Droomplekken in de Benelux: waar zet jij jouw chalet of caravan neer?

Met de huidige discussies over de invloed van reisgedrag op klimaatverandering, komt reizen met het vliegtuig steeds meer onder morele druk te staan. Maar is het wel nodig om ver weg te gaan? In feite hoef je niet de halve wereld over om jouw droomplek te vinden: in de Benelux zijn genoeg fantastische plaatsen. Waar kun je die droomplek vinden? We geven hier een aantal tips.

De Sallandse Heuvelrug

In de provincie Overijssel kun je nationaal park De Sallandse Heuvelrug vinden. Het is het grootste aaneengesloten heidegebied van Noordwest Europa. Dit heidegebied is omgeven door zesentwintig heuvels. Tevens heeft De Sallandse Heuvelrug een bosgebied dat naar Nederlandse begrippen uitgestrekt is. Deze bossen zijn zo’n honderd jaar geleden aangelegd, en bevatten vooral naaldbomen. Tijdens een wandeling of fietstocht in het natuurgebied kun je veel dieren tegenkomen.

Zo bevindt zich daar de laatste populatie korhoenders in Nederland. Ten behoeve van het voortbestaan van de korhoenders werd het gebied met open heide uitgebreid. Andere dieren die je er kunt treffen zijn nachtzwaluwen, verschillende soorten salamanders, reeën, dassen, vossen en hermelijnen. Verder is er landhuis De Sprengenberg, die ook wel Het Palthe Kasteeltje genoemd wordt.

De Vlaamse Ardennen

Vrij dicht bij Nederland zijn de Vlaamse Ardennen te vinden. De Vlaamse Ardennen behoren tot het dunst bevolkte gebied in Vlaanderen, en staan bekend om de heerlijke rust. Hier is onder andere het Centrum Ronde van Vlaanderen te vinden, de kern van de beroemde wielerronde. Het behoeft geen uitleg dat De Vlaamse Ardennen zich uitstekend lenen voor een fikse fietstocht.

Vanuit het Centrum Ronde van Vlaanderen zijn er drie fietsroutes te volgen, die geïnspireerd zijn op het parcours van de ronde. Het is ook mogelijk om voor een wandeling te kiezen. Het grootste bos van De Vlaamse Ardennen is het Kluisbos, dat driehonderd hectare groot is. Elk voorjaar is dit bos in paars gehuld, dankzij de duizenden boshyacinten die daar dan bloeien. Een wandeling door het Kluisbos brengt je ook langs de beroemde rotsblokken Peetje en Meetje.

Het Mullerthal

Mullerthal in Luxemburg wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Het is een heuvelachtig landschap met bijzondere rotsformaties, die aan Zwitserland doen denken. Zo kun je een unieke natuurbeleving ervaren, zonder er helemaal voor naar Zwitserland te hoeven gaan. De Mullerthal trail is een wandelgebied van in totaal 112 kilometer, waar je naast de genoemde rotsformaties ook bossen, velden en andere ongerepte natuur zult vinden.

Naast natuurschoon is er ook de hoofdstad van de regio, Echternach. Echternach is de oudste stad van Luxemburg, en heeft een plaats verworven op de UNESCO lijst van Immaterieel Erfgoed. In Echternach is onder andere een oude Romeinse villa te bezichtigen, en de mooie Sint Willibrord Basiliek.

De beste tip: Koop een chalet

Door een chalet of caravan te kopen, gun je jezelf de luxe om te genieten van prachtige gebieden in onze omgeving. Wat meerdere keren per jaar kan, want je hoeft niet ver te reizen. Het geeft je ultieme vrijheid, keer op keer. Wat let je?