Rondreis Oman in 12 dagen

Beste tips voor jouw Oman Road Trip

Het land Oman is zeer geschikt voor een rondreis met een auto. Dit kan met een chauffeur/gids, maar je kunt ook goed zelf rondrijden in het land in het Midden-Oosten. Oman is veel diverser dan veel reizigers denken. Daarom raad ik een langere trip aan om goed van het land te kunnen genieten. Dit vind ik de mooiste 12-daagse reis, eventueel met een bijzondere verlenging in het noorden. Goede reis!

Het heeft zoals bekend een grote woestijn, maar ook bergen tot boven de 3.000 meter, koraalriffen vol vis en zeeschildpadden, eeuwenoude steden, lekker eten en een rijke cultuur. Ik ben er drie keer geweest en ontdekte enkele unieke locaties.

Oman is 7,5 keer zo groot als Nederland. Eerlijk is eerlijk een groot deel is woestijn, maar het land biedt talloze bijzondere attracties. Deze liggen relatief dichtbij elkaar, op een paar na. In dit artikel heb ik de meest bekende, en enkele onbekende, samengevoegd.

Daarnaast vermeld ik de twee unieke plekken die verder afgelegen liggen, maar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Ik heb alle locaties bezocht en vind Oman de parel van Arabië!

Over deze route

  • Totale lengte: 1.000 kilometer
  • Reistijd: 15:30 uur
  • Vertrekpunt en eindpunt: Muscat luchthaven

Als vertrekpunt is de luchthaven van Muscat aangehouden. De start en het eindpunt liggen op de luchthaven, omdat veel reizigers hier hun huurauto ophalen na hun vlucht. Ook als je met een chauffeur gaat is dit het vertrekpunt.

Deze Road Trip is goed te rijden in 12 dagen, zonder dat je te lang in de auto zit. Op sommige momenten heb ik iets meer tijd genomen, zodat je goed kunt relaxen op deze reis. Het is logisch dat je meer uitstapjes kunt doen. De leukste noem ik ook in dit artikel.

Artikel over auto rijden, 4x4 enz?

Laat me gratis je reis op maat maken voor Oman!

Ik krijg geregeld vragen over reizen naar Oman. Ik kan dit land alleen maar aanbevelen. Op mijn drie reizen heb ik talloze plekken bezocht en in diverse hotels en lodges geslapen. Het land is groot, dus is het handig om dichtbij de bezienswaardigheden te overnachten. Er zijn talloze hotels in verschillende prijsklassen. Als jij van mij een reisadvies op maat wilt, kun je het beste dit formulier op Droomplekken.nl invullen. Dan kan ik je gratis helpen met het regelen van jouw perfecte reis.

Dag 1 en 2: Aankomst en verkennen van Muscat

Afstand van luchthaven: 30 km, 30 minuten

Muscat is de hoofdstad van Oman. ©Corno van den Berg

Muscat International Airport ligt ten westen van de hoofdstad Muscat. In een halfuur sta je in het centrum van de stad, met zijn diverse souks, paleizen, de beroemde Sultan Qaboes-moskee en diverse restaurants. De hoofdstad van Oman is het bruisend hart van het land. Als je bent geland is het heerlijk om even op je gemak door de stad te dwalen. Dan kun je ook wennen aan de temperatuur en een eerste indruk van de rijke cultuur krijgen. De tweede dag is zeer geschikt om meer van de hoofdstad te ontdekken.
Lees mijn artikel over Muscat

Dag 3: Bootexcursie met snorkelen bij de Daymaniyat Eilanden

Afstand van Muscat: 25 km, 45 minuten met de boot

Een zeeschildpad bij de Daymaniyat eilanden.

Voor de kust van Oman liggen diverse eilanden, waaronder de beschermde Daymaniyat Islands. Je kunt hier heerlijk snorkelen met zeeschildpadden, vele soorten vis, roggen, murenes en zelfs kleine haaien. En dat alles zie ik in een decor van kleurrijke koraalriffen. Je kunt een excursie van een halve dag doen, maar ook een trip van een volledige dag. Om eerlijk te zijn is de hele dag tour het leukst, aangezien je dan ook even op het strand kunt liggen. De eilanden zijn echt de moeite waard.
Lees mijn artikel over de Daymaniyat Eilanden

Dag 4: Snake Canyon en het Hadjargebergte

Afstand Muscat - Snake Canyon: 150 km, 2 uur

Het Hadjargebergte is het hoogste gebergte in het Midden-Oosten. Je kunt hier goed wandelen, ook al omdat de temperatuur door de hoogte een stuk lager is. Er zijn meerdere routes mogelijk, over verharde wegen en over verharde zandwegen. Een van de mooiste leidt naar Snake Canyon, een smalle kloof in de bergen. Hier kun je goed wandelen, maar vooral canyoning doen. Waarbij je met een gids door de smalle doorgangen klimt. Ook neem je diverse waterpoelen springend en moet je af en toe een stukje zwemmen.

Dag 5: Wadi Nakhr

Afstand Snake Canyon - Wadi Nakhr: 90 km; 1 uur 45 minuten

De Wadi Nakhr kloof per auto ontdekken. ©Corno van den Berg

Wadi Nakhr wordt liefkozend de Grand Canyon van het Midden-Oosten genoemd. Steile wanden zijn maar liefst 1.000 meter hoog, met op de bodem een rivier die nog steeds het landschap vormt. Het is een plek waar je zeer goed kunt wandelen, al kun je de kloof ook met de 4x4 auto verkennen. Het is een echt avontuur, zeker als het net heeft geregend zoals bij mij het geval was.
Lees mijn artikel over Wadi Nakhr

Dag 6: Jebel Sjams (Djabal Shams)

Afstand Wadi Nakhr - Jebel Sjams: 15 km; 30 minuten

Jebel Shams is met 3.009 meter de hoogte berg in Oman. Je kunt het beste naar de top wandelen via de beroemde Jebal Shams Summit trek van 11,5 km. Maar je kunt ook de omgeving verkennen met de auto.

Dag 7: Nizwa

Afstand Jebel Sjams - Nizwa: 95 km, 2 uur

De beroemde souks van Nizwa. ©Corno van den Berg

Nizwa is de religieuze stad van Oman, maar ook vooral bekend om de handel, kunst en onderwijs. Tot de 12e eeuw was het selfs de hoofdstad van Oman. De stad ligt aan de rand van het Jebel Akhdar massief. Het is vooral bekend van de diverse souks, het fraaie Nizwa Fort en de wekelijkse geitenmarkt op vrijdagochtend. Handelaren komen vroeg in de ochtend vanuit de omgeving om de dieren te kopen of te verkopen. Dit gebeurt in een soort show, waarbij de handelaren in rondjes om de potentiële kopers heen lopen. Het beste kun je hier al om 6 uur zijn om alles te zien.

Dag 8: Wahiba Woestijn met overnachting

Afstand Nizwa - Sharqiya sands (Wahiba): 185 km, 2 uur 30 minuten

De zonsondergang in de woestijn met enkele kamelen. ©Corno van den Berg

Veel mensen denken bij Oman aan een zandbak. In een deel van het land is dit ook zeker waar. Je kunt de beroemde Wahiba woestijn zelf ontdekken. Het leukste is om er ook een nacht in doorbrengen. Daarbij heb je diverse opties om te overnachten. Denk aan speciale tentenkampen of kamers met airco midden in de woestijn. Een excursie die bij je bezoek hoort is de zonsondergang zien in de enorme zandduinen. Ook kun je natuurlijk de zonsopgang bekijken. Dune bashing is met de 4x4 door de duinen rijden, waarbij je vaak ook steile duinen op rijdt en ook weer afrijdt. Je kunt dit zelf doen, maar ook door een ervaren chauffeur.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Dag 9: Wadi Bani Khalid

Afstand Sharqiya sands (Wahiba) - Wadi Bani Khalid: 70 km, 1 uur 20 minuten

Relaxen bij een van de vele poelen van Wadi Bani Khalid. ©Corno van den Berg

Oman telt tientallen wadi's. Dit zijn geen oases, maar meer plekken waar water stroomt en je veel begroeiing zoals palmbomen vindt. Dit kan een tijdelijke wadi zijn na de grote regenbuien, maar ook een constante rivier bijvoorbeeld. In de meeste wadi's kun je zwemmen, wat heerlijk verkoelend is op warme dagen. Daarnaast zijn de meeste ook ongekend fraai met opvallend witte rotsen, blauw water en veel groen. Je kunt vaak wandelen langs de rivier met diverse plekjes om te zwemmen.

Ik heb er meerdere bezocht. Ik vind Wadi Bani Khalid een van de mooiste. Hou er rekening mee dat het druk kan worden, dit geldt zeker in de weekenden en feestdagen. Het is dan slim om vroeg in de ochtend te gaan, zodat je de meeste andere bezoekers voor bent. Hou er rekening mee dat er vaak kledingregels gelden voor mannen en vrouwen. Vrouwen moeten bedekt het water in, mannen vaak met lange broek en t-shirt.
Lees mijn artikel over Wadi Bani Khalid

Dag 10: Zeeschildpadden bij Ras al Jinz

Afstand Wadi Bani Khalid - Ras al Jinz: 160 km, 2 uur 15 minuten

Een zeeschildpad bij Ras al Jinz. ©Corno van den Berg

Ras al Jinz is een unieke plek. De bedreigde groene zeeschildpadden leggen hier het gehele jaar eieren. Onder leiding van een gids kun je de dieren (van een afstand) bekijken. De meeste dieren kunnen worden gezien tussen april tot en met september, maar dan is het ook het heetst wat temperatuur betreft. Ik was er in oktober en zag nog steeds diverse dieren die hier hun eieren legden. Het beste kun je vroeg in de ochtend op pad gaan, dan zie je dieren actief bezig met het leggen van de eieren. Ook kun je de dieren zien als ze vermoeid na het eieren leggen weer naar de zee kruipen. Dit is een hele bijzondere excursie.

Dag 11: Wadi Shab

Afstand Ras al Jinz - Wadi Shab: 95 km, 1 uur 15 minuten

Om eerlijk te zijn is Wadi Shab de meest toeristische, maar ook waarschijnlijk de mooiste wadi in Oman. Je kunt hier goed wandelen, maar ook goed zwemmen in het water om even af te koelen. Het ligt precies op de route van de zeeschidlapdden naar Muscat, dus het is een perfecte stop.

Dag 12: Terug naar Muscat

Afstand Wadi Shab - Muscat: 155 km, 1 uur 45 minuten

Op de laatste dag reis je op je gemak terug naar de hoofdstad voor nog wat souvenirs. Waarna je de vlucht naar huis neemt.

Optioneel: Dag 13, 14 en 15: Musandam

Het heldere water van Musandam. ©Corno van den Berg

De regio Musandam wordt liefkozend de Fjorden van Arabië genoemd. En terecht, de soms meer dan 2.000 meter hoge fjorden liggen als vingers in het landschap. Al zijn ze heel anders dan andere fjorden; er is namelijk geen begroeiing. Je kunt een deel van de fjorden met de auto verkennen. Een tocht met een traditionele vissersboot, een dhow, is de leukste manier. Dan heb je een redelijke kans om dolfijnen te zien in het opvallend heldere en warme water. Deze dieren zijn niet erg schuw, zodat je ze goed kunt bekijken. Ook kun je snorkelen tussen talloze vissen. Aan boord wordt de verse vis en inktvis klaargemaakt, die je uitgebreid kunt proeven.

Eindigen met Musandam is handig voor de route. Vanuit Musandam gaan er directe vluchten naar Dubai, waarna je eenvoudig een vlucht naar Nederland kunt nemen. Er zijn op dit moment geen directe vluchten vanuit Nederland naar Oman. De meeste reizigers komen via Dubai of Abu Dhabi.

Het beste is de reis naar Musandam te doen met een vlucht, je kunt ook met de auto rijden. Alleen dan moet je twee keer de grens over met de Verenigde Arabische Emeriaten. Dit kan veel tijd kosten als het erg druk is. Vanaf Muscat is het met het vliegtuig minder dan een uur vliegen. Dit is erg gemakkelijk en comfortabel om te doen.
Lees mijn artikel over de Fjorden van Musandam

Optioneel: Het ongekend groene Salalah

Salalah in het bijzondere regenseizoen. ©Corno van den Berg

Net als in delen van Azië heb je in het Midden-Oosten ook de monsoon, een kort maar hevig regenseizoen. In het zuidelijk gelegen Salalah is dit het meest heftig, wat voor een uniek landschap zorgt. De bergen worden felgroen van bloemen en planten, de temperatuur is rond de 20 graden. Bijzonder is daarnaast dat de zee warmer is dan de temperatuur. Kamelen gaan hier vaak in de zee, zodat ze minder last van vliegen hebben.

Probleem!

De beste tijd om te gaan is van eind juni tot en met augustus, maar dan is het in de andere delen van het land veel te warm. Denk aan temperaturen boven de 40 graden. Salalah bezoeken is dus feitelijk een losse reis, zoals ik het ook heb gedaan. Ik verbleef hier vijf dagen om te wandelen, alles te leren over de wierookboom en de diverse uitkijkpunten te bezoeken. Als je Oman een keer hebt bezocht is Salalah een serieuze optie om nog eens te gaan.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oman

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen