Unieke kaarten: Dit zijn de oudste nog werkende bedrijven per land

Vraag jij jezelf wel eens af wat het oudste, nog werkende, bedrijf ter wereld is? Of van een land? Ik zou het bijvoorbeeld van ons land niet eens weten, jij?

Veel van deze bedrijven zijn inmiddels een toeristische attractie. Ik heb er talloze bezocht in de afgelopen jaren. En jij denk ik ook wel. De kleuren op de kaartjes geven aan hoe oud een bedrijf is. Het bedrijf Business Financing heeft het uitgezocht. Met bijzondere resultaten tot gevolg.

De oudste nog werkende bedrijven in Europa per land:

In Salzburg in Oostenrijk vind je de St Peter’s Abdij. Daarin bevindt zich het St. Peter Stifts Kulinarium, dat haar deuren opende in 803. En het is het oudste restaurant in Europa, al zijn daar wel meningsverschillen over. Ze claimen dat Christopher Columbus, Johann Georg Faust en Wolfgang Amadeus Mozart hier hebben gegeten. En jij kunt er ook eten.

Ook bijzonder zijn de wijnmaker Staffelter Hof uit Duitsland. Zij stammen uit het jaar 862. Sean’s Bar in Ierland is ook extreem oud; uit het jaar 900. Affligem Brouwerij is het oudste nog werkende bedrijf in België. De brouwerij stamt uit 1074.

Volgens deze lijst is de Brand Brouwerij het oudste nog operationeel zijnde bedrijf van Nederland. Zij stammen uit 1340. En je vindt meer interessante bedrijven op deze kaart: 

De oudste nog werkende bedrijven in Afrika per land:

Het nog werkende bedrijf met de langste gescheidenis ligt niet op het vasteland van Afrika opmerkelijk genoeg. Het is Mauritius Post dat al sinds 1772 post van met name zeelieden verzorgt.

De oudste nog werkende bedrijven in Noord-Amerika per land:

Het oudste nog werkende bedrijf in Amerika is de Shirley Plantation. Deze stamt uit 1638. In Canada is het Hudson’s Bay Company, ook bij ons bekend. Maar de oudste is La Casa de Moneda de Mexico uit 1534 in Mexico.

De oudste nog werkende bedrijven in Zuid-Amerika per land:

In dit werelddeel zijn het opvallend veel banken, waaronder de oudste. Dat is Casa Nacional de Moneda in Peru uit 1565. Bijzonder is Hacienda Chuao uit Venezuela. Dit gasthuis stamt uit 1660.

De oudste nog werkende bedrijven in Oceanië per land:

Het oudst nog werkende bedrijf in Australië is Australia Post. Zij begonnen in 1809. De Bank of New Zealand is het oudste nog operationeel zijnde bedrijf in Nieuw-Zeeland. Deze opende in 1861 haar deuren.

De oudste nog werkende bedrijven in Azië per land:

Het oudste nog werkende bedrijf ter wereldl igt in Azië. In Japan om precies te zijn. Het gaat om Kongō Gumi, een constructiebedrijf. Zij begonnen met het bouwen van tempels in het jaar 578. En ze bouwen nog steeds. Ook bijzonder is Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House in China. Dat ging in 1153 voor het eerst open.