blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Huaraz

Wandelparadijs van Peru

De stad Huaraz in Peru is de uitvalsbasis voor de bergen van het hoger gelegen Huascaran National Park. Maar omdat de toeristen bijna allemaal in Huaraz aankomen en overnachten wordt deze regio in de volksmond Huaraz genoemd. In dit artikel zie je de beste bezienswaardigheden van Huaraz en de omgeving, maar ook tips voor meerdere excursies en om te overnachten.

Huaraz ligt op 3.052 meter hoogte en wordt wel het wandelparadijs van Peru genoemd. Deze stad ligt aan het Cordilla Blanco gebergte met meerdere bergen boven de 6.000 meter. Al vind je hier ook gletsjers en talloze felblauwe meren. De stad is het uitvalspunt voor meerdaagse trekkings en dagtours in het Huascaran National Park. Ik heb er meerdere gedaan op mijn rondreis door Peru.

De officiële naam is eigenlijk Huascaran National Park. Het naam komt van de hoogste berg in Peru: de Huarascán. Met een hoogte van 6.768 meter is het de 4e hoogste berg in Zuid-Amerika. Maar als je hier gaat wandelen kom je talloze steile bergen tegen. In grote delen van het jaar ligt er sneeuw op de toppen. 

De stad Huaraz

Het landschap rondom Huaraz.

De stad zelf is niet erg interessant, al biedt het wel een levendige markt, ten oosten van het Plaza de Armas. Maar het biedt wel talloze hostels en hotels in diverse prijsklassen. Ook vind je hier allerlei restaurants met zowel Peruviaans eten als internationaal. Denk aan hamburgers, pizza's, Mexicaans en Indiaas bijvoorbeeld. Het is vaak erg goed en relatief goedkoop, op de alcoholische dranken na. Deze zijn vaak een stuk duurder in verhouding. Ook vind je er talloze touroperators die meerdaagse en dagtrips aanbieden. Deze kun je ter plekke regelen voor je trip.

De stad ligt in een vallei tussen twee gebergten in. De meest bekende is Cordillera Blanca. Aan de andere kant van Huarez ligt de Cordillera Negro. Dit is een gebergte zonder gletsjers, maar nog steeds imposant.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Het Andesgebergte

Een van de excursies bij Huaraz.

Het Andesgebergte is een begrip in Zuid-Amerika. Zo ligt Machu Picchu in het gebergte, maar ook Colca Canyon en de Inca-hoofdstad Cusco bijvoorbeeld. Huaraz is minder bekend, behalve bij wandelaars en bergliefhebbers. Volgens velen is dit het mooiste gebergte in Peru.

De bergen met gletsjers hebben heerlijke namen als Huandoy, Huascaran, Chacraraju, Pisco en Yanapaccha. Ze torenen hoog boven het landschap uit en liggen vaak in de wolken. De meren zitten vol mineralen uit de gletsjers van deze bergen, mede daarom zijn ze ongekend blauw van kleur. Je hebt geen filter of Photoshop nodig voor je foto's.

Dagexcursies Huaraz

Er zijn veel excursies om uit te kiezen als je in de stad verblijft. Het zijn veelal totaal verzorgde trips. Bij sommigen moet je de lunch zelf betalen, soms in cash. Hou hier rekening mee. Dit zijn de meest populaire tours, maar ook een minder bekende.

Laguna 69 (6/7 uur heen en terug)

Zo fraai is Laguna 69 bij mooi weer.

Laguna 69 is volgens velen het mooiste meer en volgens velen de beste dagexcursie. Dit felblauwe gletsjermeer ligt op 4.550 meter hoogte. Dit betekent dat je dus nog wel een stevig stuk moet lopen, waarvan een groot deel omhoog is. Dit meer is bereikbaar via de plaats Yungay.

Er zijn meerdere soorten excursies naar het meer. Vraag in Huaraz naar de mogelijkheden. Het beste kun je vroeg in de dag op pad, om de meeste andere toeristen voor te zijn. De rit naar het vertrekpunt van de trekking duurt ruim anderhalf uur met bus heen, en dus ook weer terug.

Llanganuco (6 uur)

Het Llanganuco meer is zelfs mooi in de regen…. ©Corno van den Berg

Ook het beroemde meer van Llanganuco (3.850 meter) is via deze ingang van het nationaal park bereikbaar. Het zijn eigenlijk twee meren. Je hebt Llanganuco Chinancocha (het vrouwelijke meer) en Llanganuco Orkoncocha (het mannelijke meer). Ter plekke hoor je van de gids waarom de meren deze namen hebben. Je kunt bij goed weer met bootjes het meer op. Net als bij de trip naar Laguna 69 heb je anderhalf uur nodig om er te komen met een excursie.

Chavín de Huántar (7 uur)

De ruïnes van Chavin in de Peruaanse bergen. ©Corno van den Berg

De ruïnes van Chavín zijn meer dan indrukwekkend. Met name als je rondloopt door de oude tempel en ondergrondse gangen. Of langs het speelveld en leer hoe de constructie langs de rivieren is aangelegd.  De Chavín waren een pre-Inca volk, wat betekent dat ze voor de Inca leefden. Ze waren een goede inspiratie voor de Inca's, wat overduidelijk te zien is als je oude stad bezoekt. Dit volk had een bloeiende cultuur tussen de jaren 1.200 en 800 voor Christus. Als je geïnteresseerd bent in Inca's is Chavín ook een must.
Lees mijn artikel over Chavín de Huántar

Halve dag excursies

Vanuit Huaraz zijn ook tal van andere excursies te doen. Deze worden meestal in de ochtend georganiseerd, maar sommige tours kunnen ook in de middag worden gedaan. 

Querococha (3 uur)

Het Querococha meer is erg makkelijk te bereiken. ©Corno van den Berg

Het Querococha meer ligt op 3.980 meter hoogte. Achter het meer zie je imposante bergen. Ondanks dat dit meer langs de doorgaande weg ligt, is het zeker een stop waard. Ook dit water is extreem blauw, met zelfs een goudgeel strandje. Je kunt met een bootje het meer op. Je komt langs dit fraaie meer als je naar de opgravingen van Chavin reist vanuit Huaraz.

Mountainbiken

Mountainbiken bij Huaraz. ©Corno van den Berg

Naast trekking kun je hier ook goed mountainbiken. Waarbij je langs velden vol met rozen en aardbeien fietst, langs huizen waar vrouwen de was doen en de uitzichten magisch zijn. Ik ging op pad met Michael Araya van Andes Bike. Hij bracht me naar de Copa Pass, een uitkijkpunt op de machtige bergen. Je kunt zelf kiezen of je ook bergop wilt fietsen of alleen maar naar beneden wilt.

Meerdaagse trekkings

Het is ook mogelijk om meerdaagse trekkings te doen in het Huascaran National Park. Dit gaat meestal in groepen met een gekwalificeerde gids.

Santa Cruz Trek (4 dagen)

Een gletsjer in het Huarascan National Park.

De Santa Cruz Trek is beroemd en laat de mooiste delen van het Huarascan National Park zien. Het is niet een lastige route, al zijn er steile stukken. Je moet wel fit zijn om dit te doen. Dit is grofweg de route die je zult lopen.

  • Dag 01: Vertrek vanuit Huaraz en rijd naar het kleine dorpje Cashapampa (2.900 meter) om je ezels te ontmoeten en je trektocht door de prachtige Santa Cruz-vallei te beginnen. Je wandelt ongeveer 4 uur voordat je je kamp opzet en je 's avonds aankomt in een gebied genaamd Llamacorral (2.900 m)
  • Dag 02: We vervolgen de tocht langs talloze bergen als Quitaraju (6.040 m), Alpamayo (5.947 m) en Artezonraju (6.025 m), om kamp te maken aan de voet van de indrukwekkende Taulliraju (5.830 m). 
  • Dag 03: Dit is de langste dag, stijgend via een zigzaggend pad langs de turquoise lagune van Taullicocha langs Punta Union (4.750 m), Chacraraju (6.112 m), Santa Cruz (6.259 m) en Rinrihirca (5.810 m) om af te dalen naar Morococha
  • Dag 04: Afdalen naar het kleine Andes-stadje Colcabamba (3.350 m), en klimmen naar Vaquería (3.700 m) om dan met de auto naar het Llanganuco meer om dan terug te keren naar de stad Huaraz. 

Huayhuash Trek (10/12 dagen)

De beroemde Drie Meren aan de Huayhuash Trek.

Door veel avontuur- en natuurliefhebbers wordt de Huayhuash Trek beschouwd als een van de meest spectaculaire trekkingcircuits in de Andes. Hij voert je in 12 dagen door de hele Huayhuash gebied, waarbij je bergpassen tussen 4.600 en 5.000 meter neemt. Je kampeert in de buurt van fraaie meren onder de besneeuwde toppen, volgt paden die je naar weidse uitkijkpunten brengen. Het uitzicht op de landschappen is onderweg indrukwekkend, net als het het bezoeken van legendarische plaatsen zoals het basiskamp van de Siulá Grande-berg. Dit werd bekend door het epische verhaal 'Touching The Void' van bergbeklimmer Joe Simpson. Ook zie je een grote diversiteit aan flora en fauna. De totale afstand is 120 kilometer. Het beste kun je deze wandeling vooraf regelen, al kan het ook ter plekke in Huaraz.

Overnachten op de Huayhuash Trek.

Nuttige informatie voor de excursies

Hou bij veel excursies wel rekening met soms uren in de auto zitten, voordat je op je bestemming aan komt. En dus ook weer uren terug. Gelukkig is het landschap meer dan indrukwekkend. Er is genoeg om te zien onderweg, daarnaast zijn er ook diverse tussenstops.

Neem je zwembroek mee als je graag wilt zwemmen. Al kan het water van zowel de watervallen als de meren ongekend koud zijn. Bij mooi weer zie je mensen het water in gaan.

Overnachten in Huaraz

De stad Huaraz is de perfecte uitvalsbasis voor al je avonturen. Er zijn meerdere hotels in diverse prijsklassen en luxe. Je vindt er hostels, hotels en bed & breakfasts. 
Bekijk hier alle accommodaties in Huaraz 
Mijn favoriet is Selina Huaraz

Beste tijd om te gaan

Vanaf april tot en met september is het meestal warm en zonnig, terwijl het van oktober tot en met januari nat en erg bewolkt kan zijn. In februari en maart regent het vaak. Het viel mij op dat het vaak in de ochtend mooi weer is, terwijl het in de middag bewolkt kan worden met zelfs regen. Hou hier rekening mee als je Huaraz bezoekt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Peru

Lees mijn Tips

alle 40 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen