K2

De een na hoogste berg ter wereld is de heilige graal onder bergbeklimmers

De K2 is een magische berg in Pakistan. En een van de hoogste bergen in de Himalaya. Je kunt de berg beklimmen, maar ook in de omgeving hiken. Er zijn diverse wandelroutes.


Deze beroemde bergtop aan de Pakistaans-Chinese grens is bekend als een van de moeilijkst te beklimmen berg ter wereld. Slechts 280 klimmers van over de hele wereld haalden de top tussen 1892 en 2008.

De K2 had lange tijd geen naam; aangezien de berg niet direct zichtbaar was vanuit de omliggende dorpen. De lokale bevolking noemt hem tegenwoordig Chhogori. Bergbeklimmers spreken met heel veel respect over de K2.

Deze berg is onderdeel van de Karakoram-gebergte. Het is een zeer steile berg en ongekend moeilijk om te beklimmen. De reden: Hij kent veel technische passages en je hebt onderweg een grote kans op vallend gesteente en lawines.

Bij een meting bleek het de op een na hoogste berg na de Mount Everest. En dus ongekend hoog is met een 8.611 meter. 

De records van de K2

Op 31 juli 1954 behaalden Lino Lacedelli en Achille Compagnoni als eerste de top. Hiervoor waren al talloze pogingen mislukt. De Poolse Wanda Rutkiewicz was in 1986 de eerste vrouw die de top haalde.

Trekking naar K2 Base Camp

De K2 in de Himalaya in Pakistan.

Veel avonturiers hebben K2 Base Camp op hun Bucket List staan. Deze ligt op 5.650 meter hoogte. Mount Everest Base Camp ligt lager; op 5.364 meter. 

De trekking naar het Base Camp start in Skardu, waarna je over de Baltoro-gletsjer loopt naar Concordia, vanwaar talloze routes naar achtduizenders gaan. Vandaar klim je door naar K2 Base Camp.

Ook een fraaie berg

Het is tevens een van de mooiste bergen volgens kenners. De steile kanten, de spitse top en de ruige omgeving maken het zien van K2 al tot iets bijzonders. Net als de weg er naar toe, dwars door de Himalaya.