Cruise rond Spitsbergen

Een reis per schip is dé manier om deze eilandengroep echt te zien

Een cruise rond Spitsbergen is de beste manier om te genieten van de eilanden. Een groot deel van dit gebied is ruig en veelal zo goed als ontoegankelijk. Een schip is het beste vervoermiddel als je veel wilt zien. Dit zijn de beste tips om een cruise te boeken. 

Wie veel van Spitsbergen wil zien moet het water op. Dan heb je ook de beste kans om ijsberen te spotten. De schepen varen langs de ruige kust van de talloze eilanden.

Met name in de zomer als de zon op Spitsbergen niet onder gaat. Dan heb je door de Midzomernacht maar liefst 24 uur per dag zon. Met heerlijk zacht licht; wat ideaal is voor foto’s.

De kans op een ijsbeer

Een ijsbeer tijdens een cruise op Spitsbergen.

Onderweg kun je diverse dieren tegen komen. Waaronder de ijsbeer, die op iedereen zijn wensenlijst staat. De kans is relatief groot tijdens een cruise rond Spitsbergen. Sterker nog, de cruise beide de meeste kans van alle excursies.

Je maakt daarnaast diverse trips aan land om de dieren te bekijken die hier leven. Zoals de walrus. Ook maak je stops langs wonderlijke (Russische) dorpen zoals Barentzburg. Waar het verleden nog voor het oprapen ligt. 

Hoeveel dagen cruisen?

De keuze aan boottochten is divers. Je kunt enkele dagen gaan, maar ook ruim een week. Let ook op de route. Als je een ijsbeer wilt zien moet je eigenlijk wel via de oostkust van Spitsbergen gaan. Anders is de kans bijna nihil. 

Spitsbergen hoort officieel bij Noorwegen en dus kun je het eenvoudigst vanuit bijvoorbeeld Oslo vliegen naar Spitsbergen.

Overnachten op Spitsbergen

De eilanden hebben diverse locaties waar je kunt verblijven. Ik sliep in diverse hotels, maar ook in een appartement. Er zijn ook enkele bed & breakfasts. Ook vind je er enkele campings, die in de zomer open zijn. Boek je plek wel op tijd, want de meesten zitten snel vol.  

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen