Zwemmende leeuwen worden plots aangevallen door nijlpaard

In het Selinda-reservaat in Botswana vond deze nagelbijtende waarneming plaats. Een gids van Great Plains Conservation deelde dit ongelooflijke beeldmateriaal en verhaal. Samen met enkele toeristen ging de gids kijken bij een rivier, een plek waar meestal veel dieren worden gespot. Waaronder het nijlpaard, een van de meest populaire dieren bij liefhebbers van safari. Heel soms worden hier ook roofdieren gespot. Waaronder de leeuw, de koning van de jungle.

Leeuwen kunnen goed, maar niet snel zwemmen

Deze troep leeuwen probeerde de rivier over te steken. Leeuwen kunnen goed zwemmen, maar zijn vaak wat schichtig. Dit komt vooral door de aanwezigheid van de nijlkrokodil in veel wateren. Ze waren zich duidelijk bewust van de nijlpaarden om hen heen, maar voelden duidelijk de behoefte om naar de andere kant van de rivier te gaan. Zodra ze beginnen over te steken, realiseren ze zich dat ze zich in wateren bevinden die al zijn opgeëist. Maar is  het te laat om om te keren?

Territoriale dieren

Nijlpaarden zijn ook erg territoriaal en staan ook bekend als zeer gevaarlijke dieren - vooral als men te dicht bij het water komt. Het was begrijpelijk dat vier overstekende leeuwen een bedreiging vormden voor deze nijlpaarden, aangezien ze net deze enorme leeuwen hun territorium zagen binnenkomen. Niet wetende dat de katten hoogstwaarschijnlijk alleen maar probeerden over te steken.

In de video kun je zien dat het nijlpaard het tot zijn missie maakt om deze leeuwen uit het water te krijgen. Niet om de leeuw per se te eten of zelfs ernstig te verwonden. Alleen maar om duidelijk te maken dat ze geen ongenode gasten in huis verwelkomen. Twee leeuwen slaagden erin de rivier over te steken, maar de andere wist op tijd om te keren en terug te zwemmen naar de overkant. Al met al raakte geen van de leeuwen ernstig gewond. Maar één leeuw moet nog wel de oversteek maken naar zijn ietwat geschrokken familieleden aan de overkant.

Meer reisvideo's zien?

Naast het schrijven van artikelen op Droomplekken.nl maak ik ook veel video's van mijn reizen. Deze zet ik op YouTube (Engelstalig). Bekijk onder meer video's van IJsland, Peru en meer

Bekijk de bijzondere beelden