Hurtigruten

Dit wordt de mooiste boottocht ter wereld genoemd

De Hurtigruten is een cruise van zeven dagen door Noorwegen. Je vaart in een oude veerboot, die van alle gemakken is voorzien. Het wordt de mooiste boottocht ter wereld genoemd. Wat begrijpelijk is. Waar je zelfs het noorderlicht kunt spotten. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden van de Hurtigruten cruise.

Je kunt Noorwegen op diverse manieren ontdekken. Dit kan met de auto of camper, maar ook met een cruise. Vanuit een auto blijf je toch altijd op een afstand van de Noorse bergen. Op een wandelpad beleef je bijvoorbeeld de fjorden zeker, maar het uitzicht vanaf het water is toch echt anders.

Ik ben meerdere keren op reis geweest in het land, waarbij ik beide manieren van vervoer vaak combineerde. Dit kan ook relatief eenvoudig, aangezien veel cruises dezelfde vertrekpunt als aankomstpunt hebben.

Wat is de route van de Hurtigruten?

De route van de Hurtigruten begint in het zuidelijk gelegen plaatsje Bergen. In 7 dagen vaart de boot naar het noordelijk gelegen Kirkenes. Al kun je natuurlijk ook in Kirkenes opstappen en dan naar het zuiden varen. Er zijn geen verschillen in prijs helaas.

Je kunt een dag mee op boot, en dus ook overnachten. Waardoor je de zonsondergang mee kunt maken, als ook de zonsopgang. Maar je kunt ook de volledige tocht meemaken. Van het stadje Bergen in het zuiden in Noorwegen naar Kirkenes in het noorden. Met talloze interessante stops.

De boot stopt bij maar liefst 34 havens langs de kust, als je de complete reis maakt. Dit zijn veelal dorpjes, al is het soms niet meer dan een verzameling huisjes. Op diverse plekken mag je even van de boot af.

Je kunt het dorp verkennen, of gaan shoppen of om te gaan wandelen. Of om bijvoorbeeld stokvis te proeven. Of op een hondenslee te stappen, een nacht in een ijshotel te slapen, of wat dan ook. Je kunt eenvoudig een dag (of meerdere) later weer op de boot stappen.

7 dagen of 12 daagse Hurtigruten cruise?

De route van Bergen naar Kirkenes duurt 7 dagen. Van Kirkenes vaar je in 5 dagen weer terug naar Bergen. Een paar stops worden dan overgeslagen en de stops onderweg zijn anders. Plekken waar je op de heenweg 's nachts was kom je nu overdag bijvoorbeeld.

Veel mensen doen de 12-daagse Hurtigruten cruise, ook al omdat het vertrekpunt en eindpunt hetzelfde is. Dan kunnen ze hun reis met de auto weer vervolgen.

Mag de auto mee op de Hurtigruten?

Als je liever een deel van de route neemt en je auto meeneemt dan kan dat. Maar hou er rekening mee dat er wel strikte regels zijn. Het aantal plekken voor auto's is sinds 2018 geminimaliseerd. Daarnaast mag de auto niet langer zijn dan 4,50 meter. Als je een Hurtigruten reis wilt boeken is het slim om een van de aanbevolen partijen te benaderen als je vragen hebt.

Hoe ziet een Hurtigruten cruise er uit?

Op de diverse dekken is uitwaaien het devies, binnen is het heerlijk om een kop koffie te drinken. Op het luxe schip vind je een jacuzzi op het dek, een panoramadek en diverse restaurants. Vanaf elke dek heb je een heerlijk zicht op de ruige landschappen om je heen. Dit is Noorwegen in optima forma.

Het schip laat zich graag omringen door de beroemde fjorden, maar hij gaat ook richting het uiterste noorden van het land. De boot is een van de beste manieren om al het natuurgeweld van dichtbij te zien. Je kunt een dag of een week meereizen; alles kan.

Bergen

Bergen in de winter.

Deze stad is het vertrekpunt voor de Hurtigruten. Bergen ligt aan zee en wordt omringt door zeven bergen. Bijna 10% van de Bergenaren zijn studenten waardoor de stad gezellig en studentikoos aan doet. Het is een prima start voor het verkennen van Noorwegen.
Lees mijn tips voor Bergen

Stavanger

De Oude Stad van Stavanger... ©Corno van den Berg

Stavanger is ideaal om bijvoorbeeld het beroemde Lysefjord (met de Preikestolen en Kjerag) te bezoeken. Maar volgens kenners kun je hier het beste eten in Noorwegen. En nog meer.
Lees mijn tips voor Stavanger

Noorse Fjorden

De Seven Sisters waterval in het Geirangerfjord ©Corno van den Berg

Dit deel van Noorwegen staat bij de meeste reizigers bovenaan hun wensenlijstje. De Noorse Fjorden zijn majestueus en vooral imposant. Hou er rekening mee dat het Geirangerfjord alleen in de zomer wordt aangedaan door de Hurtigruten. Als je buiten dit seizoen reist, kun je natuurlijk van de boot stappen. Waarna je een speciale excursie per boot kunt maken om dit natuurjuweel te zien.
Lees mijn tips voor de Noorse fjorden

Ålesund

Ålesund vanaf Mount Aksla. ©Corno van den Berg

Dit stadje is ook zeer de moeite waard. Daarnaast noemt Ålesund zich adventure capital of the fjords. Je kunt hier kajakken, wandelen, een zodiac-safari langs de kust maken en meer. En, Ålesund ligt op steenworp afstand van het Geirangerfjord.
Lees mijn tips voor Alesund

De Lofoten

De Hurtigruten op zijn reis langs de Lofoten. ©Corno van den Berg

De boot vaart langs de machtige bergen aan zee van de Lofoten. Het is dan ook te begrijpen dat deze eilandengroep keer op keer worden verkozen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld. Onder meer bij National Geographic eindigde de Lofoten op de derde plaats. En als je hier bent begrijp je al snel waarom.
Lees mijn tips voor de Lofoten

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De Noordkaap

De Noordkaap in Noorwegen.

Het meest noordelijke deel van het Europese continent is overbekend. Het is een ruig landschap met vlaktes, bossen, de Sami, rendieren en natuurlijk de fjorden.
Lees mijn tips voor de Noordkaap

Hoe is de Hurtigruten ontstaan?

De naam komt van de beroemde Noorse kapitein Richard With. Hij kwam in 1891 met het idee voor een vaarroute langs de kust van Noorwegen voor passagiers. Hij wilde de route het gehele jaar laten draaien. De boot voer elke week zowel noordwaarts als zuidwaarts. Het was tevens de beste manier om post in de diverse steden en dorpen te bezorgen. Een van de schepen die op de huidige route vaart draagt zijn naam.

Hurtigruten en het Noorderlicht

Hurtigruten met het Noorderlicht.

De reis kun je ook maken in de winter. Mede daarom is er op de Hurtigruten een Noorderlicht-alarm. Zodra het Noorderlicht aan de hemel verschijnt, doet een omroeper in meerdere talen zijn werk. Ook midden in de nacht. En sta je in enkele minuten buiten op het dek. Terwijl de dansende gordijnen zich openbaren.

In de zomer is hier een ander fenomeen te zien; de Midzomernacht. in de maand juni is het dan in het noordelijk deel 24 uur per dag licht. Waardoor je midden in de nacht heerlijk op het dek kunt zitten. Ook in mei en juli zijn de dagen extreem lang en is het zonlicht mooi voor foto’s.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen