blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Porto

Heerlijke stad in het noorden van Portugal

Porto was in 2001 de culturele hoofdstad van Europa en sindsdien geliefd als stedentrip. De stad ligt in het noorden van Portugal aan de rivier de Douro. Het is een heerlijke stad voor een stedentrip, waarbij de cultuur anders is, het eten alsook het klimaat. Wat wil je nog meer? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Porto. Met in dit artikel ook enkele leuke excursies om te doen.

De stad Porto een zeer goede keus voor je vakantie. De smalle straatjes, oude gevels en lokale markten geven je nog het gevoel dat de tijd heeft stil gestaan. Het is een heerlijke stad om te shoppen en te genieten van lekker eten en drinken.

Ribeira

In de oudste wijk, Ribeira, ligt de haven waar vele portboten nog dagelijks aanleggen onderweg van en naar Vila Nova de Gaia. Deze gehele wijk staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Je kunt hier goed overdag rond dwalen, maar vergeet niet ook in de avond langs te gaan. Dan bruist het van het leven. Waarbij je heerlijk kunt eten in een van de restaurants en een drankje kunt doen in de diverse bars. 

Livraria Lello: Mooiste boekenwinkel op aarde?

Het fraaie Livraria Lello in Porto.

Livraria Lello, oftewel de Lello Boekenwinkel, is een van de oudste boekwinkels van Portugal. De boekenwinkel stamt uit 1906. Lello, zoals hij vaak wordt genoemd, is vooral bekend door de ronde trap en het interieur waar zo’n 120.000 boeken te vinden zijn. In 1995 werd de winkel volledig gerenoveerd. En ja, deze moet je zien tijdens je bezoek aan Porto. Let wel, je moet vooraf je plek reserveren en toegang betalen. Als je een boek koopt, hoef je geen toegang te betalen.
Lees mijn artikel over Livraria Lello

Treinstation São Bento

Treinstation São Bento in Porto.

Het treinstation São Bento is het grootste station van de stad. En wereldberoemd door de vele tableaus van azulejos. Azulejos zijn beschilderde tegels, die al sinds de 15e eeuw heel populair zijn in de stad. In het treinstation kun je hele taferelen zien, onder meer van de geschiedenis van transport en belangrijke gebeurtenissen in de Portugese geschiedenis.
Lees mijn artikel over São Bento

Wijnhuizen en wijnkelders van Porto

Wijn drinken bij het mooiste uitzicht over Porto.

In de beroemde Dourovallei groeien de druiven voor de portwijn. Maar de rijping van de wijn vindt plaats in de stad. Met name in de vele wijnkelders in Gaia, aan de overkant van de Douro-rivier. 

Je kunt veel wijnhuizen bezoeken en natuurlijk daar de portwijn proeven. Als portwijn niet je favoriet is kun je er ook andere wijnen proeven uit de Dourovallei. En dat krijg je meestal voor een schappelijke prijs.

Overnachten in Porto

Ik heb bij meerdere hotels geslapen op mijn trip naar Porto. De meeste hotels liggen in of net buiten het centrum, zodat je alles eenvoudig kunt belopen. Ook zijn er goedkope hostels, vakantiewoningen en appartementen te huur voor jouw reis. Je kunt eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd want Porto is erg populair. 
Bekijk de leukste accommodaties

Kathedraal van Porto

De Kathedraal van Porto.

De Kathedraal van Porto heet officieel Igreja da Sé en wordt vaak liefkozend ‘Sé’ genoemd. Hij stamt uit de 12e eeuw en was ooit het symbool van het katholieke verzet tegen de islamitische Moren. Je kunt de kathedraal bezoeken, wat zeker de moeite waard is.

Kerk van São Francisco

De Igreja de São Francisco is absoluut de moeite waard. De kerk is de meest uitbundig gedecoreerde kerk in Porto. Het barokke interieur bestaat voornamelijk uit houtsnijwerk en bladgoud. Dat je moet zien om te geloven.

Het verhaal gaat dat de Franciscanen de kerk hebben gesloten voor diensten vanwege een wonderlijke reden. De reden; het paste niet goed bij hun sobere leven dat de kerk zo rijk was gedecoreerd.

Vila Nova de Gaia

Net buiten Porto, ook aan de rivier de Douro, ligt het stadje Vila Nova de Gaia. Dit is de stad van herkomst van de beroemde portwijnen. Je kunt hier zelf gaan wandelen en proeven. 

Geen Tapas, maar Petiscos

Petiscos: Bacalhau do Porto.

Op de menukaart in Porto zie je vaak Tapas staan, maar het zijn eigenlijk Petiscos. Het verschil is er wel degelijk. Tapas staan hier vaak op de menukaart, omdat iedereen de naam kent van de kleine hapjes uit Spanje. Gelukkig zie je meer en meer petiscos op de menukaart verschijnen.

En petiscos zijn ongeveer hetzelfde, maar ook weer niet. Tapas zijn kleine hapjes, meestal op brood geserveerd. Petiscos zijn officieel kleine versies van complete maaltijden. De gedachte is dat je meer gerechten kunt proeven op deze manier. 

Als je op het menu petiscos ziet staan kun je ook veel minder vaak hapjes met brood verwachten. En daarnaast heb je opvallend veel warme gerechten. Waaronder bijvoorbeeld Bacalhau do Porto, oftewel kabeljauw met olijven. Er is maar een manier om het te ontdekken: Gewoon bestellen en proeven. Ik vind petiscos minstens zo lekker als tapas.

Francesinha Sandwich

De Francesinha is een broodje dat stamt uit Porto. Het is beroemd in heel Portugal, maar kenners zeggen dat je het alleen moet eten in Porto. Maar, let wel dit is een zware maaltijd. Kijk maar de ingrediënten: Je begint met dikke plakken brood die worden belegd met steak, ham, en minstens twee soorten worst. Daarover heen worden plakken kaas gedrapeerd. Daarna volgt een gebakken ei en tot slot wordt het broodje overgoten met saus. Oh, en het wordt geserveerd met een enorm bord patat.

Porto bezoeken

De afgelopen jaren is Porto erg populair geworden bij toeristen. Met als gevolg dat het hier in de zomer erg druk kan worden. Al kun je vrij makkelijk het centrum ontvluchten, waardoor je in de buitenwijken van Porto ook lekker kunt eten en drinken. En het leven van de lokale bevolking kunt aanschouwen.

Volgens veel reizigers is Porto zelfs leuker dan de hoofdstad Lissabon. Naar mijn mening moet je beide steden zien en zelf oordelen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Portugal

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Portugal

Bekijk alle artikelen