Je caravan verzekeren: dit is hoe het werkt

Ga je binnenkort op tour met de caravan? Daar komt vaak een hoop voorbereiding bij kijken. Niet alleen om te zorgen dat je veilig en comfortabel op pad gaat, maar ook om waardevolle spullen zoals camera’s in je caravan te beschermen, bijvoorbeeld in geval van schade of diefstal. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je je caravan en de spullen erin kunt verzekeren.

Dekt mijn autoverzekering de caravan?

Je hoopt het natuurlijk niet, maar een ongelukje kan altijd gebeuren. Vooral als je tijdens je road trip reist door steile bergen, zoals in Frankrijk of Italië. Is de caravan aan je auto gekoppeld en maak je hiermee schade aan andere voertuigen? Dan zorgt de WA-dekking van je autoverzekering er over het algemeen voor dat je de kosten hiervoor vergoedt krijgt.

Het los manoeuvreren van je aanhangwagen of caravan valt hier echter niet onder. Om precies te weten wat er wel of niet gedekt wordt door verschillende verzekeraars, kan je voor je reis altijd even je autoverzekering vergelijken. Ontstaat er schade aan je caravan zelf? Dan moet je hier meestal een aparte aanhanger- of caravanverzekering voor hebben afgesloten.

Zijn de spullen in mijn caravan verzekerd?

Op vakantie neem je vaak een aantal dure spullen mee. Naast de basics, zoals je telefoon en eventueel navigatie, worden er ook vaak camera’s ingepakt om tijdens de reis mooie kiekjes te maken. Of misschien neem je graag je laptop mee om onderweg films te kunnen kijken.

In aanhangwagens wordt door verzekeringen onderscheid gemaakt tussen de inventaris van de caravan zelf en losse spullen die je meeneemt. Schade aan de inventaris, zoals het matras, pannen en servies, worden vaak gedekt door een caravanverzekering. Losse spullen kan je echter beter verzekeren door een reisverzekering af te sluiten.

Alles voorzichtig opbergen

Veel verzekeraars hebben voorwaarden voor het vergoeden van schade of diefstal. Zo moet je bijvoorbeeld altijd je caravan of voortent goed hebben afgesloten, om recht te hebben op een financiële tegemoetkoming. Het is belangrijk om je spullen goed op te bergen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Een voortent kan je vaak niet inbraakproof maken. Belangrijk dus om je waardevolle spullen altijd in de auto of camper te leggen als je weggaat en deze zorgvuldig af te sluiten. Het allerliefst neem je dure spullen zoals camera mee in je tas, zodat je zelf een oogje in het zeil kunt houden.

Goed voorbereid op reis

Staat er een mooie roadtrip met de caravan op je planning? Zoek dan van tevoren goed uit wat er wel of niet gedekt wordt door de verzekeringen die je hiervoor afsluit. Zo ben je goed voorbereid, en kan je hopelijk genieten van een zorgeloze reis!