Hoe muziek over de wereld reist

Je kent het wel. Je zit in het achterland van China en hoort een bekend deuntje. Of in de jungle van Zuid-Amerika en ineens denk je: dat ken ik. Of een straatmuzikant laat zijn versie van een wereldberoemd nummer horen. Playing For Change: Peace Through Music moet kinderen over de gehele wereld helpen muziek te maken. Het laat goed zien hoe muziek ons allemaal aanspreekt. En inspireert.

Daarnaast kun je goed zien hoe we omgaan met klassiekers zoals deze nummers. Vandaar ook dat je als toerist dit nummer (en talloze anderen) overal kunt tegen komen. En dat je juist moet kijken hoe het lokaal wordt uitgevoerd, in plaats van te denken dat het origineel beter is.

,,Let’s all keep trying together, one heart and one song at a time, until we all reach the Higher Ground.” De tekst van muziekwonder Stevie Wonder is overduidelijk. En het past bij dit project, waarbij kinderen kennis moeten maken met muziek. Met name in landen waar dit niet gewoon is. In de beelden zit onder meer ook de Nederlander Clarence Bekker met percussionisten van Mali, Senegal, Brazilië, Colombia en Jamaica, met instrumenten als elektrische gitaar, basgitaar en een kora, een West Afrikaanse harp met 21-snaren.

Higher Ground van Stevie Wonder:

Sitting on the Dock of the Bay van Otis Redding:

Stand by Me van Ben E. King: