Waarom moet ik dit dier zien?

De ijsbeer is groot. Mannetjes kunnen tot 650 kilo zwaar worden, de vrouwtjes wegen maximaal 250 kilo. De dieren komen op vijf plekken voor: Alaska (VS), Het Arctisch gebied (Canada), Groenland (onderdeel van Denemarken), Spitsbergen (Noorwegen), Centraal Siberië en Franz-Josef land (Rusland).

De ijsbeer behoort tot de meest populaire dieren in het wild die toeristen willen zien. staan bekend als koele killers. Maar ze kunnen ook heel lief zijn en zelfs flirten. De BBC legde vast hoe een imposante vrouwtjesijsbeer op haar eigen manier een mannetje probeert te versieren.

Bekijk deze lieve video:

Beste video ijsberen

IJsberen fotograferen is lastig

Je zult snel merken dat een ijsbeer op ijs of in de sneeuw lastig vast te leggen is. Met name de witbalans is hierbij belangrijk. Terwijl je misschien zelfs wel handmatig moet scherp stellen. Maar het kan wel en de resultaten zijn zeer de moeite waard.

Klimaatverandering en de ijsbeer

Wetenschappers bivakkeren al decennia in de buurt van ijsberen om ze te volgen. Met name ook om hun leefwijze te begrijpen. En de gevolgen van klimaatverandering te meten. En dat terwijl er al eerder berichten in de media verschenen dat ijsberen erg gevoelig zijn voor pcb’s en gifstoffen als DDT.

Deze reizen via de lucht en condenseren vervolgens in de koude lucht van het arctisch gebied. Om als condens in zee terecht te komen. Deze stoffen tasten de immuunfunctie van de dieren aan, waardoor ze gevoeliger voor ziektes zijn. Sinds 2005 staat het dier op de rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Mijn reisverhaal: Op zoek naar ijsberen

Ik ging ijsberen kijken in Churchill, Canada. Ik sliep in de Tundra Lodge, vlakbij de dieren.

IJsberen zoeken in een rijdend hotel in Canada

Unieke belevenissen op de woest toendra

Reisverhaal

De ijsbeer is de laatste jaren het symbool voor klimaatverandering geworden. Eén van de manieren om alles te leren over deze dieren is in een comfortabele lodge op wielen. Waardoor je wel heel dicht bij de dieren komt …

 

De beste plekken om de ijsbeer te zien: