Waarom moet ik hier heen?

De Hurtigruten is een oude omgebouwde postveerboot die zich graag laat omringen door de beroemde fjorden van Noorwegen. het is de beste manier om al het natuurgeweld van dichtbij te zien. Een dag of een week; alles kan.

De Hurtigruten. Een cruise door de Noorse fjorden met deze oude veerboot wordt ‘de mooiste boottocht ter wereld’ genoemd. Wat begrijpelijk is. Op de diverse dekken is uitwaaien het devies, binnen is het heerlijk om een kop koffie te drinken. Op het luxe schip vind je een jacuzzi op het dek, een panoramadek en diverse restaurants. Zowel bij een rondvaart als op kortere routes kan worden overnacht. Dit is Noorwegen in optima forma.

Vanuit een auto blijf je toch altijd op een afstand van de Noorse fjorden. Op een wandelpad beleef je de fjorden zeker, maar het uitzicht vanaf het water is toch echt anders. Zeker als je ziet dat zelfs de veerboot wordt gekleineerd in dit landschap. Dit gebeurt al bij de doorgang vlak voor Honningsvåg, waar het een stuk smaller wordt.

Hurtigruten en het Noorderlicht

Hurtigruten met het Noorderlicht.
Hurtigruten met het Noorderlicht.

De reis kun je ook maken in de winter. Met onder meer het Noorderlicht.

Mede daarom is er op de Hurtigruten een Noorderlicht-alarm. Zodra het Noorderlicht aan de hemel verschijnt, doet een omroeper in meerdere talen zijn werk. Ook midden in de nacht. En sta je in enkele minuten buiten op het dek. Terwijl de dansende gordijnen zich openbaren…

In de zomer is hier een ander fenomeen te zien; de Midzomernachtzon. in de maand juni is het dan in het noordelijk deel 24 uur per dag licht. Waardoor je midden in de nacht heerlijk op het dek kunt zitten. Ook in mei en juli zijn de dagen extreem lang en is het zonlicht mooi voor foto’s.

De route van de Hurtigruten

Je kunt een dag mee op boot, en dus ook overnachten. Waardoor je de zonsondergang mee kunt maken, als ook de zonsopgang. Maar je kunt ook de volledige tocht meemaken. Van het stadje Bergen in het zuiden in Noorwegen naar Kirkenes in het noorden. Met talloze interessante stops. Waaronder Stavanger, Alesund, de Lofoten en de Noordkaap.

hurtigruten-route

De boot stopt bij maar liefst 34 havens langs de kust, als je de complete reis maakt. Dit zijn veelal dorpjes, al is het soms niet meer dan een verzameling huisjes. Waar je even van de boot af mag. Om het dorp te verkennen, te shoppen of om te gaan wandelen. Of om bijvoorbeeld stokvis te proeven. Of op een hondenslee te stappen, een nacht in een ijshotel te slapen, of wat dan ook. Je kunt eenvoudig een dag (of meerdere) later weer op de boot stappen.

De Hurtigruten op zijn reis langs de Lofoten.
De Hurtigruten op zijn reis langs de Lofoten. Corno van den Berg

Meer informatie: www.hurtigruten.com

Lees ook Mijn Reisverhalen:

Noorwegen; Mijn eerste Bucket List reis!

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Reisverhaal
Parapenten in Noorwegen.

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Van Zweeds Lapland naar de Noorse Lofoten

Reizen door Scandinavië is een heerlijke uitdaging om te wandelen, fietsen en vooral om vast te leggen op foto’s. In het mooiste seizoen van het jaar…

Reisverhaal

Ik wilde al lange tijd eens van de bergen van Zweden naar de kust van Noorwegen rijden. De diverse landschappen, maar vooral ook het wisselende klimaat. Om lekker actief te zijn. In de buitenlucht. Op talloze manieren.

Cruise