Zoutterrassen van Maras

Meer dan 3.000 zoutterrassen uit de Inca-tijd

De zoutterrassen van Maras in Peru zijn bijzonder. De terrassen zijn opvallend vernuftig aangelegd in het bergachtige landschap van de Sacred Valley. Het water wordt optimaal gebruikt, waarna het zout achter blijft door de warmte van de zon. Dit zijn de bezienswaardigheden van Maras. Ook vind je hier de beste tips voor een excursie naar de zoutterrassen van Maras vanuit Cusco.

Rond het stadje Maras liggen maar liefst 3.000 zoutterrassen, waarvan het merendeel stamt uit Inca-tijd. Een natuurlijke warmwaterbron stroomt hier door de groene bergen en vult de met de hand gemaakte terrassen. Door de zon verdampt het water; het zout blijft achter.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Dagelijks werken hier nog mensen

Talloze mannen en vrouwen verzamelen hier bijna dagelijks het zout en brengen het weg. Ik zie een vrouw met haar voeten het zout losmaken van de bodem. Waarna ze het in zakken doet. In allerlei steden en dorpen kun je het zout van Maras kopen. Vraag er naar; het is topkwaliteit. Probeer wel de souvenir versie te vermijden, deze is veel te duur. Maar op de markten kun je het goedkopere zout wel vinden.

Er wordt nog volop gewerkt in de Zoutterrassen van Maras.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Diverse kleuren

Als je hier rond loopt valt je vanzelf iets op. Je kunt diverse kleuren zien; het hangt er van af hoelang het zout al ligt te drogen. Waardoor je foto’s iets extra’s krijgen, let maar op. 

Diverse uitkijkpunten

Het is eigenlijk een uitkijkpunt. Je kunt niet echt de terrassen zelf verkennen. Wel logisch, want er wordt nog volop gewerkt. Je kunt aan de kleur van het terras zien in welke fase het zit. Bij wit is het water zo goed als verdampt en zie je het zout. Bij bruin is het nog vooral water en moet de zon zijn werk doen. En dat alles met op de achtergrond het imposante Andesgebergte. Geen wonder dat deze plek populair is op sociale media zoal Instagram, Tiktok en Facebook.

Excursie naar de zoutterrassen

De terrassen liggen in de beroemde Sacred Valley van Peru, waar ook bijvoorbeeld Machu Picchu in ligt. Ze zijn met een taxi eenvoudig te bereiken vanuit Cusco, maar ook te per excursie. Waarbij je meer locaties aan doet op deze dag. En, je kunt mountainbiketochten maken vanuit het stadje Maras, waarbij deze zoutterrassen en stop zijn.

Overnachten in Maras

De meeste toeristen komen vanuit Cusco op een dagexcursie, maar je kunt overnachten in het nabij gelegen dorpje Maras. Dit heeft meerdere voordelen: Je kunt vroeg in de ochtend naar de zoutterrassen om te zien hoe de mensen hier aan het werk gaan. Daarnaast mis je de groepen toeristen die pas na tienen arriveren.
Bekijk de leukste accommodaties in Maras 
Overnacht je in Cusco, check dan de leukste accommodaties in Cusco

Beste tijd om te gaan

Het gehele jaar door wordt er gewerkt aan de zoutvelden. Alleen in het regenseizoen, van begin november tot en met februari, verdroogt er bijna geen water. Met als gevolg dat er weinig zout te winnen is. Het kan dan zijn dat je niemand aan het werk ziet. Wat toch wel zonde is, toch?

Meer artikelen over Sacred Valley