Wijnroute Wahlwiller Eys

Wandeling langs wijngaarden in het hart van Zuid-Limburg

De Wijnroute Wahlwiller Eys is de eerste bewegwijzerde wijnwandeling in Nederland. De Route de Vins is een wandelroute langs vijf wijngaarden in de heuvels van Zuid-Limburg. Je vindt deze heerlijke wandeling in het deel rond Wahlwiller, Gulpen en Eys. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Wijnroute Wahlwiller Eys.

Deze Limburgse Wijnroute is uniek in ons land. De wandeling is 10,1 kilometer lang en je kunt onderweg stoppen bij een wijnboer en zijn wijnen proeven. Ik ging wandelen en werd aangenaam verrast.

De wandeling voert je langs vijf wijngaarden. Deze met borden aangegeven wandeling langs wijnvelden is uniek in Nederland. Je loopt over heuvels en kunt onderweg wijn proeven. Met heerlijk wisselend uitzicht onderweg.

Een glas wijn proeven onderweg op de wijnroute in Limburg. ©Corno van den Berg

De wijnstokken zijn tegen de berg aangeplant, meestal op het zuiden. Hier vind je een microklimaat. Waar planten zoveel mogelijk zon pakken en redelijk beschut zijn tegen de wind. Op de diverse wijngaarden wordt zowel witte wijn als rode wijn gemaakt.

De druiven die worden gebruikt zijn afwisselend. Denk bijvoorbeeld aan: Müller Thurgau, Auxerrois, Bacchus, Pinot Noir, Riesling en een paar Pinot Gris. Maar ook Frühburgergunder en Siergerrebe zijn geplant. Deze druiven vindt je allemaal terug in de diverse wijnen.

Diverse startpunten

Een vakwerkhuis onderweg. ©Corno van den Berg

Je kunt de route op diverse plaatsen starten. Het is een rondje, dus je komt weer op het beginpunt terecht. Je hoeft alleen maar de gele bordjes met de druiven te volgen. De route voert door weilanden, over heuvelruggen, door bossen, mergelwanden en graslanden. Een deel voert door natuurgebieden waar je veel vlinders en vogels zult zien. En in het voorjaar ook diverse soorten orchideeën die hier groeien.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Wittemer Wijngaard Wahlwiller

Tussen de heuvels langs de Zinselbeek ligt Wittemer Wijngaard Wahlwiller. In 1971 werden hier de eerste wijnstokken geplant door Dr. Schepel. Er staan er nog honderd. Die je kunt herkennen aan de dikke en kronkelende stammen. Je vindt hier zo’n 1.200 wijnstokken. 

Eromheen liggen kalkgraslanden met wilde tijm en oregano. En hier zijn diverse dassenburchten te vinden. Op afspraak kun je hier rondleidingen volgen. Dit is inclusief het proeven van wijn. En het proeven van streekproducten als bijzondere groenten, kazen, vleeswaren, zelfgemaakte jams en Chutneys.
Meer informatie: wijngoedwahlwiller.nl

Domaine Salamander

Wijn proeven bij Domaine Salamander. ©Corno van den Berg

In het dorp Eyserheide werd in 2007 de eerste wijnstok in de grond geplaatst. De naam komt van de vuurbuiksalamander die hier in de vennetjes veel voorkomt. De druiven staan op een hoogte van maar liefst 190 meter. Je ziet ze zelfs in het hart van het dorp staan.

De wijngaard ligt aan huis. Hierdoor kun je eenvoudig aanbellen en een glas wijn proeven. Of een fles kopen. Boer John Cox vertelt graag over zijn passie, zijn wijngaard en natuurlijk zijn wijnen. En je kunt hem helpen bij de wijnoogst in september en oktober.
Meer informatie: domaine-salamander.nl

Hubertus Wijngaard

Aan de Hubertus Wijngaard loop je snel voorbij als je niet oplet. Hij ligt ietwat verscholen, waardoor de druiven hier kunnen genieten van de warmte. En geen last hebben van de wind. De rijke met löss bedekte mergelbodem neemt makkelijk warmte op. Het nadeel is de hogere vochtigheidsgraad.

Route de Vins Limburg ©Corno van den Berg

Cunibertus Wijngaard

Cunibertus is een van de kleinere wijngaarden. Je komt het bord met informatie tegen, maar moet even het pad omhoog nemen om de wijngaard te zien. Je vindt hier zo’n 450 wijnplanten. Wat goed is voor zo’n 500 flessen per jaar. Rechts van de wijngaard vind je een ongekend rijke tuin met wilde planten en bloemen.

De naam van de wijngaard komt van de Keulse bisschop die wijnterrassen bezat boven Wahlwiller. Ook de kerk in het dorp draagt de naam Cunibertuskerk.
Meer informatie: wijngaardwahlwiller.nl/rondleidingen

Wandelen langs wijnranken. ©Corno van den Berg

Domein Aldenborgh

Domain Aldenborgh ligt langs de Eyserbosweg op de zuidhelling van de Boereberg in Eys. Hier ging in 1999 de eerste wijnstok de grond in. Deze biologische wijngaard staat bekend om zijn wijnen. Ook hier kun je rondleidingen volgen, al moet je deze wel reserveren.
Meer informatie: aldenborgh.nl

Wijn proeven

De meeste mensen die deze wandeling doen proeven ook wat wijn. Je kunt bij Domaine Salamander gewoon binnen lopen en de wijn per glas bestellen. Ook kun je hier flessen kopen. Bij de andere wijngaarden moet je vooraf reserveren. Wat iets minder vrijheid geeft heb ik gemerkt.

Overnachten in de buurt

Deze regio behoort tot de mooiste van ons land. Het is dan ook zonde om hier slechts een dag te blijven. Je kunt eenvoudig de nacht door brengen in de heuvels. Denk aan gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels en hostels, maar ook handige appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties in Wahlwiller en Simpelveld

Wiengetske en het Wahlwiller Wijnfeest

Het Wiengetske. ©Corno van den Berg

Het Wiengetske is een hekje dat vanuit Wahlwiller leidt naar drie wijngaarden. En de toegangsweg naar het inmiddels bekende Wahlwiller Wijnfeest. Het begon als een grapje tijdens een proeverij tussen de wijnranken. Maar inmiddels heeft het een eigen wijnlied en wordt het dorpsfeest groots gevierd. Ook wordt er een wijnkoningin gekroond.
Meer informatie: wahlwillerwijnfeest.nl

Waar kan ik de Route de Vins vinden?

Als je de Route de Vins wilt wandelen kun je de route gratis ophalen bij de Visit Zuid-Limburg winkels. Ook is hij verkrijgbaar bij diverse ondernemers in bijvoorbeeld Eys en Wahlwiller. En hij staat dus onderweg aangegeven. Al zijn de bewegwijzeringen klein.

Meer artikelen over Zuid-Limburg