Stavanger: De 10 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Stavanger

Culinaire hoofdstad van Noorwegen, al heeft de stad nog veel meer te bieden

De stad Stavanger is een ideaal vertrekpunt voor een reis door de Noorse fjorden. Voor mij is een stad normaal een plek om te even te stoppen en snel door te reizen. Maar in Stavanger is het anders, merk ik al snel. Ik hoorde dat het ook een gezellige stad is. Een van de leukste van Noorwegen zelfs. 

Stavanger is ideaal om bijvoorbeeld het beroemde Lysefjord te bezoeken. Met excursies als de zonsopgang bij Preikestolen en de machtige wandeling naar Kjerag.

En volgens fijnproevers de beste plek is om het Noorse eten te proeven. Op hoog niveau. Dus blijf ik wat langer in deze stad. Dat moet ik ervaren. En vooral proeven. Want verse vis en zeevruchten lust ik altijd wel.

Het historische centrum

Maar eerst ga ik wandelen door het stadshart. Met de oude houten huisjes die nog steeds worden bewoond. Dit is geen museum, maar een onderdeel van het dagelijkse leven. Het ligt vlak bij de drukke haven, maar hier ben ik echt even weg van alle drukte. Een vrouw groet me, in haar winkeltje kan ik vers brood kopen alsook koeken en kaas. En ze heeft verse zalm. Zo kan ik mijn lunch wel invullen ja.

Sommige deuren van de houten huisjes zijn opvallend klein. Ook veel huisjes zelf zijn klein. Iemand vraagt of ik binnen wil komen kijken. Maar zo erg sfeervol had ik het niet verwacht. Het is overduidelijk dat dit ooit vissershuisjes waren. Waar de vissers na een dag of soms wel meerdere dagen op zee uit kwamen rusten.

The Stavanger Culinary Lookout. ©Corno van den Berg

Kookworkshop

Maar ik wil meer doen in Stavanger. Ik ga een kookworkshop proberen. De culinaire gids is Tamara Kuklina, een Russin die verliefd werd op het Noorse eten en vond dat het meer bekend moest worden. Ze bedacht een verrassend concept waarbij je acht absolute hoogtepunten uit de regio van Stavanger proeft. Een lunch om niet snel te vergeten…

Het terras bovenop het hotel biedt met 360 graden zicht. Tamara wijst de regio aan waaruit de gerechten komen. Het begint met Hylleblomstdrink van witte bloemen. Zoet door de nectar. Ik ken sap van bessen, maar dit is van bloemen. En het is heerlijk.

Dan volgt Geitenkaas, de beste van Noorwegen. En deze kaas van Ostehuset wint zelfs prijzen in Frankrijk. Het volgende gerechtje is gerookte zalm (op jeneverbes) en ‘Gravad lax’, oftewel rauwe zalm met een zoetig sausje van mosterd en dille.

Ham en worst

Ham uit Suldal is beroemd in Noorwegen. Het wordt gedroogd in speciaal gebouwde droogplek waar de wind doorheen kan. Waardoor de smaken en de kleuren per jaar verschillen. Deze smaakt in ieder geval best.

Daarna volgt de Saturday Sausage, zoals de Noren hem noemen. Een worst met varkensvlees, kaas en kruiden. Wonderlijke, maar lekkere combi. Het bijbehorende lokale bier (Lervig) is verkozen tot beste bier van Noorwegen. En eerlijk is eerlijk, met dit soort verfijnd eten drinkt het lekker weg.

Kookworkshop in Stavanger. ©Corno van den Berg

En ik vroeg het me al af. waar blijft het wereldberoemde Lysefjorden met de Preikestolen en Kjerag? Ik krijg chocolade uit Lysefjorden. Met de Preikestolen als symbool. Heerlijk, vol van smaak en iets dat ik elke dag wel kan eten. Het toetje is ijs met vers fruit. Ik heb slechtere dagen gehad….

Meer info: SocialCooking.no

Restaurants

Ook de restaurants in de stad zijn zeer de moeite waard. Ik ga voor een lunch (restaurant Fish &Cow) het centrum in en later voor een diner (Skagen Restaurant) nog eens. Vis voert hier de boventoon; heerlijk! Denk aan mosselen, kreeft, zalm, en ik kreeg ook heilbot. 

Tussendoor wilde een City Walk doen. Met een lokale gids. Ik ontmoet Christian Øie, die de stad laat zien zoals het is. Mooi, lelijk en alles er tussen in. Daar hou ik van. We beginnen bij het oude stadshart, met de karakteristieke houten huizen. ,,Waar mensen nog steeds in wonen, dus het is geen ‘toeristenfuik,” lacht hij. Ja, dat heb ik gemerkt.

Een bierproeverij in Stavanger. ©Corno van den Berg

Met zijn bootje gaan we naar de hippe wijk, vinden afgelegen barretjes om lokaal bier te proeven en nog veel meer. Het duizelt, zeg ik tegen Christian. Hij lacht. ,,Ja, Stavanger is een heerlijke stad om te beleven. En perfect in combinatie met de fjorden, de kust en meer.” Daar proost ik op.

Fietsen door Stavanger

Fietsen door Stavanger is eenvoudig. De wegen zijn breed genoeg en de noren hier zijn inmiddels gewend an fietsers. Waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over je veiligheid. Waardoor je dus op je gemak om je heen kunt kijken en kunt genieten van de stad.

Viking-kunst

Viking-kunst net buiten Stavanger. ©Corno van den Berg

Tijdens de fietstocht wil ik ook nog iets anders zoeken: Viking-kunst. Net buiten Stavanger kom ik ze tegen op enkele rotsen. De Vikingen hebben hier op diverse plekken allerlei tekeningen achtergelaten. Van schepen, dieren en mensen. Meer dan intrigerend. Heerlijk zo’n stad tussen al dat natuurgeweld in Noorwegen. 

Naar Noorwegen?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen