Corvo

Het kleinste eiland van de Azoren, maar bijzonder door de grote krater met ondiepe meren

Corvo is een van de bijzondere eilanden van de Azoren. Het is slechts 6,5 kilometer bij 4 kilometer groot. Een groot deel van het land wordt in beslag genomen door een enorme krater. Die is ontstaan door diverse uitbarstingen in het verleden. De vulkaan is 718 meter hoog. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Corvo.

Het eiland is bijzonder door de enorme krater die je kunt beklimmen. Waarbij je een fraai uitzicht hebt over de vulkaan en het meer onderin. Een heerlijk eiland voor foto's. Corvo ligt op een steenworp afstand van het eiland Flores.

Bijzonder is dat Corvo, net als Flores, de enige twee eilanden zijn die eigenlijk op de Noord-Amerikaanse continentale plaat liggen. De andere eilanden liggen allemaal op de Europese continentale plaat. Het verklaart ook meteen de vulkanologische activiteit als deze platen op elkaar botsen.

Monte Gordo

De vulkaan Monte Gordo zie je hier altijd. Deze vulkaan overheerst het landschap. De Monte Gordo is uitgedoofd, maar de restanten zijn bijzonder fraai. En ruig. De krater is bijna twee kilometer groot. Op de bodem ligt een meer, dat Lagoa do Caldeirao wordt genoemd.

De vulkaan op Corvo.

Je kunt de vulkaan in lopen. Wat een bijzondere wandeling is, die nog niet door het grote publiek is ontdekt. Met uitzichten die je nauwelijks goed op de foto kunt krijgen. Je moet het simpelweg zelf zien.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Monte dos Homens

De berg aan de rand van vulkaan wordt Monte dos Homens genoemd. Hij ligt aan de zuidelijke rand van de caldera en is 718 meter hoog. Hij ligt precies in het midden van het eiland.

Het 7 kilometer lange wandelpad naar de top is bijzonder indrukwekkend. Het pad slingert omhoog waarbij je uitzicht keer op keer anders is. Uiteindelijk word je beloond voor je inspanningen. Het uitzicht over krater met de meren behoort tot de mooiste van de gehele Azoren.

Vila Nova do Corvo

Het dorp Vila Nova do Corvo op Corvo.

Vila Nova do Corvo is het enige stadje op het eiland. Of eigenlijk dorp, want er wonen zo’n 500 mensen. Je kunt hier lopen door de straatjes met witte huizen. Let op de zwarte stenen gevels met een witte lijn rondom de ramen en deuren. De meesten hebben ook nu nog houten sloten, die lokaal worden gemaakt.

Bezoek in het dorp ook de kerk Nossa Senhora dos Milagres. Deze Portugese kerk stamt van origine uit de 16e eeuw, maar werd diverse keren vernield. Onder meer door piraten en een brand.

Logischerwijs is Vila Nova do Corvo ook de plek om te overnachten. Het aanbod is beperkt, maar een nachtje hier is bijzonder. Er is ook een camping op Corvo. deze ligt vlak naast de luchthaven. Als je op het eiland overnacht, ga dan vroeg op pad de berg op voor het uitzicht.

Oude windmolens

Een oude windmolen op Corvo.

Op het eiland staan nog diverse oude windmolens. Deze opvallend witte windmolens werden aan het einde van de 19e eeuw gebouwd. In het verleden waren deze belangrijk, maar deze zijn nu overbodig geworden. Je vindt deze windmolens op het uiterste zuidelijke puntje van het eiland, vlakbij Ponta Negra.

Overnachten op Corvo

Dit eiland is niet het meest populaire, maar zeker wel de moeite waard voor een nacht. Dan pas zie je hoe heerlijk rustig het is. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, het aantal hotels is beperkt.

Corvo bezoeken

Excursie van Flores naar Corvo.

Corvo heeft een enkele startbaan voor vliegtuigen. Hierdoor kun je het eiland eenvoudig bezoeken vanuit de andere eilanden. Een vlucht naar Corvo is een belevenis, al zijn er ook andere manieren.

Dagtocht vanuit Flores

De meeste bezoekers komen via een dagtocht naar Corvo vanuit Flores. Daarvoor kun je met een speciale bootexcursie op pad. Ook kun je met de veerboot vanuit Flores naar Corvo.

Meer artikelen over de Azoren