Ollantaytambo

Oude Inca Stad en begin van Inca Trail

Ollantaytambo is een oude Incastad in Peru. Het ligt in de beroemde Sacred Valley, ook wel bekend als de Heilige Vallei. Naast een stad was het ook een verdedigingswerk. Het is voor velen ook het begin van de Inca Trail. Ook kun je hier de trein naar Machu Picchu nemen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Ollantaytambo. Met ook tips voor leuke excursies om te maken.

De stad was zeer belangrijk ten tijde van de Inca's, maar vooral ook door de gevechten met de Spanjaarden die hier plaats vonden. Het is een plek met een bijzondere historie. Zowel de huidige stad als de oude Incastad liggen aan de oevers van de Urubambarivier. Het ligt op een hoogte van 2.792 meter boven de zeespiegel. In Ollantaytambo loop je langs de bekende steile terrassen en irrigatiewerken van de Inca's. Maar er is meer te ontdekken.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Ruïnes van Ollantaytambo

Als je aan komt lopen doemt de beroemde Tempelheuvel voor je op. Het is bijzonder om te zien hoe een steile berg door menselijke handen is veranderd in een plek om te leven en om allerlei soorten voedsel als mais, bonen en aardappelen te verbouwen.

Ook zie je diverse bewerkte stenen liggen, waarvan archeologen niet precies weten waartoe ze ooit behoorden. Om de hoger gelegen delen te verkennen moet je de trappen omhoog nemen. Neem de tijd en kijk vaak achterom, aangezien het uitzicht steeds verandert. 

Muur van de 6 Monolieten

De Muur van de 6 Monolieten is imposant. ©Corno van den Berg

Als je de klim naar boven hebt gemaakt, zie je onder meer zes grote stenen. Waarvan je afvraagt hoe die hier zijn gekomen. Archeologen hebben aan de achterkant van de heuvel iets bijzonders ontdekt. De Inca's gebruikten daarvoor werktuigen om de loodzware stenen naar boven te rijden. Net zoals de Oude Egyptenaren dat deden.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De landbouwterrassen

Je loopt zo tegen de steile landbouwterrassen aan. ©Corno van den Berg

De terrassen voor de landbouw van de Inca's zijn bijzonder. Zij verkozen vaak niet de lager gelegen valleien, maar juist plekken die onmogelijk lijken voor landbouw. Deze terrassen worden andenes genoemd. De Inca's legden ze op de steile hellingen aan, inclusief irrigatiekanalen. Let ook op de bekende Inca-trappen, dit zijn stenen die dwars in de terrasmuren zijn gebouwd.

Door deze vernuftige terrasbouw kon er landbouw plaatsvinden op plekken waar dat anders onmogelijk was. Volgens archeologen zijn de terrassen hier van een hogere kwaliteit dan in andere Inca-ruïnes. Omdat de berg steiler is zijn de muren bijvoorbeeld hoger en van grotere stenen gemaakt. 

Voorraadkamers

Her en der zie je opslagkamers, ook deze liggen op grote hoogte. Deze worden qullqas genoemd. Door hun ligging bleef het voedsel goed geconserveerd door de wind en lagere temperaturen. Ook werd er een ventilatiesysteem gebouwd, wat nu nog te zien is.

Pinkuylluna

Pinkuylluna zijn bijzondere ruïnes op de tegenoverliggende heuvel met dezelfde naam. Hier staan ook bijzondere Inca ruïnes die je te voet kunt bereiken. En het pad is gratis, dit in tegenstelling tot Ollantaytambo. Kies hiervoor het wandelpad vanuit de stad. Je kunt ter plekke naar de ingang vragen. 

De lokale markt

De lokale markt van Ollantaytambo. ©Corno van den Berg

Tussen de huidige stad en de Inca stad vind je een lokale markt met veel souvenirs, kleding en etenswaren. Het aanbod is groot en niet te duur geprijsd. Je kunt wel afdingen, dat zijn ze gewend.

Overnachten in Ollantaytambo

Ollantaytambo is een gezellig en zeer levendige stad. Naast veel leuke restaurants en bars vind je er veel kleine hotels, hostels en bed & breakfasts. Ze zijn vaak niet duur, wel schoon en dichtbij het centrum van de stad. Als je overnacht in de stad kun je vroeg in de ochtend naar de ruïnes. Waardoor je de meeste toeristen kunt vermijden. En met mooi licht de archeologische site kunt bezoeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Ollantaytambo 
Mijn favoriet is Room In Lodge Intitambo

Geschiedenis van Ollantaytambo

De stad, de landbouwterrassen van de Inca’s en Pinkuylluna. ©Corno van den Berg

De stad, terrassen en verdedigingswerken van Ollantaytambo waren het koninklijk landgoed van Pachacuti. Deze Inca-keizer veroverde de stad en omliggende regio om er een stad met ceremonieel centrum te bouwen. Toen later de Spanjaarden kwamen, regeerde hier Incakeizer Manco Inca Yupanqui.

Volgens de verhalen waren de Spanjaarden dichtbij het ontdekken van de Inca Trail naar Machu Picchu. Deze liep vanuit Ollantaytambo, maar werd door de Inca's vernield. Waardoor de Spanjaarden nooit het pad naar de oude Incastad hebben gevonden. Inmiddels is de route hersteld en kun je als toerist de route doen in 3 dagen.

Start van de Inca Trail

Vanuit Ollantaytambo starten veel wandelaars hun Inca Trail wandeling naar Machu Picchu. Je moet een gids hebben en dit vooraf regelen, want anders is het uitverkocht. In een apart artikel heb ik alle tips voor deze driedaagse wandeling beschreven 
Lees al mijn tips voor de Inca Trail

Trein naar Machu Picchu

De andere manier om naar Machu Picchu te reizen is de trein. Dit is een belevenis merkte ik al snel. Zeker als je de juiste trein en stoel kiest, want dat maakt nog wel wat uit.
Lees mijn artikel over de Trein naar Machu Picchu

Beste tijd voor je bezoek

Je kunt Ollantaytambo het gehele jaar bezoeken. De drukste maand voor is mei, gevolgd door januari en juni. Prijzen voor hotels en vluchten zijn in deze maanden het hoogst. Al kun je wat geld besparen als je ruim van tevoren koopt. Oktober is de minst drukke maand, mede omdat het weer dan vaak natter is.

Meer artikelen over Sacred Valley