blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

516 Arouca

Lange hangbrug in relatief onbekende vallei

De 516 Arouca in Portugal was tot mei 2022 de langste hangbrug ter wereld. Deze voetgangersbrug is 516 meter lang, vandaar de naam. Hij hangt boven de imposante Aguieiras Waterval in de Paiva-kloof. Met de Rio Paiva, oftewel de Paiva-rivier die er door heen loopt. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan de 516 Arouca.

De 516 Arouca is een nieuwe brug voor wandelaars. Hij hangt over een kloof in een natuurgebied. Je kijkt uit over een waterval en ziet een rivier in de diepte. Net als de grote kloof om je heen. Deze brug is op 29 april 2021 geopend. De start was in 2016, maar de bouw werd bewust stil gehouden. Inmiddels zijn meer en meer foto’s op sociale media verschenen. Volgens ingewijden is deze brug niet voor watjes; de brug hangt 175 meter boven de grond.

De 516 Arouca in Portugal.

De nieuwe brug hangt tussen twee immense betonnen pilaren. De brug zelf is gemaakt van stalen kabels die in het midden iets smaller worden. De bodem is doorzichtig zodat je goed naar beneden kunt kijken. Al zal niet iedereen daar blij mee zijn. Ook aan de zijkanten kun je door het staal heen kijken. Waardoor de brug een geheel open karakter heeft. Het duurt minimaal tien minuten om naar de overkant te lopen. Al kun je er ook een kwartier over doen als je veel foto’s maakt onderweg. En dat zul je wel doen denk ik zo.

Arouca Geopark

De 516 Arouca is gebouwd in het Arouca Geopark. Het maakt onderdeel uit van het Europese Netwerk van Geoparken van UNESCO. Het Arouca Geopark is geologisch erfgoed, met name vanwege de vele fossielen die hier zijn gevonden. Denk aan 465 miljoen jaar oude zeedieren waaronder reuzentrilobieten.

Het Arouca park is populair bij actievelingen. Je kunt hier kanoën, kajakken en bergbeklimmen. Maar ook canyoning bijvoorbeeld. En met de komst van de brug wordt dit gebied nu ook populair bij internationale wandelaars.

Bijzonder is ook dat de 516 Arouca uitzicht geeft over een waterval. De meeste van deze hangbruggen overspannen een kloof. Wat wel imposant is, maar de waterval hier geeft de brug iets extra’s. Sterker nog, het is de beste manier om deze waterval te zien.

Zo loop je op de 516 Arouca. ©Município de Arouca

Overnachten in de omgeving

Als je deze hangbrug wilt bezoeken is het slim om een nacht door te brengen in de omgeving. Zodat je de volgende ochtend bijvoorbeeld vroeg op pad kan. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je online kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties

Nieuwste langste hangbrug?

Al jaren is er een wedstrijd gaande om de langste hangbrug ter wereld. Het record was lange tijd in handen van de Charles Kuonen Hangbrug. Deze ligt in de buurt van Zermatt in Zwitserland. Deze is maar liefst 494 meter lang. Maar de 516 Arouca is dus ruim twintig meter langer. Sinds mei 2022 is echter de Sky Bridge 721 in Tsjechië de langste hangbrug ter wereld.

Wat is de locatie van de 516 Arouca?

De 516 Arouca kun je vinden in het noorden van Portugal op een uurtje rijden van Porto. Hij is daardoor eenvoudig te combineren met een bezoek aan deze heerlijke stad. Zodat je goed cultuur en natuur kunt proeven op je trip.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Portugal

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Portugal

Bekijk alle artikelen