Kasteel De Vanenburg

Deze 17e-eeuwse buitenplaats is nu een hotel, maar kun je ook via een rondleiding bezoeken

Kasteel de Vanenburg ligt op de rand van het plaatsje Putten op de Veluwe. Het landgoed is een van de best bewaard gebleven buitenplaatsen in de provincie Gelderland. Je kunt het 17e eeuwse kasteel bezoeken, er wat eten en drinken, maar ook overnachten. En je kunt lekker over het landgoed wandelen.

Het kasteel is een verademing op de Veluwe. Het is perfect om even te genieten of om te overnachten. Al kun je ook simpelweg een bezoek brengen aan de buitenplaats.

Het kasteel is tegenwoordig een Rijksmonument. Dit komt met name door de opvallende eclectische bouw. Dit is het combineren van verschillende stijlen of stromingen. Wat met name in de 19e eeuw erg populair was.

Je ziet het al als je aan komt lopen. De rechte lijnen zijn overduidelijk, net als de overduidelijke gevels. Ik bezoek het kasteel voor een lunch en een wandeling over het landgoed.

Wandelen door de tuinen van Kasteel De Vanenburg.

Rondleiding over Kasteel De Vanenburg

De beste manier om het kasteel en de omgeving te zien is een rondleiding met een gids. Dan zie je het kasteel, de tuinen, de Oranjerie (wintertuin), het theehuis en het omliggende landgoed. Dan krijg je een idee van het leven destijds hier. Wat toch wel aangenaam moet zijn geweest in de Veluwse natuur.

Je hebt een aardige kans om eekhoorns te zien. Want die zag ik daar vrolijk rond huppelen. En ik was er in de herfst met talloze paddenstoelen. De kruidentuin had nog genoeg kruiden om lekker te kokkerellen. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Geschiedenis van Kasteel De Vanenburg

De geschiedenis van het kasteel is niet helemaal bekend. Vaenborch, zoals het toen heette, wordt voor het eerst in 1389 genoemd. Het hoorde toen bij abdij Abdinghof in Paderborn. Dit klooster kocht in 1559 diverse landerijen in Putten, waartoe ook Vaenborch behoorde. In 1664 liet Hendrik van Essen een nieuw landhuis ontwerpen op het terrein. 

Het werd een buitenplaats waar de edelen zich konden vermaken, maar ook tot rust konden komen. En het was een agrarisch verblijf. De dochter van Hendrik liet aan het einde van de 19e eeuw een nieuw huis bouwen. De basis van het kasteel bleef intact. Alleen de bijgebouwen werden aangepast. 

In de twintigste eeuw heeft het huis gediend als vakantiekolonie, gevangenkamp voor joden tijdens de bezetting en als een opleidingsschool. Tegenwoordig is het een 4-sterren Best Western hotel. 

Restaurant en overnachten bij Kasteel De Vanenburg

De kamers van het hotel liggen in een soort hofjes net buiten het hotel. Er zijn diverse soorten kamers die allemaal een buitenzitje hebben. 

Het restaurant bevindt zich wel in het kasteel. Je kunt zowel lunchen als dineren bij het kasteel. Dan kijk je uit over de achtertuin. 
Bekijk de prijzen van Kasteel De Vanenburg

Het Theehuis bij Kasteel De Vanenburg.

Klompenpad Hoeverveldpad (15 km)

Het Klompenpad Hoeverveldpad komt langs Kasteel De Vanenburg. Een klompenpad is een bijzondere wandelroute over boerenland. Het zijn onverharde wandelroutes, waarbij je soms over privéterrein loopt. Naast het kasteel loop je ook langs de voormalige Zuiderzee en over historische paden en dijken. Je mag op klompen lopen, maar natuurlijk ook op wandelschoenen.

Pluktuin Het Platteland

Op nog geen 500 meter van Kasteel De Vanenburg ligt Pluktuin Het Platteland. Waar je talloze soorten fruit en groente kunt plukken. Alsook veel kleurige bloemen. Bij aankomst krijg je een mandje en een schaar of een mesje. En dan kun je zelf op pad.
Adres: Vanenburgerallee 13 in Putten.

Huwelijk in Kasteel de Vanenburg

Het kasteel is populair als trouwlocatie. Van fotoreportage tot overnachting, van burgerlijk huwelijk tot kerkelijke inzegening, van bruidstaart tot receptie en van lunch tot diner. Alles is mogelijk. 
Meer informatie op de website

Meer artikelen over de Veluwe