Waarom moet ik dit dier zien?

De ijsbeer het grootste roofdier op aarde. Hij is groot, imposant en levensgevaarlijk. Ook voor mensen. De ijsbeer kun je tegenkomen in het noordelijk halfrond, waarbij je wel wat geluk moet hebben.

De ijsbeer behoort tot de meest populaire dieren in het wild die toeristen willen zien. Mannetjes kunnen tot 650 kilo zwaar worden, de vrouwtjes wegen maximaal 250 kilo.

Waar leven ijsberen in het wild?

De dieren komen op slechts vijf plekken voor: Alaska in de Verenigde Staten, Het Arctisch gebied zoals Canada, Groenland, dat onderdeel is van Denemarken, Spitsbergen, dat hoort bij Noorwegen, Centraal Siberië en Franz-Josef land dat beiden behoort van Rusland. Als je een ijsbeer tegen komt moet je niet weg lopen. Sterker nog, je moet kabaal maken en jezelf zo groot mogelijk maken. Dat is de enige manier om het dier weg te jagen.

IJsberen fotograferen is lastig

Je zult snel merken dat een ijsbeer op ijs of in de sneeuw lastig vast te leggen is. Met name de witbalans is hierbij belangrijk. Probeer wat uit en het komt vanzelf goed. Hou er ook rekening mee dat misschien zelfs wel handmatig moet scherp stellen, omdat de witte vacht wegvalt in de sneeuw. Maar het kan wel en de resultaten zijn zeer de moeite waard.

Bekijk deze video van hoe een ijsbeer flirt:

Deze dieren staan bekend als koele killers. Maar ze kunnen ook heel lief zijn en zelfs flirten. De BBC legde vast hoe een imposante vrouwtjes ijsbeer op haar eigen manier een mannetje probeert te versieren.

Beste video ijsberen

Klimaatverandering en de ijsbeer

Wetenschappers bivakkeren al decennia in de buurt van ijsberen om ze te volgen. Met name ook om hun leefwijze te begrijpen. En de gevolgen van klimaatverandering te meten. En dat terwijl er al eerder berichten in de media verschenen dat ijsberen erg gevoelig zijn voor pcb’s en gifstoffen als DDT.

Deze reizen via de lucht en condenseren vervolgens in de koude lucht van het arctisch gebied. Om als condens in zee terecht te komen. Deze stoffen tasten de immuunfunctie van de dieren aan, waardoor ze gevoeliger voor ziektes zijn. Sinds 2005 staat het dier op de rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Mijn reisverhaal: Op zoek naar ijsberen in Canada

Ik ging ijsberen kijken in Churchill, Canada. Ik sliep in de Tundra Lodge, vlakbij de dieren.

IJsberen zoeken in een rijdend hotel in Canada

Unieke belevenissen op de woest toendra

Reisverhaal

De ijsbeer is de laatste jaren het symbool voor klimaatverandering geworden. Eén van de manieren om alles te leren over deze dieren is in een comfortabele lodge op wielen. Waardoor je wel heel dicht bij de dieren komt …

 

De beste plekken om de ijsbeer te zien: