blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Kasteel Hoensbroek

Dit is een van de grootste kastelen van Nederland

Kasteel Hoensbroek in Limburg is een bezoek waard. Dit imposante kasteel laat het leven van ridders uit het verleden zien. Daarnaast is het een fraai bouwwerk. Het oudste deel is al zeven eeuwen oud. En steeds verder uitgebouwd.

Het is een van de grootste kastelen van Nederland. En het is volgens velen ook een van de mooiste en best bewaarde kastelen van Europa. Je kunt het kasteel bezoeken, alsook een rondleiding volgen. Dit zijn de beste tips en informatie van een van de grote attracties van Zuid-Limburg. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Kasteel Hoensbroek.

De ingang

Ingang Kasteel Hoensbroek. ©Corno van den Berg

De ingang leidt naar de rechthoekige binnenplaats. Daarvoor moet je een eerste brug over, die kon worden afgesloten als er vijanden opdoken. Meteen rechts zit De Blauwe Dame, een restaurant in het kasteel. Met een terras. Waar je goed kunt eten.

Het Hoofdgebouw

Als je aan komt lopen door de poort zie je het hoofdgebouw rechts. Het is verbonden met een tweede brug. Ook deze poort kon worden afgesloten bij gevaar. Hier zie je alle bouwstijlen door elkaar. De buitenmuur stamt uit het derde kwart van de 18e eeuw.

De Ronde Toren

De Ronde Toren is groot en overduidelijk zichtbaar. Dit is het oudste deel van het kasteel. Wat je ook binnenin kunt zien tijdens de rondwandeling.

De familie Hoen-kamer

In deze kamer ontdek je alles wat je wilt weten over de oorspronkelijke bewoners. Via deze tentoonstelling reis je terug naar 1388, toen de familie zijn intrek in het kasteel nam.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De fraaie achterkant

De achterkant van het kasteel toont hoe imposant het is. Dit kun je zonder entreebewijs zien. Als je op de Klinkertstraat staat zie je het kasteel met daarvoor de brede gracht. Dan kun je ook goed zien hoe de oude ronde toren anders is dan de rest.

De kerker

De kerker ligt beneden in de middeleeuwse toren uit de 14e eeuw. Je kunt hem alleen bereiken via een zeer nauwe wenteltrap. Gevangenen zaten hier in de kou, in het bijna donker en in hun eigen uitwerpselen. De drie meter dikke muren zorgden voor een grote vochtigheid. Als je goed kijkt zie je dat de ruimte rondom de sluitsteen is verweerd. Dit is uitgesleten door de vele vingers van de gevangenen…

Rondleiding Kasteel Hoensbroek

De beste manier om alles te weten te komen over het kasteel is via een tocht door het kasteel. dit gaat niet met een gids, maar met een vastgestelde route. Waarbij je veel informatie onderweg krijgt.

Lekker overnachten in de buurt

Deze regio is heerlijk om te ontdekken. Er zijn nog veel meer attracties in de buurt. Ik heb net buiten Hoensbroek overnacht tijdens een weekendje weg. Je kunt kiezen uit gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels en handige appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties bij Kasteel Hoensbroek

Geschiedenis van Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek ©Corno van den Berg

Al in de 12e eeuw werden hier diverse versterkte woontorens gebouwd. Het personeel woonde in houten huizen eromheen. De eerste versterkte woontoren heette Stercke Huysinge. Het oudste deel dat nog overeind staat is de ronde toren. Deze stamt uit 1360.

De naam van het kasteel komt van de eerste bewoner: De in de regio bekende ridder Herman Hoen. Ook de plaatsnaam waar het kasteel in ligt is naar hem vernoemd. Hij kreeg dit kasteel als gift voor zijn hulp aan de hertogin Johanna van Brabant in de strijd tegen de hertogdommen Gulik en Gelre in 1388. 

Zes eeuwen lang leefden hier ridders, rijksbaronnen, graven en markiezen. In de 18e eeuw trok de familie weg uit het kasteel. Waardoor het snel in verval raakte. Tussen 1930 en 1940 werd het fors verbouwd door de huidige eigenaar Ave Rex Christe, een stichting. Iets wat later in de tachtiger jaren nog eens gebeurde. Wat te zien is aan de verschillende bouwstijlen.

Het kasteel ligt strategisch in de driehoek Maastricht, Aken en Keulen. Het werd talloze malen uitgebouwd. Inmiddels heeft het 67 zalen, vertrekken en ruimtes. Het geheel heeft grachten rondom, om vijanden te beletten het kasteel te bestormen. In de grachten zwemmen grote karpers, die je eenvoudig kunt zien. 

Museum Hoensbroek

Het is nu een museum, of eigenlijk een ode aan de ridders van de middeleeuwen. Een leven dat zowel sprookjesachtig als keihard was. Je kunt hier veertig authentiek ingerichte vertrekken zien. Zij dateren van de middeleeuwen tot en met de 18e eeuw.

Kasteel Hoensbroek bezoeken

Het kasteel ligt midden in het dorp Hoensbroek. Er zijn bewegwijzerde borden. Je kunt gratis parkeren op het terrein. Zorg ook dat je even om het kasteel heen loopt. Dan zie je het uit de diverse hoeken. Perfect voor foto’s. 
Meer informatie: kasteelhoensbroek.nl

Meer artikelen over Zuid-Limburg