Waarom moet ik hier heen?

De in juli 2017 geopende Charles Kuonen hangbrug was tot 2021 de langste wandelbrug ter wereld. Hij is maar liefst 494 meter lang en hangt boven het Grabengufer-ravijn, in de buurt van het bekende Zermatt. Met een heerlijk uitzicht.

Charles Kuonen Hangbrug sinds 2017

In juli 2017 is in Zwitserland de spiksplinternieuwe Charles Kuonen Hängebrücke (of Charles Kuonen hangbrug) bij het plaatsje Randa geopend. Dat in de buurt van het beroemde Zermatt ligt. En deze brug is maar liefst 494 meter lang en hangt zo’n 85 meter boven de grond. Midden in de majestueuze Alpen.

De langste hangbrug ter wereld

Maar het is niet de langste hangbrug ter wereld. Waar vind je die? Er is al jaren een hevige strijd gaande om het record van de langste hangbrug ter wereld. In 2021 werd in Portugal de 516 Arouca geopend; een voetgangersburg van 516 meter lang. Deze krijgt daarmee het record in handen.

Het unieke landschap van de Charles Kuonenbrug.
SCHWEIZ RANDA HANGEBRUECKEValentin Flauraud

Onderdeel van de Monta Rosa route

De brug is onderdeel van de beroemde meerdaagse Monte Rosa-route. Ook kun je de tweedaagse wandelroute tussen Grächen en Zermatt doen. Door de nieuwe brug hoef je niet helemaal naar het dal af te dalen, maar kun je tussen de bergen door lopen. Wat magisch is.

Charles Kuonenbrug in Zwitserland,
Charles Kuonenbrug in Zwitserland,Valentin Flauraud

De brug is een vervanger van de in 2010 gebouwde Europabrücke die door vallende keien is vernield. De architecten hebben daarom de nieuwe brug een flink stuk hoger dan deze oude brug aangelegd.

De Charles Kuonenbrug op.
De Charles Kuonenbrug op.Valentin Flauraud

De naam van de brug komt van een gulle geldschieter die in dit deel van Zwitserland woont. Hij betaalde volgens Zwitserse media ruim een ton.

De nieuwe brug in Zwitserland is geïnspireerd op de beroemde hangbruggen in de Himalaya; en dan met name de bruggen die je vooral in Nepal tegen komt.

Sinds de opening eind juli is er een grote belangstelling onder wandelaars. Die zich hier vergapen aan de constructie, maar vooral aan het uitzicht. En ja, je kunt hier wel bijzondere foto’s maken, zoals deze foto’s al laten zien.

De Charles Kuonen Brug bewandelen is gaaf.
De Charles Kuonen Brug bewandelen is gaaf.Valentin Flauraud

Hoe kom ik hier?

Je vindt de brug boven het Grabengufer-ravijn, vlakbij het bekende Zermatt. Een brug met een fantastisch uitzicht over de indrukwekkende bergen van Zwitserland.

Meer informatie: Charles Kuonenbrug

Corno’s reistips:

Zwitserland is vanuit Nederland prima te berijden met de auto. Als je geen zin hebt om lang achter het stuur te zitten, kun je vliegen of de trein nemen. Dit prachtige land leent zich goed voor een rondreis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Bruggen