blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Hurtigruten: Cruise door de Noorse fjorden

Dit wordt de mooiste boottocht ter wereld genoemd

De Hurtigruten is een cruise langs en door de Noorse fjorden. Deze oude veerboot wordt de mooiste boottocht ter wereld genoemd. Wat begrijpelijk is. Waar je zelfs het noorderlicht kunt spotten.

Op de diverse dekken is uitwaaien het devies, binnen is het heerlijk om een kop koffie te drinken. Op het luxe schip vind je een jacuzzi op het dek, een panoramadek en diverse restaurants. Zowel bij een rondvaart als op kortere routes kan worden overnacht. Dit is Noorwegen in optima forma.

Het schip laat zich graag omringen door de beroemde fjorden van Noorwegen. Het is de beste manier om al het natuurgeweld van dichtbij te zien. Je kunt een dag of een week meereizen; alles kan.

Vanuit een auto blijf je toch altijd op een afstand van de Noorse fjorden. Op een wandelpad beleef je de fjorden zeker, maar het uitzicht vanaf het water is toch echt anders. Zeker als je ziet dat zelfs de veerboot wordt gekleineerd in dit landschap. Dit gebeurt al bij de doorgang vlak voor Honningsvåg, waar het een stuk smaller wordt.

Hurtigruten en het Noorderlicht

Hurtigruten met het Noorderlicht.

De reis kun je ook maken in de winter. Mede daarom is er op de Hurtigruten een Noorderlicht-alarm. Zodra het Noorderlicht aan de hemel verschijnt, doet een omroeper in meerdere talen zijn werk. Ook midden in de nacht. En sta je in enkele minuten buiten op het dek. Terwijl de dansende gordijnen zich openbaren…

In de zomer is hier een ander fenomeen te zien; de Midzomernacht. in de maand juni is het dan in het noordelijk deel 24 uur per dag licht. Waardoor je midden in de nacht heerlijk op het dek kunt zitten. Ook in mei en juli zijn de dagen extreem lang en is het zonlicht mooi voor foto’s.

De route van de Hurtigruten

Je kunt een dag mee op boot, en dus ook overnachten. Waardoor je de zonsondergang mee kunt maken, als ook de zonsopgang. Maar je kunt ook de volledige tocht meemaken. Van het stadje Bergen in het zuiden in Noorwegen naar Kirkenes in het noorden. Met talloze interessante stops. Waaronder Stavanger, Alesund, de Lofoten en de Noordkaap.

Bergen

Bergen in de winter.

Bergen ligt aan zee en wordt omringt door zeven bergen. Bijna 10% van de Bergenaren zijn studenten waardoor de stad gezellig en studentikoos aan doet. Het is een prima start voor het verkennen van de Noorse Fjorden. het is tevens het vertrekpunt voor de Hurtigruten.

Lees mijn tips voor Bergen

Stavanger

De Oude Stad van Stavanger... ©Corno van den Berg

Stavanger is ideaal om bijvoorbeeld het beroemde Lysefjord (met de Preikestolen en Kjerag) te bezoeken. Maar volgens kenners kun je hier het beste eten in Noorwegen. En nog meer.

Lees mijn tips voor Stavanger

Ålesund

Ålesund vanaf Mount Aksla. ©Corno van den Berg

Ålesund noemt zich adventure capital of the fjords. Je kunt hier kajakken, wandelen, een zodiac-safari langs de kust maken en meer. En, Ålesund ligt op steenworp afstand van het Geirangerfjord. Al is het stadje zelf ook zeer de moeite waard.

Lees mijn tips voor Alesund

De Lofoten

Wandelen op de Lofoten.

De Lofoten worden keer op keer verkozen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld. Onder meer bij National Geographic eindigde de Lofoten op de derde plaats. En als je hier loopt begrijp je al snel waarom.

Lees mijn tips voor de Lofoten

De Noordkaap

De Noordkaap in Noorwegen.

De Noordkaap is het meest noordelijke deel van het Europese continent. Een ruig landschap met vlaktes, bossen, de Sami, rendieren en natuurlijk de fjorden.

Lees mijn tips voor de Noordkaap

De reis met de Hurtigruten

De boot stopt bij maar liefst 34 havens langs de kust, als je de complete reis maakt. Dit zijn veelal dorpjes, al is het soms niet meer dan een verzameling huisjes. Waar je even van de boot af mag. Om het dorp te verkennen, te shoppen of om te gaan wandelen. Of om bijvoorbeeld stokvis te proeven. Of op een hondenslee te stappen, een nacht in een ijshotel te slapen, of wat dan ook. Je kunt eenvoudig een dag (of meerdere) later weer op de boot stappen.

De Hurtigruten op zijn reis langs de Lofoten. ©Corno van den Berg

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen