Nieuw soort poollicht ontdekt; Noorderlicht Duinen

Unieke samenwerking

Duinen van het Noorderlicht. Het klinkt net zo gaaf als het er uit ziet. Amateurfotografen hebben een nieuw soort Noorderlicht ontdekt. Het is een variatie op het Noorderlicht en was in Fins Lapland te zien. De eerste melding kwam in 2018, waarna natuurkundigen zoveel mogelijk bewijs gingen verzamelen. En ze kunnen nu met zekerheid zeggen dat de Noorderlicht duinen anders zijn.

De samenwerking tussen de enthousiaste Noorderlicht spotter en natuurkundigen is uniek te noemen. Al decennialang wordt er onderzoek gedaan naar dit natuurfenomeen, waardoor het extra bijzonder is om iets nieuws te ontdekken. Veel spotters van het Noorderlicht plaatsen hun foto’s in de Facebook-groep van professor ruimtefysica Minna Palmroth. Hij was bezig met een boek over de verschillende vormen van het Noorderlicht. De spotters ontdekten dat hij één vorm niet beschreef.

Waarop hij ze opriep om zoveel mogelijk foto’s en video’s te delen van deze onbekende vorm. Met name onderstaande video leverde het bewijs voor Palmroth. Dus beschreef hij de duinen, omdat het licht zich beweegt als het zand van de duinen dat opstuift. De patronen ontstaan op 100 kilometer in de mesosfeer. Palmroth heeft een verklaring gevonden voor het ontstaan van de duinen, maar heeft verder onderzoek nodig.

Ik ben al jaren geïntrigeerd door het Noorderlicht. En heb ook al diverse reizen gemaakt om het te zien. En inderdaad als je het vaker ziet valt op dat het vaak anders is. Volgens kenners zijn er al diverse soorten bekend.

De Noorderlichtbogen

Noorderlichtbogen worden gevormd langs de richting van het magneetveld. Een groene streep in de lucht, die meestal langzaam verandert van vorm. Al kan het ook snel gaan, wat extra mooi is. De Noorderlichtboog is wat je het vaakst ziet als je op reis bent in het noorden van Europa en Canada in de winter.

De Noorderlichtgordijnen

De Noorderlichtgordijnen, oftewel de dansende gordijnen, bewegen vaak snel in de atmosfeer. je ziet strepen ontstaan en weer verdwijnen. Deze vorm kan in verschillende kleuren ontstaan, maar is meestal groen.

Noorderlichtcorona

Het magische Noorderlichtcorona is wat elke toerist wil zien. Het magische Noorderlichtcorona bevindt zich recht boven je en je ziet de strepen van het Noorderlicht letterlijk overal naar toe verdwijnen. Bij deze vorm weet je letterlijk niet waar je moet kijken. 

Deze vorm is zeldzaam, maar wel het meest spectaculair. Waarbij je meestal diverse kleuren ziet. Waaronder veel groen en diverse tinten rood/paars. Ik heb de Noorderlichtcorona een keer gezien en was er echt stil van.

Noorderlicht Duinen

De nieuwe ontdekte duinen zijn anders door de vorm en hoe ze zich bewegen. Ze lijken op een rij duinen die beweegt door de wind.

Bekijk de nieuwe vorm van het Noorderlicht: