Duikers zien roze reuzenmanta in Australië

Wie de zee in gaat kan van alles tegen komen. Of je nou gaat snorkelen of duiken. En er verschijnen meer en meer foto’s en video’s op YouTube van al het moois dat bijvoorbeeld duikers zien. Zoals deze video van een roze reuzenmanta. Het dier werd gespot bij het Great Barrier Reef in Australië. Voor zover bekend is het de enige roze reuzenmanta op aarde. De overige dieren zijn lichtgrijs van kleur met donkere stukken.

De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Kristian Laine in de ondiepe wateren rondom Lady Elliot Island. In dit beschermde gebied worden dagelijks reuzenmanta’s gezien. En in 2015 ook een roze, maar goede foto’s ontbraken toen. Nu lijkt het alsof het dier terug is. De foto’s van Laine bewijzen het. Hij kon zijn geluk niet op toen hij het dier zag.

Inspecteur Clouseau

Reuzenmanta’s kunnen tot wel 3.000 kilogram wegen. En ze vliegen als een vogel, waarbij ze een spanwijdte van zo’n 7 meter hebben. Het dier is inmiddels Inspecteur Clouseau genoemd, naar de vermaarde filmreeks van de Pink Panter. Wetenschappers weten niet hoe het dier aan zijn roze kleur komt. Ze hebben zelfs een klein huidmonster van de roze reuzenmanta genomen om het te onderzoeken. Maar tot nu toe konden ze geen noemenswaardige verschillen aanduiden met zijn soortgenoten. Verder onderzoek is nodig.

Bekijk de beelden van de roze reuzenmanta: