Waarom moet ik hier heen?

Stavanger is ideaal om bijvoorbeeld het beroemde Lysefjord (met de Preikestolen en Kjerag) te bezoeken. Maar volgens kenners kun je hier het beste eten in Noorwegen. En nog meer.

Als je reist kom je vaak in steden. Het zijn meestal ideale startpunten voor uitjes. Ook in Noorwegen, waar Ålesund en Stavanger twee bekende vertrekpunten zijn voor de fjorden. Voor mij is het dan normaal een plek om te even te stoppen en snel door te reizen.

Maar ik hoorde van Stavanger dat het ook een gezellige stad is. En de beste plek is om het Noorse eten te proeven. Op hoog niveau. Dus blijf ik wat langer in deze stad. Dat moet ik ervaren. En vooral proeven.

Wandelen door het stadshart. Met de oude houten huisjes die nog steeds worden bewoond. Dit is geen museum, maar een onderdeel van het dagelijkse leven. Sommige deuren zijn opvallend klein. Ook de huisjes zelf zijn klein. Iemand vraagt of ik binnen wil komen. Maar zo erg sfeervol…

The Stavanger Culinary Lookout.
Tamara van The Stavanger Culinary Lookout.Corno van den Berg

Maar ik wil meer doen in Stavanger. Ik ga The Stavanger Culinary Lookout proberen. De culinaire gids is Tamara Kuklina, een Russin die verliefd werd op het Noorse eten en vond dat t meer bekend moest worden. Ze bedacht een verrassend concept waarbij je acht absolute hoogtepunten uit de regio van Stavanger proeft. Een lunch om niet snel te vergeten…

Het terras bovenop het hotel biedt met 360 graden zicht. Tamara wijst de regio aan waaruit de gerechten komen. Het begint met Hylleblomstdrink van witte bloemen. Zoet door de nectar. Ik ken sap van bessen, maar dit is van bloemen. En het is heerlijk.

Dan volgt Geitenkaas, de beste van Noorwegen. En deze kaas van Ostehuset wint zelfs prijzen in Frankrijk. Het volgende gerechtje is gerookte zalm (op jeneverbes) en ‘Gravad lax’, oftewel rauwe zalm met een zoetig sausje van mosterd en dille.

De twee soorten zalm. Corno van den Berg

Ham uit Suldal is beroemd in Noorwegen. Het wordt gedroogd in speciale droogplek waar de wind doorheen kan. Waardoor de smaken en de kleuren per jaar verschillen. Deze smaakt in ieder geval best.

Daarna volgt de Saturday Sausage, zoals de Noren hem noemen. Een worst met varkensvlees, kaas en kruiden. Wonderlijke, maar lekkere combi. Het bijbehorende lokale bier (Lervig) is verkozen tot beste bier van Noorwegen. En eerlijk is eerlijk, met dit soort verfijnd eten drinkt het lekker weg.

The Culinary Lookout: drankjes en alle gerechten.
The Culinary Lookout: drankjes en alle gerechten. Corno van den Berg

En ik vroeg het me al af. waar blijft het wereldberoemde Lysefjorden met de Preikestolen en Kjerag? Ik krijg chocolade uit Lysefjorden. Met de Preikestolen als symbool. Heerlijk, vol van smaak en iets dat ik elke dag wel kan eten. Het toetje is ijs met vers fruit. Ik heb slechtere dagen gehad….

Meer info: CulinaryLookout.com

Ook de restaurants in de stad zijn zeer de moeite waard. Ik ga voor een lunch (restaurant Fish &Cow) het centrum in en later voor een diner (Skagen Restaurant) nog eens. Vis voert hier de boventoon; heerlijk! Denk aan mosselen, kreeft, zalm, en ik kreeg ook heilbot.

Tussendoor wilde een City Walk doen. Met een lokale gids. Ik ontmoet Christian Øie, die de stad laat zien zoals het is. Mooi, lelijk en alles er tussen in. Daar hou ik van. We beginnen bij het oude stadshart, met de karakteristieke houten huizen. ,,Waar mensen nog steeds in wonen, dus het is geen ‘toeristenfuik,” lacht hij.

Een bierproeverij in Stavanger.
Een bierproeverij in Stavanger. Corno van den Berg

Met zijn bootje gaan we naar de hippe wijk, vinden afgelegen barretjes om lokaal bier te proeven en nog veel meer. Het duizelt, zeg ik tegen Christian. Hij lacht. ,,Ja, Stavanger is een heerlijke stad om te beleven. En perfect in combinatie met de fjorden, de kust en meer.” Daar proost ik op.

Boten, mensen en meer Viking-kunst.
Boten, mensen en meer Viking-kunst. Corno van den Berg

Op een fietstocht door en net buiten Stavanger kom ik Viking-kunst tegen. De Vikingen hebben hier op rotsen allerlei tekeningen achtergelaten. Intrigerend. Heerlijk zo’n stad tussen al dat natuurgeweld in Noorwegen.

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
Stavanger is eenvoudig vanuit
Nederland eenvoudig te bereiken via
een directe vlucht. Ook kan het simpel
via Fjord Line met de veerboot vanuit
Denemarken.
 
Beste tijd:
Stavanger is het gehele jaar goed
te bezoeken. Het voorjaar -en
begin zomer is (met name als je
verse gerechten wilt proeven)
ideaal.
 
Meer informatie: Stavanger
Gesponsord door: