Charles Kuonen Hangbrug

Dit is de langste voetgangershangbrug ter wereld

De in juli 2017 geopende Charles Kuonen hangbrug was tot 2021 de langste wandelbrug ter wereld. Hij is maar liefst 494 meter lang en hangt boven het Grabengufer-ravijn, in de buurt van het bekende Zermatt in Zwitserland. Als je hier over loopt krijg je een heerlijk uitzicht. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan de Charles Kuonen hangbrug. In dit artikel krijg je ook veel informatie over deze unieke excursie.

In juli 2017 is in Zwitserland de Charles Kuonen Hängebrücke bij het plaatsje Randa geopend. Dat in de buurt van het beroemde Zermatt ligt. Deze brug is maar liefst 494 meter lang en hangt zo’n 85 meter boven de grond. Midden in de majestueuze Alpen.

Het unieke landschap van de Charles Kuonenbrug. ©Valentin Flauraud

Onderdeel van de Monta Rosa route

De brug is onderdeel van de beroemde meerdaagse Monte Rosa-route. Ook kun je de tweedaagse wandelroute tussen Grächen en Zermatt doen. Door de nieuwe brug hoef je niet helemaal naar het dal af te dalen, maar kun je tussen de bergen door lopen. Wat magisch is.

Charles Kuonenbrug in Zwitserland, ©Valentin Flauraud

De brug is een vervanger van de in 2010 gebouwde Europabrücke die door vallende keien is vernield. De architecten hebben daarom de nieuwe brug een flink stuk hoger dan deze oude brug aangelegd.

De Charles Kuonenbrug op. ©Valentin Flauraud

Overnachten in Zermatt

Het dichtstbijzijnde stadje is het beroemde Zermatt. Hier kun je goed een paar nachten doorbrengen, zoals ik ook deed. Je vindt hier winkels, restaurants, bankautomaten en bars. Er is een grote keuze aan hotels, appartementen en vakantiewoningen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij. In de zomer is het vaak volgeboekt.

De naam komt van de geldschieter

De naam van de brug komt van een gulle geldschieter die in dit deel van Zwitserland woont. Hij betaalde volgens Zwitserse media ruim een ton.

De brug in Zwitserland is geïnspireerd op de beroemde hangbruggen in de Himalaya; en dan met name de bruggen die je vooral in Nepal tegen komt.

Sinds de opening is er een grote belangstelling onder wandelaars. Die zich hier vergapen aan de constructie, maar vooral aan het uitzicht. En ja, je kunt hier wel bijzondere foto’s maken, zoals deze foto’s al laten zien.

De Charles Kuonen Brug bewandelen is gaaf. ©Valentin Flauraud

De langste hangbrug ter wereld

Maar het is niet de langste hangbrug ter wereld. Er is al jaren een hevige strijd gaande om het record van de langste hangbrug ter wereld. In april 2021 werd in Portugal de 516 Arouca geopend; een voetgangersburg van 516 meter lang. Deze krijgt daarmee het record in handen.

Charles Kuonen Hangbrug bezoeken

Je vindt de brug boven het Grabengufer-ravijn, vlakbij het bekende Zermatt. Een brug met een fantastisch uitzicht over de indrukwekkende bergen van Zwitserland.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zwitserland

Lees mijn Tips

alle 21 artikelen over Zwitserland

Bekijk alle artikelen