Waarom moet ik hier heen?

Kjerag, dat soms ook Kiragg wordt genoemd, is een beroemde berg in het Lysefjord. De wandeling naar toe laat het mooiste van de Noorse fjorden zien. Zoals ongekende uitzichten, maar ook de beroemde rots Kjeragbolten.

Kjerag ligt aan de Lysefjord en is beroemd vanwege uitzicht van grote hoogte: 1.110 meter. De wandeltocht naar dit punt is een lastige tocht van 10 kilometer die in 5 tot 6 uur gemaakt kan worden. Hij loopt over meerdere bergruggen en kent een hoogteverschil van 570 meter.

Best video Kjerag

Op de weg er naar toe is ook de Kjeragbolten te zien, een 5 m³ grote steen die tussen twee rotsen is ingeklemd. En die precies 1.000 meter boven de Lysefjord ligt. De top, de Kjerag, is 1.110 meter hoog en heeft met name op BASEjumpers een ongekende aantrekkingskracht. Dus wie weet zie je op de top iemand die er af springt …

Daarnaast kun je er de Kjeragbolten vinden, een 5 m³ grote steen die tussen twee rotsen is ingeklemd. Waar je op kunt klimmen voor een bijzondere foto. Die veel te zien is op social media.

En dat alles op een hoogte van bijna 1.000 meter boven het fjord. Volgens een plaatselijke legende is de steen een trol die versteend is toen het daglicht op hem viel.

Het uitzicht van Kjerag.
Het uitzicht van Kjerag.Yodod

Als je er toch bent: Kjerag herbergt ook een beroemde waterval, de Kjeragfossen. Hier stort het water zo’n 715 meter naar beneden. Het is maar een klein stukje lopen.

Het vertrekpunt van deze wandeling ligt bij Øygardstøl. Je doet er ongeveer vijf uur (heen en terug) over. In totaal moet je zo’n 570 meter klimmen. En dus ook weer afdalen.

De berg ligt in de buurt van Lysebotn en de Lysebotnvegen. En dat is op zo’n 2 uur rijden van Stavanger. Het kan hier best druk worden, dus het kan zinvol zijn om vroeg op pad te gaan.

Meer informatie: www.visitnorway.com/listings/kjerag/

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Wandelen