blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Zeldzame klapmuts zeehond geboren op Vlieland

Een klapmuts is een bijzondere soort zeehonden, die niet in onze wateren voorkomen. Behalve nu. Sterker nog, op Vlieland is een jong geboren, iets wat nog niet gedocumenteerd is in de laatste eeuwen. Vlielander Gerard Koster Joenje kreeg toestemming om, van een grote afstand, beelden te maken van de moeder en het jonge dier. Hij zette ze op YouTube en het werd al snel opgepikt door allerlei media. Dus ook op Droomplekken.nl, waar ik veel nieuws uit de Nederlandse natuur deel.

Klapmutsjong afgelopen maandag geboren

Op het eiland is gisteren een klapmutsjong geboren. Daarom is een deel van het strand aan de westkust van het eiland afgesloten. Volgens de makers van de videobeelden is het een unieke gebeurtenis. De geboorte van een jong is nooit eerder gefilmd buiten de poolstreek. We hebben een zeldzame badgast op Vlieland deze keer; een klapmuts met jong.Vlielandplaatjes heeft dit op zeer ruime afstand en met toestemming van instanties exclusief vast kunnen leggen op afgesloten en bewaakt terrein dus ga niet zelf op zoek.

De bijzondere klapmuts

 Normaal komen de dieren namelijk voor rond Groenland, en dan vaak dicht bij de ijsmassa. Volgens kenners zwemmen er wel af en toe klapmutsen naar ons land. Maar een geboorte is hier nog niet voorgekomen, en ook niet in de buurt. Wetenschappers hebben geen idee waarom de moeder naar Vlieland is gezwommen om haar kind te krijgen. Zeker is wel dat het unieke beelden zijn, toch?

Bekijk hier de unieke beelden

De video duurt maar liefst anderhalf uur en is prachtig. Je kunt eenvoudig vooruit scrollen om alles te zien. Ik heb ademloos zitten kijken.