Waarom moet ik hier heen?

De K2 is een 8.611 meter hoge bergtop aan de Pakistaans-Chinese grens en is bekend als een van de moeilijkst te beklimmen berg ter wereld. Slechts 280 klimmers van over de hele wereld haalden de top tussen 1892 en 2008.

Lokale naam: Chhogori, Engelse naam: K2

De K2 is magisch. De K2 had lange tijd geen naam; aangezien de berg niet direct zichtbaar was vanuit de omliggende dorpen. Maar bij een meting bleek het de op een na hoogste berg na de Mount Everest.

De K2 is onderdeel van de Karakoram-gebergte. Het is een zeer steile berg en ongekend moeilijk om te beklimmen. De reden: Hij kent veel technische passages en je hebt onderweg een grote kans op vallend gesteente en lawines.

Op 31 juli 1954 behaalden Lino Lacedelli en Achille Compagnoni als eerste de top. Hiervoor waren al talloze pogingen mislukt. De Poolse Wanda Rutkiewicz was in 1986 de eerste vrouw die de top haalde.

Overnachten op weg naar K2 Base Camp.
Overnachten op weg naar K2 Base Camp. junaidrao

Het is tevens een van de mooiste bergen volgens kenners. De steile kanten, de spitse top en de ruige omgeving maken het zien van K2 al tot iets bijzonders. Net als de weg er naar toe, dwars door de Himalaya.

Veel avonturiers hebben K2 Base Camp op hun Bucket List staan. Deze ligt op 5.650 meter hoogte. Mount Everest Base Camp ligt lager; op 5.364 meter.

De trekking naar het Base Camp start in Skardu, waarna je over de Baltoro-gletsjer loopt naar Concordia, vanwaar talloze routes naar achtduizenders gaan. Vandaar klim je door naar K2 Base Camp.

Bergtoppen