UPDATE 5 juni 2017:
Je kunt nu live de geboorte van een koekoeksjong volgen. Wat volgens de Vogelbescherming uniek is. Bijzonder aan de koekoek is dat het een parasitaire vogel is. Dit betekent dat het vrouwtje haar ei in een nest van een andere vogel legt. En het is ‘de andere’ vogel die het ei vervolgens uitbroed. In dit geval ligt het ei in een nest van een karakiet. De vraag is of de karakiet weet dat zij op een koekoeksei broedt aangezien het ei lijkt op haar eigen eieren. Zo slim is een koekoek dus.

Karakiet voert een koekoek.
Karakiet voert een koekoek. Per Harald Olsen

Zodra het ei uit komt zullen de andere eieren of zelfs kuikens door het koekoeksjong uitgeschakeld worden zodat het jong de moeder voor zichzelf heeft. Naar verwachting zal dit dus spectaculaire beelden geven; de karakiet is een relatief klein vogeltje en de koekoek krijgt relatief grote jongen. De Vogelbescherming denkt dat het ei de komende dagen uit zal komen.

Bekijk de webcam: Volg alles hier live.

Meekijken in de natuur
Meer en meer natuurbeheerders laten je meekijken bij wat er zich allemaal afspeelt in onze natuur. Ze plaatsten de afgelopen jaren talloze webcams bij holen, nestkasten en in bomen. Zodat jij thuis het nestgedrag, de geboorte en de eerste weken van de jongen kunt meemaken. Van bijzondere dieren als slechtvalk, bosuil en ooievaar.

Hoogtepunten afgelopen jaren van de webcams:

Oehoes broeden in Achterhoek
Video webcam das
webcam volg de vos Nederland

Terugkijken:
Sommige webcams werden tijdelijk gebruikt. Zoals die van de vos, das en bever. Op de diverse websites zijn nog genoeg mooie beelden te zien van wat er allemaal gebeurde.

Laatste nieuws 2017:
Oehoes: In mei 2016 werd een van de beroemde oehoes uit de steengroeve van Winterswijk dood gevonden door een boswachter. Dit jaar wordt er dan ook geen nest verwacht. En is er dus geen webcam. Lees hier meer over de laatste situatie. Blauwe reiger: In 2017 is er voor het eerst een blauwe reiger-webcam.
Zeearend: Van de zeearenden in de Oostvaardersplassen is nog weinig bekend.

Check de huidige webcams:
Vanaf februari tot en met juli zijn er diverse streams beschikbaar. Kijk op de desbetreffende site voor de actuele informatie.

Bosuil: webcam
Kerkuil: webcam
Steenuil: webcam
IJsvogel: webcam
Blauwe reiger: webcam
Ooievaar: webcam
Gierzwaluw: webcam
Koolmees: webcam
Slechtvalk: webcam