De Italiaanse kustwacht kreeg een bijzondere tip afgelopen weekend. En al zagen ze dat het inderdaad iets bijzonders was. Bij het eiland Lipari zagen ze een walvis in het water. Lipari behoort tot de ruige Eolische Eilanden in het zuidwesten van het land. Maar het dier bewoog nauwelijks, wat niet normaal is. Toen ze dichterbij kwamen zagen ze dat het een jonge potvis was. Het dier zat vast in vissersnetten.

Een paar mannen bedacht zich geen moment. Ze doken het water in. De staart van het dier zat vast aan opvallend veel oude vissersnetten. Waardoor het nauwelijks nog kon zwemmen. Het dier liet de duikers dichterbij komen. En zwaai met de staart kan dodelijk zijn, maar het dier leek te begrijpen dat deze mensen kwamen om te helpen. Al moesten ze voorzichtig zijn om het dier niet onrustig te maken.

Het duurde even, maar ze kregen de staart na een paar minuten los van de netten. Het dier bleef rustig, ook nadat alle netten waren verdwenen. Waarschijnlijk was het dier moe, maar ook wat timide door al het gedoe. Maar verder oogde de kolos wel gezond volgens de kustwacht. Langzaam zwom het weg, om daarna aan de horizon te verdwijnen. De kustwacht zette de video online om mensen te waarschuwen niet zomaar vissersnetten weg te gooien.

Bekijk de beelden van de redding:

Potvis gered in Italië