blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Noord-Holland

Deze provincie is kust, stad, cultuur, geschiedenis en veel natuur

Noord-Holland is een van de meest diverse provincies in Nederland. Waar je lekker kunt shoppen in steden en dorpen, naar zee kunt, de bossen en meren kunt ontdekken en kunt genieten van lokale gerechten en drankjes. Dit zijn mijn tips met daarin de leukste attracties en tips. Waarin ik zowel bekende als ook minder bekende plekken beschrijf. Zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Dit is een heerlijke regio om te ontdekken. Met veel natuurgebieden, zoals duinen, meren en bossen. En stadjes. Die je wandelend of per fiets kunt ontdekken. Of per auto natuurlijk. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland.

Amsterdam

Amsterdam

Onze hoofdstad is altijd de moeite waard. Keer op keer. Waar je lekker kunt winkelen, een restaurantje kunt bezoeken en een terrasje kunt pakken. Met talloze bekende musea als het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum en veel meer. Maar ook moderne attracties als de Lookout Swing.
Zie mijn tips voor Amsterdam

Amsterdam Light Festival

Wandelen Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend lichtfestival. Met talloze kunstenaars die letterlijk hun licht laten schijnen over de wereld. Je kunt de vele kunstwerken zien vanaf de kade, maar ook vanuit een rondvaartboot natuurlijk.
Zie mijn tips voor het Amsterdam Light Festival

Amsterdamse Waterleidingduinen

Een vos in de Amsterdamse waterleidingduinen.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een wonderlijk natuurgebied aan de kust. Het is de beste plek in ons land om vossen te zien. Je kunt hier wandelen in het waterwingebied, fietsen is verboden. Andere dieren die je tegen kunt komen zijn ijsvogel en zandhagedis. En veel damherten die hier zijn uitgezet.
Zie mijn tips voor Amsterdamse Waterleidingduinen

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Texel

Texel.

Texel is het enige waddeneiland dat bij Noord-Holland hoort. Het heeft meer dan 30 kilometer zandstrand, maar bijvoorbeeld ook de Molen Het Noorden. Het eiland heeft diverse natuurgebieden. En bijzondere excursies. Zoals het bekijken van bijvoorbeeld zeehonden. Of om Hollandse garnalen te gaan vissen. En proeven natuurlijk.
Zie mijn tips voor Texel en voor alle Waddeneilanden

Tulpenvelden in bloei

Tulpenvelden in bloei ©Corno van den Berg

Noord-Holland staat bekend om zijn bloeiende tulpenvelden. Je vindt ze onder meer bij Julianadorp, Anna Paulowna, Zijpe en langs het Noord-Hollands Kanaal. Tijdens het bloeiseizoen worden er veel activiteiten georganiseerd. Maar je hebt hier zoveel tulpenvelden dat je het beste gewoon op pad kun gaan. Je komt ze vanzelf tegen.
Zie mijn tips voor de mooiste tulpenvelden in Nederland

Zaanse Schans

Zaanse Schans

De 12 molens van Zaanse Schans zijn wereldberoemd. Dit zijn de laatste molens van de ooit honderden die hier stonden. Sommige werken nog, andere zijn tegenwoordig musea. De Zaanse Schans kun je gratis bezoeken. Het beste kun je dit te voet doen. Er zijn diverse wandelroutes. Ook kun je hier met de boot een rondvaart maken.
Zie mijn tips voor Zaanse Schans

Haarlem

Haarlem is heerlijk om te ontdekken. De Grote of Sint Bavokerk zie je al snel. Deze kruisbasiliek heeft onder meer het graf van schilder Frans Hals. Veel van zijn werk is te zien het Frans Hals Museum. En Haarlem heeft nog diverse molens, die zeer populair zijn bij fotografen.

De Jopenkerk is anders; dit is een brouwerij in een kerk. Er is ook een grand café om het inmiddels bekende Jopen bier te proeven. Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Je vindt hier werken van beroemde meesters, maar ook fossielen en unieke boeken. De Haarlemse Hofjes zijn bekend. Maar alleen tijdens een wandeling met gids te bezoeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Haarlem

Muiderslot

Het Muiderslot gezien vanuit de Loofgang.

Het Muiderslot wordt vaak beschouwd als het mooiste kasteel van Nederland. Dit kasteel is ruim 700 jaar oud, maar nog in goede staat. Via een rondleiding kun je veel te weten komen over de mensen die hier leefden. Waaronder Graaf Floris V, maar ook de dichter P.C. Hooft.
Zie mijn tips voor het Muiderslot

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Zuid-Kennemerland ©Corno van den Berg

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is lekker wandelen tussen de bossen, duinen, zandverstuivingen en stranden. In het bezoekerscentrum krijg je informatie over de wandelroutes, de dieren en de bijzondere picknickmand met lekkere hapjes. 

In het park zijn tal van grazers uitgezet. Denk aan Schotse hooglanders, shetlandpony’s en konikpaarden. Maar het meest bijzondere zijn de wisenten. Deze Europese bizon leefde vroeger in ons land, maar is uitgestorven. Vanaf een uitkijkpunt kun je zoeken naar deze dieren. Het natuurgebied ligt ten westen van Haarlem. 
Zie mijn tips voor het Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Marken

Marken

Marken ligt fraai aan het Markermeer. En op een halfuurtje varen van Volendam met de Volendam – Marken Express. Dit was ooit een schiereiland, met de inmiddels overbekende vuurtoren Paard van Marken. Deze vuurtoren uit 1839 is een bezoek echt waard. Veel kleine houten huizen staan hier nog op palen. Al zie je ook huizen op terpen, zodat ze beschermd zijn tegen het water. 

Het dorp is klein en eenvoudig te verkennen. Zelfs als je de dijk naar het dorp er bij pakt. De Klompenmakerij en het Marker Museum zijn de moeite waard als je meer wilt weten over het verleden van Marken. Ook kun je een heerlijke wandeling over het gehele eiland. waarbij je alle hoogtepunten te zien krijgt. 
Lees mijn tips voor een bezoek aan Marken

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 85 kilometer lange verdedigingslinie met 45 forten, 6 vestingen 2 kastelen in Nederland. Het noordelijk deel ervan ligt in Noord-Holland. De meeste onderdelen stammen uit Sinds 2021 staat de waterlinie op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.
Lees mijn tips voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Naarden Vesting

Naarden Vesting is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa. En vooral beroemd vanwege zijn stervorm. Deze stad is gebouwd om niet te worden veroverd. Als je hier rond loopt zie je zes bastions met een dubbele muur en een dubbele grachtengordel. Je kunt hier heerlijk wandelen over de vestingwerken.
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt van Naarden Vesting

Noordhollands Duinreservaat

Konikpaard in het Noordhollands Duinreservaat.

Het Noordhollands Duinreservaat behoort tot de grootste natuurgebieden van ons land. Het omvat de duinen en bossen van Wijk aan Zee, Castricum, Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. het is een heerlijk wandelgebied waar je in de bossen begint en dan via hoge duinen het strand en de zee bereikt. Ook kun je hier goed fietsen. Dit is lekker ruig Nederland. Ik ben er zelf gaan wandelen en heb mijn tips over het gebied verzameld.
Zie mijn tips voor het Noordhollands Duinreservaat

Volendam

Volendam is het meest beroemde vissersdorp van Nederland. De haven met traditionele boten is zeker de moeite waard. Je kunt hier lekker dwalen door de oude straatjes. Met namen als Doolhof en Oude Kom. Waar je veel oude vissershuisjes ziet.

Het dorp herbergt drie musea: Het Volendams Museum over het rijke historie en folklore. De Cheese Factory Volendam is een kaasfabriek en museum ineen. Het unieke Palingsound Museum verhaalt over de muziek uit het dorp, die wereldberoemd is in heel Nederland. Dit museum is tevens een palingrokerij.
Bekijk de leukste accommodaties in Volendam

Hoorn

Hoorn wordt vaak vergeten. Maar in deze stad aan het IJsselmeer kun je de Gouden Eeuw nog voelen. In de 17e eeuw was het de stad erg belangrijk voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Nog steeds zijn er tientallen monumenten en kerken uit deze rijke periode. De Hoofdtoren is een grote verdedigingstoren uit de 16e eeuw. Hij werd gebouwd om de stad te beschermen. 

In het Westfries Museum kun je zie hoe welvarend deze stad vol zeevaarders ooit was. Met talloze voorwerpen uit die tijd. Niet iedereen weet dat de Hoornse kaasmarkt de oudste van Nederland is. Al in de 17e eeuw werd op het plein Roode Steen zelfgemaakte kaas verhandeld. Bij De Waag uit 1609 werd de Hollandse kaas eeuwenlang gewogen.
Ontdek de beste plekken om te overnachten in Hoorn

Edam

Edam in Noord-Holland.

De Edamer kaas is overbekend. Dit is al sinds de Gouden Eeuw een populair exportproduct. De unieke 18e eeuwse kaaspakhuizen zijn nog in goede staat. En een bezoek waard. In het Edams Museum vind je veel informatie over de historie van het stadje. Waar niet alleen kaas werd verhandeld. Maar hier leefden ook vissers en boeren. Wat ook nu nog goed te zien is.
Bekijk de leukste accommodaties in Edam

De stranden van Noord-Holland

Strand van Bloemendaal.

Natuurlijk horen het strand van Zandvoort en het strand van Bloemendaal bij deze lijst. Beiden hebben talloze strandpaviljoens om wat te drinken en te eten. Callantsoog heeft een heerlijk strand achter de duinheuvel. Het strand van Egmond aan Zee behoort tot de mooiste van ons land. Julianadorp ligt middenin de natuur zoals de Helderse Duinen. Het strand is vaak rustig. Ook Bergen aan Zee heeft een breed zandstrand. De verrassing is misschien wel Petten. Waar je bijna altijd goed kunt parkeren en ruimte genoeg hebt op het brede strand.

Lekker overnachten in Noord-Holland

Neem de tijd voor deze regio. Ik heb diverse weekendjes weg of midweekjes genoten aan de kust, in de diverse steden of op het platteland. Ontdek de knusse Bed & Breakfasts, leuke kleine hotels en appartementen. 
Bekijk de leukste accommodaties in Noord-Holland

Meer artikelen over Noord-Holland