Waarom moet ik hier heen?

Noorwegen krijgt het eerste onderwater restaurant van Europa. In een architectonisch hoogstandje kun je uitgebreid eten en het opvallend rijke onderwaterleven bekijken.

Zo komt het in de zee te liggen.

Een onderwater restaurant. Dan denk je aan tropische oorden, zoals de Cariben. En ja, er is er al bijvoorbeeld een op de Malediven; het Ithaa Undersea Restaurant.

Maar… In 2019 opent in het zuiden van Noorwegen het eerste onderwater restaurant van Europa. Hij gaat Restaurant Under heten en komt op de bodem van de zee te liggen. Verantwoordelijk voor de bouw is het Noorse Snøhetta, een bedrijf gespecialiseerd in (landbouw-)architectuur.

Zij maken ook bijzondere uitkijkpunten, zoals die bij het Dovrefjell National Park. En dit bureau heeft ook het National September 11 Memorial Museum Pavilion in New York ontworpen.

Zo wordt het gebouwd in een baai in het zuiden van Noorwegen.

In het nieuwe restaurant kunnen 100 gasten plaatsnemen. Naast een uitgebreid diner (met veel vis en zeevruchten) kunnen bezoekers genieten van het onderwater-uitzicht. En dat is rijker dan je misschien verwacht. De Noorse wateren staan niet voor niets bekend vanwege de zalm, haringen, orka’s en walvissen…

Daarnaast kent Noorwegen een heus koraalrif. Met zeeanemonen, talloze vissen en veel ander onderwaterleven. Ik zet hem alvast op mijn Bucket List, ben wel benieuwd…

Hoe kom ik er?

Het restaurant wordt momenteel gebouwd in het dorpje Båly in het zuiden van Noorwegen. Wanneer het precies open gaat is onduidelijk. Er worden data als februari 2018 genoemd, maar ook eind 2019. Even afwachten dus nog.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.