Gelderland

De provincie Gelderland heeft de meeste natuur in ons land en een grote diversiteit

Gelderland is perfect voor een lang weekend, een midweek of een paar weken kamperen. Het is niet alleen de grootste provincie van Nederland, maar ook nog eens de groenste. Die je op de fiets kunt ontdekken, maar natuurlijk ook wandelend. Er zijn talloze wandelroutes en fietsroutes. En je kunt zelfs een road trip maken langs deze tips.

Deze provincie heeft een grote diversiteit aan natuurgebieden, rust, leuke steden en dorpen en meer. Ontdek het zelf. Als je hier bent zul je de bossen vanzelf ontdekken. Alsook de rivieren en de dorpen. En ook al is het maar een dagje weg, je zult genieten.

De streken van Gelderland zijn bekend. Het zijn de Veluwe, Achterhoek, Rivierenland (met de Betuwe), Arnhem (en regio) en het Rijk van Nijmegen. Vandaar dat Gelderland zo populair is onder vakantiegangers. Het is juist die diversiteit die het meer dan de moeite waard maakt. Wat let je dus? Dit zijn de bezienswaardigheden van Gelderland.

Veluwe

De Veluwe. ©Marco Derksen

Als ik aan Gelderland denk zie ik de Veluwe voor me. Deze regio is synoniem voor bossen, glooiende heidevelden, zandverstuivingen en veel meer. Waar je al snel oog in oog komt met een edelhert, ree of wild zwijn. Het bestaat uit diverse natuurgebieden. Zoals het Hoge Veluwe Nationaal Park en Veluwezoom Nationaal Park. Maar ook veel kleinere gebieden. En bijvoorbeeld ook het Kröller Müller Museum. En Paleis Het Loo. 
Lees mijn tips voor de Veluwe

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk

Het unieke Radio Kootwijk is een voormalig zendstation midden op de Veluwe. Het werd gebouwd om te communiceren met de toenmalige koloniën. Je kunt het nu af en toe bezoeken, onder leiding van een gids. De akoestiek is verbluffend. Vandaar dat er geregeld concerten worden georganiseerd. In de omgeving van Radio Kootwijk kun je zowel goed wandelen als fietsen. Alsook een hapje eten.
Lees mijn tips voor Radio Kootwijk

Kootwijkerzand

Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is het grootste stuifduinengebied in West-Europa. Hier zie je levend zand; elk bezoek is anders. Een plek waar je vrij mag struinen, om te helpen dat het gebied dicht groeit. Met een uitkijktoren die je een heerlijk zicht geeft over het gebied. Met talloze wandelpaden die in het bos beginnen en dwars over het stuifzand gaan.
Lees mijn tips voor het Kootwijkerzand

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Hoge Veluwe Nationaal Park

De schoonheid van de Hoge Veluwe. ©Martha de Jong-Lantink

De Hoge Veluwe is een uniek nationaal park in Nederland. Het is particulier bezit en wereldberoemd om zijn witte fietsen. Die je gratis kunt gebruiken om het park te verkennen. Er zijn talloze fietspaden, maar ook wandelpaden. En bijvoorbeeld speciale plekken om het wild te zien. Hier is de kans groot dat je wilde dieren tegen komt. Let dus goed op.
Lees mijn tips voor Hoge Veluwe Nationaal Park

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum ligt in het Hoge Veluwe Nationaal Park. Dit wereldberoemde museum heeft de één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. En een Beeldentuin waar je op je gemak door heen kunt lopen. Deze tuin behoort tot de grootste van Europa. Je kunt hier meer dan 160 sculpturen zien. En dat allemaal in de natuur van de Veluwe.

Veluwezoom Nationaal Park

Veluwezoom Nationaal Park wordt vaak vergeten. Wat zonde is, want hier vind je de mooiste heuvels van de Veluwe. Dit natuurgebied is perfect om te voet te verkennen. Er zijn talloze wandelpaden; variërend van een kilometer tot tientallen. Ook kun je hier heerlijk fietsen door de natuur. Onder meer kun je peddelen over verharde paden tussen een zeer wisselend landschap.

Posbank

Schaapskudde bij de Posbank. ©Corno van den Berg

De Posbank is onderdeel van Veluwezoom Nationaal Park. Het wordt vaak gezien als het mooiste uitkijkpunt van ons land. Hier kijk je uit over heuvels met heidevelden. Die in het najaar volop in bloei staan. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet om te ontdekken. Waarbij je elke keer weer een ander uitzicht krijgt. Als je geluk hebt zie je Rhedense schaapskudde met hun schaapherder voorbij lopen.
Lees mijn tips voor de Posbank

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo wordt vaak gezien als het mooiste paleis van Nederland. Het nationaal museum ligt bij Apeldoorn. Je kunt het paleis bezoeken, maar ook de koninklijke tuinen. Met de grootste fontein van Nederland. Het beste uitzicht heb je vanaf het dak. Bezoek ook de stallen met de dieren en de koetshuizen. Waar je veel voertuigen vindt die door het koninklijk huis zijn gebruikt.
Lees mijn tips voor Paleis Het Loo

De doorgezaagde Bunker 599

Bunker 599 bij Vianen. ©RAAAF

Bunker 599 is uniek. Hij maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar is inmiddels een populair kunstwerk. Je wandelt over het water. Maar ook dwars door de bunker die door midden is gezaagd. Het geeft een bijzonder beeld van de bunker en de omgeving. Je vindt het kunstwerk bij Culemborg.
Lees mijn tips voor de doorgezaagde Bunker 599

Elburg

Elburg ©Corno van den Berg

Hanzestad Elburg is leuk om zelf te ontdekken. Zeker als je onder de imposante Vischpoort loopt. Verdwalen zul je niet door de overduidelijke straten en de compactheid van dit stadje. De kern van de stad is slechts 250 bij 350 meter. Waar je ongekend veel monumenten en historische gebouwen vindt. Het Museum Elburg in het oude vrouwenklooster geeft veel informatie over de rijke geschiedenis van Elburg.
Lees mijn tips voor Elburg

IJsselvallei

IJsselvallei.

De IJsselvallei is een groene vallei in het hart van ons land. Een gebied met een rijke historie en grote diversiteit. Die je eenvoudig te voet, per fiets of met de auto kunt ontdekken. Keer op keer.
Lees mijn tips voor de IJsselvallei

Slot Loevestein

Slot Loevestein. ©Corno van den Berg

Slot Loevesteijn is een kasteel in Poederoijen. Het ligt fraai aan de plek waar Maas en Waal samen komen. Het is gebouwd in 1361 in opdracht van ridder Dirc Loef van Horne. Vanuit dit slot maakte hij rooftochten in de buurt. Dit kasteel heeft een rijke geschiedenis die je kunt beleven tijdens een bezoek. De rondleiding is echter de beste manier om te horen over de ridders, de schandalen en natuurlijk de beroemde ontsnapping van Hugo de Groot.
Lees min tips voor Slot Loevestein

Arnhem

Arnhem ©Jurjen Drenth / Visit Arnhem

Arnhem is gezellig, maar heeft ook een rijke historie. En de stad kende twee bloeiperiodes, maar is ook vernieuwend bezig. Hier kun je enkele bijzondere excursies doen. Waarvan eentje in de kerk.
Lees mijn tips voor Arnhem

Wandelroute N70 bij Berg en Dal (16 km)

De Duivelsberg ©Corno van den Berg

De wandelroute N70 in Berg en Dal is bekend bij wandelaars. Sterker nog, veel mensen vinden dit de mooiste wandeling van Nederland. Je loopt maar liefst over acht bergen met heerlijke namen als Sterrenberg, Boterberg en de Duivelsberg. Let op; dit is een populaire route. Ook al omdat het een oefenparcours is voor hardlopers, trail lopers en lange afstand wandelaars. 

Je moet hier geregeld klimmen en afdalen. Je maakt zo’n 375 hoogtemeters. Mede daarom is het een sportieve route. En moet je dus fit zijn. De route is een rondje en je hoeft alleen maar de paaltjes, lantaarnpalen en verkeersborden met de groene kop te volgen. Je kunt op talloze plaatsen starten. Zoals bij Hotel-Restaurant ’t Spijker in Beek-Ubbergen, Parkeerplaats Holdeurn in Berg en Dal en bij Restaurant Tante Koosje in Nijmegen. 
Lees mijn tips voor de N70 wandelroute

Overnachten in Gelderland

Een midweek of weekendje weg is erg populair. En terecht, deze provincie heeft veel te bieden. Er zijn talloze leuke Bed & Breakfasts, kleine hotels en handige appartementen te vinden. Wees er wel op tijd bij, zeker in de vakantieperiodes. 
Bekijk de leukste accommodaties in Gelderland

Kootwijkerzand

Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is zand, stuifduinen en ruige natuur. Waar je heerlijk kunt wandelen. Al is het eigenlijk meer struinen. Want je mag in grote delen het pad verlaten en zelf op onderzoek gaan. Dit gebied ligt in het hart van de Veluwe, maar is wel anders dan de rest wat je hier ziet.
Lees mijn tips voor het Kootwijkerzand

Ooijpolder

Ooijpolder ©Corno van den Berg

De Ooijpolder is een natuurgebied dat pal naast Nijmegen ligt. Je loopt vanuit de stad zo de uiterwaarden. Waar je onder meer konikpaarden kunt tegen komen. Je kunt hier heerlijk wandelen langs de Waal. Met opvallend veel bloemen en vlinders in het voorjaar en de zomer. Ook vind je hier meren waar bijvoorbeeld de lepelaar broedt, alsook tal van anders vogels. Er zijn diverse wandelroutes, die je onder meer naar de beroemde strandjes brengen. Een heerlijke plek.
Lees mijn tips voor Ooijpolder

Kasteel Wijchen

Kasteel Wijchen bezoeken. ©Corno van den Berg

Kasteel Wijchen behoort tot de mooiste kastelen van Nederland. Het stamt uit de 17e eeuw, al stond hier al in de 14e eeuw een kasteel. Kasteel Wijchen ligt in het hart van Wijchen. Je ziet het vanzelf opdoemen als je door de stad loopt.
Lees mijn tips voor Kasteel Wijchen

Wijn Wandeling Groesbeek

Wijn wandeling Groesbeek ©Corno van den Berg

De Wijn Route Groesbeek is een wandeling langs diverse wijngaarden. Groesbeek noemt zichzelf het wijndorp van Nederland. Dit wandelpad in het Rijk van Nijmegen voert over heuvels, over stille weggetjes, door natuurgebieden, langs beekjes en veel volop groeiende wijnplanten. Het is een heerlijke wandelroute van 14 kilometer, die je in drie of vier uur kunt wandelen.
Lees mijn tips voor de Wijn Wandeling Groesbeek

De Blauwe Kamer

Blauwe Kamer ©Corno van den Berg

De Blauwe Kamer bij Rhenen laat zien hoe mooi uiterwaarden kunnen zijn. En hoe divers. Met veel bijzondere bloemen en dieren die je via diverse wandelroutes kunt verkennen.
Lees mijn tips voor de Blauwe Kamer

Nijmegen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Het lag op de grens van het Romeinse Rijk, al kun je daar nu nog weinig van terug zien. Op het inmiddels beroemde Romeins masker aan de Waal na. Het is een heerlijke stad om te ontdekken. Vergeet niet De Waag op de Grote Markt even aan te doen. Alsook het park Valkhof, waar je vanaf de heuvel uitzicht hebt op de Waal. Als je van tuinen houdt is Hortus Nijmegen de moeite waard. Daarnaast vinden er ook akoestische tuinconcerten plaats.
Bekijk de leukste accommodaties in Nijmegen

Beleef de bronst en het burlen van de edelherten

Bronst burlen edelherten

De bronst van edelherten is jaarlijks een bijzonder tafereel. En dan met name het zogeheten burlen; waarbij mannetjes concurrenten proberen te imponeren met een soort gebrul. Het is te zien op diverse plekken in Nederland, waaronder op de Veluwe. Dit zijn de beste tips om dit spektakel mee te maken.
Lees mijn tips voor de bronst van de edelherten

Rijk van Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen is opvallend heuvelachtig. Het hoogste punt is de Vlierenberg bij Berg en Dal, die 99,8 meter hoog is. Je kunt hier heerlijk dwalen over de heuvels, door de bossen en de Ooijpolder. Dit zijn de uiterwaarden van de Maas. Dus je kunt eenvoudig van de heuvels naar het water lopen of fietsen. Een heerlijke tocht. Vraag ter plekke naar de routes bij de lokale VVV.

Tuinen van Appeltern

In de Tuinen van Appeltern zie je meer dan 200 modeltuinen. Die alemaal hun eigen stijl en uitstraling hebben. Je kunt hier inspiratie opdoen voor je tuin, maar ook gewoon genieten van de tuinen. Als je ideeën hebt kun je planten kopen op de speciale markt. Je vindt hier talloze planten die je op weinig andere plekken tegen komt. In het bijzonder voor borders, kruidentuinen en onder andere rotspartijen.
Meer informatie: appeltern.nl

Overnachten in een vliegtuig bij Teuge

Overnachten vliegtuig Teuge ©Hotelsuites.nl

Een van de meest bijzondere manieren om te overnachten is in een luxe vliegtuig. Dat is omgebouwd en bijvoorbeeld een gewoon bed heeft. Maar uitstraling is hetzelfde. Waardoor je een uniek nachte zult door brengen in het vliegtuig. De slaapplek is een oud Duits toestel dat werd gebruikt door de regering. Je krijgt in de ochtend een lekker ontbijt in het vliegtuig.
Lees mijn tips over Overnachten in een luxe vliegtuig bij Teuge

Vrijheidsmuseum

Het Vrijheidsmuseum laat vooral de bevrijding van Nederland zien tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voormalige Nationaal Bevrijdingsmuseum ligt bij Groesbeek. Als je aan komt lopen zie je dat het gebouw de vorm heeft van een parachute. Het is een herinnering aan de duiznenden parachutisten tijdens Operatie Market Garden op 17 september 1944.
Meer informatie: vrijheidsmuseum.nl

Apeldoorn

Apeldoorn. ©Corno van den Berg

Apeldoorn vormt het kloppend hart van de Veluwe. Met diverse bijzondere attracties voor jong en oud. Die perfect passen bij het ontdekken van de natuur in de omgeving. Waardoor het een heerlijke mix wordt.
Lees hier mijn tips voor Apeldoorn

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum ©Marco Derksen

Het Nederlands Openluchtmuseum laat zien hoe Nederland er vroeger uit heeft gezien. dit doen ze door veel gebouwen te laten zien. Die veelal buiten staan. Je ziet hier de geschiedenis van ons land. Met veel oud-Hollandse boerderijen, maar ook molens en bijvoorbeeld arbeidershuisjes. Ook is er een tentoonstelling binnen te zien. Populair is de ijsbaan in de winter.
Meer informatie: openluchtmuseum.nl

Kasteel Slangenburg

Kasteel Slangenburg is een van de best bewaard gebleven kastelen in Nederland. Het slot uit de 14e eeuw fungeerde als kasteel, klooster en woonhuis voor de veldheer Frederik Johan van Baer. Tegenwoordig kun je er overnachten in het gastenhuis. Het slot ligt op een groot landgoed, waar je goed kunt wandelen. Er is een hertenkamp en een groot aantal lanen met twee vijvers. Het kasteel ligt tussen Doetinchem en Varsseveld.
Meer informatie: kasteelslangenburg.nl

Burgers Zoo

Burgers Zoo behoort tot de meest bekende dierentuinen van ons land. Je kunt hier wandelen tussen de diverse landschappen waar de dieren op diverse plekken in de wereld in leven. Zodat je een goed beeld krijgt van hun leefgebied. En zie je veel natuurlijk gedrag. Met name het Afrika-deel is populair bij veel bezoekers.
Meer informatie: burgerszoo.nl

Meer artikelen over Gelderland