Het Louvre in Parijs - het meest bezochte kunstmuseum ter wereld

Het Louvre is een van de meest iconische en gerenommeerde musea ter wereld en maakt deel uit van de Parijse cultuur. Sinds het in 1793 zijn deuren opende en bezoekers uit de hele wereld verwelkomde, werd het al snel het populairste kunstmuseum ter wereld. Gelegen op de rechteroever van de Seine in Parijs, een van Frankrijks grootste en oudste culturele instellingen, herbergt het enkele van de grootste kunstwerken van de mensheid. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, de architectuur en de kunstwerken van het Louvre.

Het Louvre Museum heeft voor elk wat wils. Het Louvre is het meest bezochte kunstmuseum ter wereld, met jaarlijks gemiddeld 10 miljoen bezoekers. Het bevat meer dan 38.000 objecten van de prehistorie tot de 21e eeuw - allemaal verspreid over een indrukwekkende 60.600 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Of je nu een kunstkenner bent of gewoon iemand die op zoek is naar een leuk dagje uit in Parijs - je zult niet teleurgesteld weggaan! Beroemde werken zijn onder andere Leonardo da Vinci's Mona Lisa, Venus de Milo, De Vrijheid leidt het volk en Het vlot van de Medusa. Tot de beeldhouwwerken behoren Auguste Rodins Denker en de Gevleugelde Overwinning van Samothraki. Er zijn ook archeologische artefacten zoals oude Griekse vazen, Assyrische reliëfs en Egyptische beelden zoals De zittende schrijver.

Bij een bezoek aan het Louvre is het misschien een goed idee om de kaartjes van tevoren te kopen! Met zoveel bezoekers loont het om vooruit te plannen, zodat je al je favoriete werken kunt zien zonder je te hoeven haasten of iets belangrijks te missen. Je kunt ook kiezen voorrondleidingen of audiogidsen als je meer informatie wilt over wat je bekijkt of als je je niet zeker voelt om zelfstandig rond te lopen.

Geschiedenis

Het Louvre heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1190 toen koning Filips II er een fort bouwde om Parijs te beschermen tegen invallen van Vikingen. Dit fort werd uiteindelijk omgebouwd tot een koninklijk paleis door Frans I, die grootse plannen had om er iets veel groters van te maken dan zomaar een residentie; hij wilde dat het een groots museum werd met werken uit alle tijden en culturen. Helaas werden deze plannen door zijn vroegtijdige dood pas verwezenlijkt nadat zijn kleinzoon Lodewijk XIV Versailles had verlaten en in de buurt was gaan wonen. De Grote Galerij werd in 1682 voltooid en zo ontstond wat wij nu kennen als het Louvre Museum.

Gedurende zijn lange leven hebben vele koningen werken bijgedragen aan de collectie, waaronder: Louis XVIII (1814 - 1824), Charles X (1824 - 1830), Napoleon III (1852-70). In 1871, tijdens het bewind van Napoleon III, kreeg Louis Visconti de opdracht de Richelieu-vleugel te bouwen, die vandaag de dag nog overeind staat. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 richtte de Franse president Charles de Gaulle een onafhankelijke culturele instelling op, Musée du Louvre genaamd - deze entiteit is nog steeds belast met het beheer van vrijwel elk aspect van de werking zoals wij die vandaag de dag kennen.

Het Louvre werd niet alleen gebruikt voor het tentoonstellen van kunstwerken - het diende ook eeuwenlang als wetenschappelijk instituut en bood vanaf 1820 onderdak aan diverse lezingen over onderwerpen variërend van plantkunde tot geologie, astronomie, wiskunde en literatuur, en aan concerten en voorstellingen in de Grote Zaal. Dit doel dient het vandaag de dag nog steeds, met jaarlijks vele wetenschappelijke activiteiten binnen de muren.

Architectuur

Het Louvre is verdeeld in drie grote vleugels: Denon, Sully en Richelieu met daartussen verschillende kleinere zalen zoals de Petite Galerie (met oude werken van kunstenaars alsBotticelli). Elke vleugel heeft zijn eigen unieke architectuur: Denon biedt galerijen in neoklassieke stijl, Sully heeft gotische stenen zuilen uit de afgelopen eeuwen en Richelieu maakt gebruik van renaissance-ontwerpen met elegante marmeren zuilen. Andere kenmerken zijn glazen piramides op ware grootte, ontworpen door architect IM Pei, die dienen als ingangen voor elke vleugel en tevens natuurlijk licht laten schijnen op de werken die erin worden tentoongesteld - deze werden een iconisch onderdeel van het imago van het museum toen ze in 1989/90 werden geïnstalleerd.

Kunstwerken

Het Louvre Museum is de thuisbasis van een aantal echt opmerkelijke stukken, variërend van oudeEgyptische artefacten tot moderne meesterwerken zoals Leonardo da Vinci's Mona Lisa. Er zijn meer dan 355000 objecten waaronder beelden, schilderijen, wandtapijten en zelfs meubels op 350000 vierkante meter verdeeld over alle drie de vleugels met als hoogtepunten de Venus van Milo (Aphrodite), de gevleugelde overwinning van Samothrace (Nike) en anderen uit de oudheid; terwijl werken uit het impressionisme van Monet en Manet hun mannetje staan naast renaissance grootheden als Michelangelo en Raphael! In de moderne tijd zijn er verschillende Picasso's, maar ook werken van Dali en Matisse die in verschillende afdelingen te vinden zijn -waardoor dit museum voor iedereen geschikt is, ongeacht het tijdperk waarin men gespecialiseerd of geïnteresseerd is!