Waarom moet ik hier heen?

Gelderland is een van de groenste provincies van Nederland. Met een grote diversiteit aan natuurgebieden, rust, leuke steden en dorpen en meer. Ontdek het zelf.

Gelderland is perfect voor een lang weekend, een midweek of een paar weken kamperen. Het is niet alleen de grootste provincie van Nederland, maar ook nog eens de groenste. Die je op de fiets kunt ontdekken, maar natuurlijk ook wandelend. Er zijn talloze wandelroutes en fietsroutes. En je kunt zelfs een road trip maken langs deze tips.

Vakantie in Gelderland

Als je hier bent zul je de bossen vanzelf ontdekken. Alsook de rivieren en de dorpen. En ook al is het maar een dagje weg, je zult genieten. De streken van Gelderland zijn bekend. Het zijn de Veluwe, Achterhoek, Rivierenland (met de Betuwe), Arnhem (en regio) en het Rijk van Nijmegen. Vandaar dat Gelderland zo populair is onder vakantiegangers. Het is juist die diversiteit die het meer dan de moeite waard maakt. Wat let je dus?

Bezienswaardigheden Gelderland:

Veluwe

Als ik aan Gelderland denk zie ik de Veluwe voor me. Deze regio is synoniem voor bossen, glooiende heidevelden, zandverstuivingen en veel meer. Waar je al snel oog in oog komt met een edelhert, ree of wild zwijn. Het bestaat uit diverse natuurgebieden. Zoals het Hoge Veluwe Nationaal Park en Veluwezoom Nationaal Park. Maar ook veel kleinere gebieden. En bijvoorbeeld ook het Kröller Müller Museum. En Paleis Het Loo.

Lees mijn tips voor de Veluwe

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een voormalig zendstation midden op de Veluwe. Het werd gebouwd om te communiceren met de toenmalige koloniën. Je kunt het nu af en toe bezoeken, onder leiding van een gids. De akoestiek is verbluffend. Vandaar dat er geregeld concerten worden georganiseerd. In de omgeving van Radio Kootwijk kun je zowel goed wandelen als fietsen. Alsook een hapje eten.

Lees mijn tips voor Radio Kootwijk

Kootwijkerzand

De uitkijktoren van het Kootwijkerzand in het laatste daglicht.
De uitkijktoren van het Kootwijkerzand in het laatste daglicht. Corno van den Berg

Het Kootwijkerzand is het grootste stuifduinengebied in West-Europa. Hier zie je levend zand; elk bezoek is anders. Een plek waar je vrij mag struinen, om te helpen dat het gebied dicht groeit. Met een uitkijktoren die je een heerlijk zicht geeft over het gebied. Met talloze wandelpaden die in het bos beginnen en dwars over het stuifzand gaan.

Lees mijn tips voor het Kootwijkerzand

Hoge Veluwe Nationaal Park

De Hoge Veluwe is een uniek nationaal park in Nederland. Het is particulier bezit en wereldberoemd om zijn witte fietsen. Die je gratis kunt gebruiken om het park te verkennen. Er zijn talloze fietspaden, maar ook wandelpaden. En bijvoorbeeld speciale plekken om het wild te zien. Hier is de kans groot dat je wilde dieren tegen komt. Let dus goed op.

Lees mijn tips voor Hoge Veluwe Nationaal Park

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum ligt in het Hoge Veluwe Nationaal Park. Dit wereldberoemde museum heeft de één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. En een Beeldentuin waar je op je gemak door heen kunt lopen. Deze tuin behoort tot de grootste van Europa. Je kunt hier meer dan 160 sculpturen zien. En dat allemaal in de natuur van de Veluwe.

Veluwezoom Nationaal Park

Veluwezoom Nationaal Park wordt vaak vergeten. Wat zonde is, want hier vind je de mooiste heuvels van de Veluwe. Dit natuurgebied is perfect om te voet te verkennen. Er zijn talloze wandelpaden; variërend van een kilometer tot tientallen. Ook kun je hier heerlijk fietsen door de natuur. Onder meer kun je peddelen over verharde paden tussen een zeer wisselend landschap.

Posbank

Schaapskudde bij de Posbank.
Schaapskudde bij de Posbank. Corno van den Berg

De Posbank is onderdeel van Veluwezoom Nationaal Park. Het wordt vaak gezien als het mooiste uitkijkpunt van ons land. Hier kijk je uit over heuvels met heidevelden. Die in het najaar volop in bloei staan. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet om te ontdekken. Waarbij je elke keer weer een ander uitzicht krijgt. Als je geluk hebt zie je Rhedense schaapskudde met hun schaapherder voorbij lopen.

Lees mijn tips voor de Posbank

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo wordt vaak gezien als het mooiste paleis van Nederland. Het nationaal museum ligt bij Apeldoorn. Je kunt het paleis bezoeken, maar ook de koninklijke tuinen. Met de grootste fontein van Nederland. Het beste uitzicht heb je vanaf het dak. Bezoek ook de stallen met de dieren en de koetshuizen. Waar je veel voertuigen vindt die door het koninklijk huis zijn gebruikt.

Lees mijn tips voor Paleis Het Loo

De doorgezaagde Bunker 599

Bunker 599 is uniek. Hij maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar is inmiddels een populair kunstwerk. Je wandelt over het water. Maar ook dwars door de bunker die door midden is gezaagd. Het geeft een bijzonder beeld van de bunker en de omgeving. Je vindt het kunstwerk bij Culemborg.

Lees mijn tips voor de doorgezaagde Bunker 599

Elburg

Hanzestad Elburg is leuk om zelf te ontdekken. Zeker als je onder de imposante Vischpoort loopt. Verdwalen zul je niet door de overduidelijke straten en de compactheid van dit stadje. De kern van de stad is slechts 250 bij 350 meter. Waar je ongekend veel monumenten en historische gebouwen vindt. Het Museum Elburg in het oude vrouwenklooster geeft veel informatie over de rijke geschiedenis van Elburg.

Lees mijn tips voor Elburg

Slot Loevestein

Slot Loevesteijn is een kasteel in Poederoijen. Het ligt fraai aan de plek waar Maas en Waal samen komen. Het is gebouwd in 1361 in opdracht van ridder Dirc Loef van Horne. Vanuit dit slot maakte hij rooftochten in de buurt. Dit kasteel heeft een rijke geschiedenis die je kunt beleven tijdens een bezoek. De rondleiding is echter de beste manier om te horen over de ridders, de schandalen en natuurlijk de beroemde ontsnapping van Hugo de Groot.

Meer informatie: slotloevestein.nl

Arnhem

Arnhem is leuk voor een stedentrip. Waarbij je lekker kunt shoppen, maar ook goed kunt eten. En veel attracties die je kunt bezoeken. Je kunt overnachten in het hartje van de stad en dan excursies maken naar de natuur net buiten de stad. Zoals Nationaal Park De Veluwezoom. Of natuurlijk Burgers Zoo. Of het Nederlands Openluchtmuseum.

Meer informatie: visitarnhem.com

Burgers Zoo

Burgers Zoo behoort tot de meest bekende dierentuinen van ons land. Je kunt hier wandelen tussen de diverse landschappen waar de dieren op diverse plekken in de wereld in leven. Zodat je een goed beeld krijgt van hun leefgebied. En zie je veel natuurlijk gedrag. Met name het Afrika-deel is populair bij veel bezoekers.

Meer informatie: burgerszoo.nl

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum
Nederlands Openluchtmuseum. Marco Derksen

Het Nederlands Openluchtmuseum laat zien hoe Nederland er vroeger uit heeft gezien. dit doen ze door veel gebouwen te laten zien. Die veelal buiten staan. Je ziet hier de geschiedenis van ons land. Met veel oud-Hollandse boerderijen, maar ook molens en bijvoorbeeld arbeidershuisjes. Ook is er een tentoonstelling binnen te zien. Populair is de ijsbaan in de winter.

Meer informatie: openluchtmuseum.nl

Kasteel Slangenburg

Kasteel Slangenburg is een van de best bewaard gebleven kastelen in Nederland. Het slot uit de 14e eeuw fungeerde als kasteel, klooster en woonhuis voor de veldheer Frederik Johan van Baer. Tegenwoordig kun je er overnachten in het gastenhuis. Het slot ligt op een groot landgoed, waar je goed kunt wandelen. Er is een hertenkamp en een groot aantal lanen met twee vijvers. Het kasteel ligt tussen Doetinchem en Varsseveld.

Meer informatie: kasteelslangenburg.nl

Ooijpolder

Paarden in de Ooijpolder.
Paarden in de Ooijpolder. Corno van den Berg

De Ooijpolder is een natuurgebied dat pal naast Nijmegen ligt. Je loopt vanuit de stad zo de uiterwaarden. Waar je onder meer konikpaarden kunt tegen komen. Je kunt hier heerlijk wandelen langs de Waal. Met opvallend veel bloemen en vlinders in het voorjaar en de zomer. Ook vind je hier meren waar bijvoorbeeld de lepelaar broedt, alsook tal van anders vogels. Er zijn diverse wandelroutes, die je onder meer naar de beroemde strandjes brengen. Een heerlijke plek.

Lees mijn tips voor Ooijpolder

Nijmegen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Het lag op de grens van het Romeinse Rijk, al kun je daar nu nog weinig van terug zien. Op het inmiddels beroemde Romeins masker aan de Waal na. Het is een heerlijke stad om te ontdekken. Vergeet niet De Waag op de Grote Markt even aan te doen. Alsook het park Valkhof, waar je vanaf de heuvel uitzicht hebt op de Waal. Als je van tuinen houdt is Hortus Nijmegen de moeite waard. Daarnaast vinden er ook akoestische tuinconcerten plaats.

Meer informatie: visitnijmegen.com

Wandelroute N70 bij Berg en Dal (16 km)

De Duivelsberg
De Duivelsberg aan de N70. Corno van den Berg

De wandelroute N70 in Berg en Dal is bekend bij wandelaars. Sterker nog, veel mensen vinden dit de mooiste wandeling van Nederland. Je loopt maar liefst over acht bergen met heerlijke namen als Sterrenberg, Boterberg en de Duivelsberg. Let op; dit is een populaire route. Ook al omdat het een oefenparcours is voor hardlopers, trail lopers en lange afstand wandelaars.

Je moet hier geregeld klimmen en afdalen. Je maakt zo’n 375 hoogtemeters. Mede daarom is het een sportieve route. En moet je dus fit zijn. De route is een rondje en je hoeft alleen maar de paaltjes, lantaarnpalen en verkeersborden met de groene kop te volgen. Je kunt op talloze plaatsen starten. Zoals bij Hotel-Restaurant ’t Spijker in Beek-Ubbergen, Parkeerplaats Holdeurn in Berg en Dal en bij Restaurant Tante Koosje in Nijmegen.

Lees mijn tips voor de N70 wandelroute

Rijk van Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen is opvallend heuvelachtig. Het hoogste punt is de Vlierenberg bij Berg en Dal, die 99,8 meter hoog is. Je kunt hier heerlijk dwalen over de heuvels, door de bossen en de Ooijpolder. Dit zijn de uiterwaarden van de Maas. Dus je kunt eenvoudig van de heuvels naar het water lopen of fietsen. Een heerlijke tocht. Vraag ter plekke naar de routes bij de lokale VVV.

Tuinen van Appeltern

In de Tuinen van Appeltern zie je meer dan 200 modeltuinen. Die alemaal hun eigen stijl en uitstraling hebben. Je kunt hier inspiratie opdoen voor je tuin, maar ook gewoon genieten van de tuinen. Als je ideeën hebt kun je planten kopen op de speciale markt. Je vindt hier talloze planten die je op weinig andere plekken tegen komt. In het bijzonder voor borders, kruidentuinen en onder andere rotspartijen.

Meer informatie: appeltern.nl

Vrijheidsmuseum

Het Vrijheidsmuseum laat vooral de bevrijding van Nederland zien tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voormalige Nationaal Bevrijdingsmuseum ligt bij Groesbeek. Als je aan komt lopen zie je dat het gebouw de vorm heeft van een parachute. Het is een herinnering aan de duiznenden parachutisten tijdens Operatie Market Garden op 17 september 1944.

Meer informatie: vrijheidsmuseum.nl

Bijzonder overnachten:

Overnachten in een vliegtuig bij Teuge

Een van de meest bijzondere manieren om te overnachten is in een luxe vliegtuig. Dat is omgebouwd en bijvoorbeeld een gewoon bed heeft. Maar uitstraling is hetzelfde. Waardoor je een uniek nachte zult door brengen in het vliegtuig. De slaapplek is een oud Duits toestel dat werd gebruikt door de regering. Je krijgt in de ochtend een lekker ontbijt in het vliegtuig.

Lees mijn tips over Overnachten in een luxe vliegtuig bij Teuge

Corno’s reistips:

Onderstaande partijen bieden vakantiehuizen. Net als de vakantieparken dat doen. Ook kun je bij de campings terecht.

Regel je bezoek online:

Boek een tour online: