Pisac

Intrigerende Inca ruïnes in de Sacred Valley

Pisac is een van de intrigerende Inca ruïnes in Peru. Het ligt in het hart van de beroemde Sacred Valley. De heuvels rond het dorp zijn bedekt met steile, maar ingenieuze landbouwterrassen. Daarnaast was het een verdedigingsbolwerk van de Inca's. Volgens archeologen was het waarschijnlijk ook een spiritueel centrum voor hen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Pisac. Met tips voor je bezoek, accommodaties en hoe je je excursie zelf kunt regelen vanuit Cusco.

Peru kent vele verrassingen als je er rondreist. Dit was er voor mij een. Ik had me bewust niet te veel ingelezen over de Sacred Valley. Wel had ik meerdere dagen om de diverse plekken te bezoeken tijdens mijn rondreis door het land. Waarbij ik pas de planning maakte op de dag ervoor. Wat ook wel afhankelijk van het weer was.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Dagexcursie vanuit Cusco

Er zijn diverse dagexcursies vanuit de stad Cusco merkte ik. Waarbij je meerdere ruïnes bezoekt, maar waarschijnlijk ook een fabriek waar ze kleden maken bijvoorbeeld. Kijk niet alleen naar de prijs, maar let er vooral op dat de tijd bij de ruïnes lang genoeg is. De lunch is soms wel en soms niet inbegrepen. Er zit een stop in het programma voor de lunch. Dit is bij een goed restaurant met (bijna) Westerse prijzen. Al kun je meestal ook bij een ander restaurant eten. 

Het hoger gelegen deel van Pisac. ©Corno van den Berg

Hoe ziet de excursie er uit?

Ik maakte een dagexcursie vanuit de stad Cusco in een kleine bus met gids. Zodat je onderweg en ter plekke veel informatie krijgt over de locaties op de trip. Waarbij ook de opgravingen van Ollantaytambo worden bezocht. Ik had ruim twee uur bij de opgravingen, wat precies genoeg was.

Hou er wel rekening mee dat je een berg op moet lopen om de top te zien. Deze is niet erg steil, maar de wandeling kost je al snel 20 minuten. Ook kon ik even door het dorp lopen met veel souvenirs. En wat coca thee drinken bij een van de café's.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De architectuur van Pisac

Als je aan komt lopen bij Pisac zie je ineens de beroemde terrassen die steile tegen de bergen zijn gebouwd. Met erboven de karakteristieke huizen waar mensen woonden, maar die ook voor opslag werden gebruikt. Het is niet alleen vernuftig, maar ook opvallend veilig op de steile berghellingen. Ook nu nog. Eventuele aanvallers werden al van verre gespot, zodat maatregelen konden worden genomen. Daarnaast vind ik het ook nog eens fraai, zoals alles in het indrukwekkende landschap van het Andesgebergte past.

Pisac vormde waarschijnlijk de zuidelijke verdediging van de zuidelijke ingang naar de Heilige Vallei. Ollantaytambo diende als verdedigingswerk in het noorden, terwijl het minder bekende Choquequirao de westelijke grens vormde. Bij de laatstgenoemde worden momenteel veel opgravingen gedaan. Daarnaast zijn er plannen om deze zeer afgelegen plek ook voor toeristen toegankelijk te maken via een kabelbaan.

Vier complexen in één

De beroemde terrassen op de berghelling in Pisac. ©Corno van den Berg

Het complex kan worden onderverdeeld in vier groepen: Intihuatana, Pisaqa, Q'allaqasa en Kinchiracay.

Intihuatana

Dit complex heeft een aantal baden en tempels, die je ook nu nog kunt zien. De Tempel van de Zon heeft een vulkanische opening voor de zon (of Inti). Deze dient als middelpunt. De uithoeken lijken in dit geval aan te geven dat er een soort astronomische functie wordt gebouwd.

Q'allaqasa

Dit is de citadel, oftewel de versterkte stad. Het werd vernuftig bovenop de berg gebouwd op een natuurlijke uitloper en vormt het belangrijkste uitkijkpunt over de vallei.

Pisaqa

Het leefgebied voor de meeste inwoners met huizen, opslagplaatsen en eromheen aangelegde terrassen. dit is een heerlijk gebied om doorheen te struinen.

Kinchiracay

De grote terrassen, die je onder meer ziet als je aan komt lopen. Ze zijn op de berghellingen gebouwd in een cirkelvorm. De hoeveelheid (regen)water werd gereguleerd, zodat de gewassen goed konden groeien.

Inca-begraafplaats

De begraafplaats van de Inca’s in Pisac. ©Corno van den Berg

Als je hier loopt zie je aan de rechterkant talloze holtes in de steile rotswand. Dit is een eeuwenoude Inca-begraafplaats, die je alleen van een afstand kunt bekijken. De Inca's hielden hier veel ceremonies en begroeven hun doden samen met hun bezittingen. Archeologen denken dat er zo'n 10.000 Inca lagen begraven. Zo'n 5.000 graven zijn door de Spanjaarden geplunderd, ze stalen de bezittingen van deze graven. Er wordt geschat dat er waarschijnlijk hetzelfde aantal graven nog ligt. Volgens de Peruanen hoeven deze niet  in kaart te worden gebracht, maar verdienen de doden hun rust. 

Waar komt de naam Pisac vandaan?

Volgens archeologen hebben de ruïnes de vorm van een patrijs. Pisaca, het is waar de naam Pisac vandaan komt. De terrassen moeten de vleugels vormen en de citadel de kop van het dier. Deze vogels leven hier veel. Ook bij Machu Picchu is er een soortgelijk verhaal. Al zou het dan om een Andescondor gaan. Diverse terrassen worden ook nu nog bij Pisac gebruikt, wat goed te zien is. Wat het extra bijzonder maakt, toch?

Overnachten in Pisac

De souvenirmarkt is perfect om de dag af te sluiten. ©Corno van den Berg

Als je zelf rondreist kun je perfect overnachten in en rond Pisac. Het dorpje heeft alles: hotel, hostels en bed & breakfasts. Maar ook kleine restaurants waar je lokale, maar ook internationale gerechten kunt krijgen. Hier verblijven heeft een groot voordeel. Je bent alle dagjesmensen voor en kun dan al vroeg in ochtend de berg op. Wat perfect is voor fotografie en video's. Of je kunt aan het einde van de middag gaan, als de meeste toeristen weer op weg zijn naar Cusco.
Bekijk de leukste accommodaties voor Pisac 

Locatie van Pisac

De ruïnes van Pisac liggen bij het gelijknamige dorp en op 35 kilometer van de stad Cusco. Met de auto doe je er ongeveer 50 to 60 minuten over om er te komen. Dit is afhankelijk van het verkeer en het weer. 

Meer artikelen over Sacred Valley