De beste tips voor je geldzaken in het buitenland

Op mijn reizen wil ik me geen zorgen maken over geldzaken. Maar de afgelopen jaren heb ik een aantal dingen gemerkt. Soms ook op de harde manier, als er geen pinautomaten waren bijvoorbeeld. Daarom regel ik vaak wat geld vooraf.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders zich redelijk tot goed voorbereiden als ze op vakantie gaan. Zo ook op financieel vlak. Hierbij een aantal tips hoe je je optimaal kunt voorbereiden:

1. Zoek van tevoren uit of er een andere valuta geldt

Een open deur zou je zeggen; maar toch niet geheel onbelangrijk om altijd even te checken. Het is soms namelijk goedkoper om voor vertrek een vreemde valuta te bestellen dan ter plekke geld om te wisselen.

2. Pinnen is niet overal mogelijk

In grotere steden zijn vaak wel genoeg pinautomaten te vinden, maar zodra je meer het binnenland of het platteland op gaat kan dit nog wel eens lastig zijn. Of je treft het enige pinautomaat in het dorp en die weigert. 

Ook de keuze van het te pinnen bedrag is nog wel eens lastig. Je hebt de wisselkoers vaak niet paraat en zeker als er dan bedragen in de duizenden op het scherm verschijnen, weet niet goed wat wijsheid is. Is het veel? Weinig? Je wilt aan het einde van je reis niet teveel buitenlands cash over hebben, maar je mag ook maar een keer per dag pinnen. En waar je ook provisie voor betaalt. Van tevoren geld bestellen geeft je referentie/perspectief en rust. 

Ook zijn er soms pinlimieten waar je rekening mee moet houden; deze kunnen variëren per bank. Zo kon ik tijdens mijn reis door Vietnam maximaal €90 per keer pinnen en in Indonesië niet meer dan 2.000.000 rupiah (ca. €130) per keer. Dat is toch onhandig als je een excursie voor twee wilt boeken. 

3. Zorg dat je altijd wat contant geld op zak hebt

Het geven van een fooi aan de taxichauffeur, of de kruier bij het hotel, of gewoon even een koel drankje kopen nadat je gearriveerd bent. Het zijn typische voorbeelden waarbij het erg handig is als je contant geld op zak hebt. 

En na een lange vlucht, busreis of autorit wil ik lekker ontspannen, en niet eerst op zoek moeten naar een pinautomaat om geld te halen. 

4. Activeer je betaalpas voor gebruik buiten Europa

Check van tevoren of je met je betaalpas kunt pinnen buiten Europa. Bij sommige banken moet je deze service iedere keer aanzetten, zoals ik heb bij SNS. Mocht je dit onverhoopt vergeten zijn en je hebt ook een credit card, kun je altijd geld pinnen met je credit card. Maar, vaak betaal je daar wel extra voor per pintransactie.

Wist je dat? 

  • Online bestellen kan goedkoper zijn
    Wat veel Nederlanders niet weten is dat GWK een online service heeft waarbij je vreemde valuta kunt bestellen. Over het algemeen is de wisselkoers gunstiger dan geld wisselen direct bij een GWK-vestiging of bij een wisselkantoor op de plaats van bestemming. Er wordt ter plekke vaak een provisie gerekend, waardoor je dus duurder uit bent. 

    Het online bestellen van valuta is overigens heel eenvoudig en je kan de bestelling bijvoorbeeld gemakkelijk net voor vertrek afhalen op hun wisselkantoor op Schiphol; wel zo gemakkelijk.

  • Wissel zoveel je wilt met een terugkoopgarantie
    Bij sommige wisselkantoren, zoals GWK Travelex, kan je een terugkoopgarantie aanschaffen bij een valuta aankoop. Je kunt dan overgebleven valuta kosteloos terug wisselen tegen de oorspronkelijke verkoop wisselkoers. Hierdoor verlies je geen waarde bij het terug wisselen naar euro’s.

Ga je binnenkort op reis? Check de wisselkoers en koop de nodige valuta online bij GWK.