Kjerag en Kjeragbolten

Een van de beste wandelingen in Noorwegen

Kjerag en Kjeragbolten is een van de meest populaire excursies in Noorwegen. Kjeragbolten is een unieke steen die zit vastgeklemd tussen de rotsen. Kjerag is de top van de berg. De wandeling naar Kjeragbolten aan het Lysefjord is een van de meeste populaire excursies. Je kijkt hier van 1.110 meter de Noorse fjorden in. Dit zijn de beste tips voor de hike naar Kjerag en Kjeragbolten. 

De wandeling naar Kjeragbolten

Wandelen naar Kjerag.

De wandeling naar dit punt is een lastige tocht van 10 kilometer. Hij loopt over meerdere bergruggen en kent een hoogteverschil van 570 meter. Hou er rekening mee dat je verschillende uren moet klimmen en tussendoor ook gedeeltes moet afdalen. En dus op de terugweg weer. In totaal moet je zo’n 570 meter klimmen, wat best pittig kan zijn. Logischerwijs moet je ook weer afdalen. 

Het vertrekpunt van deze wandeling ligt bij Øygardstøl. Je doet er ongeveer vijf uur (heen en terug) over. Als je het rustig aan doet is het al snel zes uur. De berg ligt in de buurt van de dorpjes Lysebotn en de Lysebotnvegen. En dat is op zo’n 2 uur rijden van Stavanger.

Overnachten in de buurt van Kjeragbolten

Deze regio is ongekend fraai. Neem de tijd om alles te ontdekken. Als je Kjerag wilt doen is vroeg op pad handig. Dan moet je wel ergens in de regio blijven slapen. Denk aan knusse bed & breakfasts, kleine hotels en handige appartementen. Hou er wel rekening mee dat deze slaapplekken zeer populair zijn. Dus boek op tijd, zodat je zeker bent van een plekje. 
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Het verschil tussen Kjerag, Kjeragbolten en Kjeragfossen

De Noorse namen zijn vaak wat verwarrend. En worden door toeristen vaak door elkaar gehaald. Maar je kunt de drie K's allemaal zien op je excursie.

Kjeragbolten

Daarnaast kun je er de Kjeragbolten vinden, een 5 m³ grote steen die tussen twee rotsen is ingeklemd. Waar je op kunt klimmen voor een bijzondere foto. Die veel te zien is op sociale media als Tiktok en Instagram. Deze rots ligt precies 1.000 meter boven de Lysefjord. En dat alles op een hoogte ver boven het fjord. Volgens een plaatselijke legende is de steen een trol die versteend is toen het daglicht op hem viel.

Kjerag

Kjerag is de top; die ligt op 1.110 meter hoog. Het is met name beroemd vanwege het uitzicht. Kjerag heeft met name op BASEjumpers een ongekende aantrekkingskracht. Dus wie weet zie je op de top iemand die er af springt.

Kjeragfossen

Kjeragfossen in Noorwegen.

Als je er toch bent: Kjerag herbergt ook een beroemde waterval; Kjeragfossen. Hier stort het water zo’n 715 meter naar beneden. Het is maar een klein stukje lopen. Hou er wel rekening mee dat deze waterval in de zomer veel kleiner is dan in het voorjaar bijvoorbeeld.
Lees hier mijn tips voor de Kjeragfossen

Beste tijd om te gaan

Het kan hier best druk worden, dus het is zinvol om vroeg op pad te gaan. Zeker in de zomer kun je al om zeven uur de eerste meters maken. Als je op tijd gaat ben je de meeste wandelaars voor. En probeer de weekenden te vermijden, alsook het hoogseizoen want dan is het te vaak te druk.

Waar ligt het startpunt van de wandeling naar Kjeragbolten?

Het startpunt van de Kjeragbolten wandeling is Øygardstøl. Dit kun je op diverse manieren bereiken. Er zijn diverse dorpjes zoals Oanes aan het begin van het Lysefjord, wat een handige uitvalsbasis is. Je kunt de veerboot vanaf Forsand te nemen naar Lysebotn. Met de auto kun je de weg 45 en daarna de Fv500 nemen. Beide is ook mogelijk, want je kunt met de auto op de veerboot. De weg over de Lysevegen geeft je maar liefst 27 haarspeldbochten, waardoor je weer 800 meter omhoog rijdt naar het startpunt van de wandeling. 

Meer artikelen over de Noorse Fjorden