen langs wijnranken. ©Corno van den Berg

De Route de Vins Wahlwiller is de enige wijnroute van Nederland. Het is een educatieve wandelroute van zo’n 10 kilometer. Je loopt langs vijf wijngaarden met opvallend veel wisselende uitzichten. Je loopt langs de Wittemer Wijngaard, de Cunibertus Wijngaard, de Hubertus Wijngaard, Domein Aldenborgh en Domaine Salamander. 

En je krijgt onderweg veel informatie over de wijn die hier wordt geproduceerd. Over de wijnsoorten, de druivenrassen, de terrassen en het proces om wijn te maken. De route is toepasselijk aangegeven met een druiventros. Je loopt onder meer langs het Wiengetske, een bekend wijnweggetje in Wahlwiller. 
Lees mijn tips voor de Wijnroute Wahlwiller Eys

Sint Pietersberg

Sint Pietersberg. ©Corno van den Berg

De Sint Pietersberg is met 171 meter de bekendste berg van Nederland, al ligt een klein deel ook in België. Met bovenop het Fort Sint Pieter, de beroemde mergel grotten en de beroemde ENCI-Groeve is dit een absolute attractie in Zuid-Limburg
Lees mijn tips voor de Sint Pietersberg

ENCI Groeve

ENCI-Groeve op de Sint Pietersberg. ©Corno van den Berg

In de ENCI Groeve op de St. Pietersberg werd meer dan 100 jaar mergel gewonnen. In 2018 werd dit gestopt en sindsdien is het een natuurgebied. Al diverse keren broedde hier de grootste uilensoort in Nederland; de oehoe. Je kunt hier diverse wandelpaden volgen. Waardoor je deze groeve goed kunt beleven.

Er zijn twee ingangen: De trap vanaf het einde van de Luikerweg. Op de top vind je hier ook een uitkijkpunt en de fraaie trap. Ook kun je het gebied binnen vanaf Chalet d’n Observant. In de komende jaren wordt dit gebied verder ontwikkeld voor zowel natuur als recreatie.
Lees mijn tips voor de ENCI Groeve

Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail. ©Corno van den Berg

De Dutch Mountain Trail is een meerdaagse bergtocht dwars door Zuid-Limburg. Deze wandelroute is meer dan 100 kilometer lang en voert bekende, maar ook minder bekende paadjes in het heuvelland. De Dutch Mountain Trail is bijna volledig onverhard. Je wandelt langs steile kalkwanden, heerlijke slingerpaadjes en glooiende hellingbossen. Terwijl je onderweg opvallend vaak zult stoppen voor een vergezicht.
Lees mijn tips voor de Dutch Mountain Trail

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek ©Corno van den Berg

Kasteel Hoensbroek is een bezoek waard. Dit imposante kasteel laat het leven van ridders uit het verleden zien. Daarnaast is het een fraai bouwwerk. Het oudste deel is al zeven eeuwen oud. En steeds verder uitgebouwd.
Lees mijn tips voor een bezoek aan Kasteel Hoensbroek

Overnachten in Zuid-Limburg

De meeste bezoekers zoeken een hotel, vakantiewoning of bed & breakfast in de regio, zodat ze optimaal kunnen genieten van hun trip. Je hebt een grote keuze in de diverse dorpen. Ik verbleef op diverse locaties en maakte er een kleine rondreis van.
Bekijk de leukste accommodaties in Valkenburg, Maastricht, Gulpen, Epen, Vaals, Schin op Geul en Vijlen

Wijngaarden

In dit deel van ons land vind je diverse wijngaarden. Een deel ervan kun je bezoeken. Met bekende namen als Wijngoed Fromberg in Ubachsberg is de hoogstgelegen wijngaard in Nederland. Wijndomein St. Martinus in Vijlen is de oudste wijngaard van Nederland. Andere kenden zijn: Wijngaard Kruisboom in Klimmen, Domein Holset in Holset, Wijngaard de Deelgaarderberg bij Mariahoop en de Wittemer Wijngaard in Wahlwimmer. 

De meeste wijngaarden bieden een bezoek aan met wijn proeven en hapjes. Het beste kun je vooraf even bellen en vragen naar de mogelijkheden. En zo reserveren voor een plek.
Meer informatie: visitzuidlimburg.nl

Mergelland Autoroute

De Mergellandroute is een beroemde autoroute. Deze 110 km lange route voert onder meer langs het Drielandenpunt, Maastricht, het Geuldal en dorpjes als Epen en Eijsden. Met talloze plaatsen om te stoppen voor een wandeling, lunch of een drankje.

De officiële start is bij het Centraal Station in Maastricht, maar je kunt op talloze plekken beginnen. Bij de lokale VVV’s kun je een plattegrond krijgen met gedetailleerde kaarten. Ook de attracties onderweg staan er op.

Schuttersfeesten

Schutterijen zijn schietverenigingen. Die waren in de middeleeuwen nodig om de stad te verdedigen. Deze typisch Limburgse cultuur is nog springlevend. Veel schutterijen hebben een patroonheilige en houden zogeheten Schuttersfeesten. het hoogtepunt is het koningsvogelschieten. De winnaar wordt de koning van de schutterij. Het meest bekende schuttersfeest is het Oud-Limburgs Schuttersfeest in Meijel. Deze wordt elk jaar in juli georganiseerd.

Slaap in een kasteel

In Zuid-Limburg vind je diverse kastelen waar je tegenwoordig in kunt overnachten. Een paar bekende zijn Château St. Gerlach in het Geuldal, Kasteel Geulzicht, Château Wittem, Kasteel Vaalsbroek, Château Bethlehem en Kasteel Terworm in Heerlen.

Meer artikelen over Zuid-Limburg