Flores

Ruig eiland met zeven kratermeren en veel watervallen

Flores is het meest westelijk gelegen eiland van de Azoren. Dit is tevens de meeste westelijke plek van Europa. Dit eiland ligt dus ook westelijker dan bijvoorbeeld IJsland. Het is 17 kilometer lang en op zijn breedst 12 kilometer. Dit zijn de bezienswaardigheden van het eiland Flores.

Het eiland Flores is ruig met veel natuurschoon. Door het vele water is het hier ongekend groen en zie je veel watervallen en meren. Dit is een heus wandelparadijs. Waarbij je maar liefst zeven kratermeren en talloze watervallen kunt bezoeken.

Het wemelt hier van de bloemen, met opvallend veel hortensia’s. Deze werden vroeger gebruikt om de weilanden te scheiden van elkaar. Flores is perfect voor natuurliefhebbers en wandelaars. Er zijn vijf langere wandelroutes, die medium tot moeilijk zijn. Je kunt altijd een deel van de wandelingen lopen. Flores is een eiland dat je eenvoudig zelf kunt ontdekken. En waar je de tijd voor moet nemen om het echt te kunnen beleven.

Bijzonder is dat dit eiland niet op de Europese continentale plaat, maar op de Noord-Amerikaanse continentale plaat ligt. Hier loopt precies de scheidslijn van de twee aardplaten. En door het botsen zijn de eilanden van de Azoren ontstaan. Wat onder meer dit bijzondere eiland tot gevolg had. Ontdek de beste tips om Flores te ontdekken. En alle leuke dingen die je kunt doen en zien.

De kust van Flores.

Fajã Grande

Het dorpje Fajã Grande is de uiterst westelijke plaats. Het is er klein en gezellig, met veel witte huisjes. Terwijl je een heerlijk uitzicht op de Atlantische Oceaan hebt.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Reserva Florestal Natural do Morro Alto e Pico da Se

De diverse kleuren van de meren in Lagoa Negra and Lagoa Comprida.

Het Reserva Florestal Natural do Morro Alto e Pico da Se ligt centraal op het eiland. Waar je heerlijk kunt wandelen. Hier vind je maar liefst zeven meren: Lagoa Negra, Funda, Lomba, Comprida, Rasa, Branca en Seca. Ook ligt hier Morro Alto, de hoogste berg van het eiland. Hij is 914 meter hoog.

Met name Lagoa Negra en Lagoa Comprida zijn uniek. Ze liggen vlak naast elkaar, maar zin verschillend van kleur. Het ene meer is groen van kleur. Terwijl de andere bijna zwart is. De oorzaak is de samenstelling van het water. Het is in ieder geval een fraai gezicht. En perfect voor foto’s.

Lajes das Flores

Lajes das Flores op Flores, Azoren.

Lajes das Flores is een leuk dorp op het eiland. De kerk Igreja da Nossa Senhora do Rosário is de moeite waard om te bekijken.

Santa Cruz

Santa Cruz is de grootste stad op het eiland. En een ideale uitvalsbasis voor je excursies om te wandelen. Je vindt hier onder meer een natuurcentrum waar je informatie kunt krijgen over de natuur. Maar ook over wandelen bijvoorbeeld. Ook bijzonder is het Walvis Museum ,dat verhaalt over het bloederige verleden van deze eilanden en de walvisjacht.

Waterval Cascata do Poço do Bacalhau

De waterval Cascata do Poço do Bacalhau op Flores.

Cascata do Poço do Bacalhau is volgens velen de mooiste waterval op Flores. Het water valt hier zo’n 90 meter naar beneden. Dit gaat in etappes, waardoor het extra spectaculair is. Met name in de winter is hij zeer imposant. In de zomer is het slechts een straaltje. Je kunt zwemmen in het meertje onder de waterval. Zeer de moeite waard.

Poço da Ribeira do Ferreiro

Poço da Ribeira do Ferreiro is een wonderlijke reeks watervallen die over een kraterrand naar beneden vallen. Ook vind je hier het meer Poço das Patas. Dit is een plek die je zelf moet ontdekken, je zult verbaasd zijn.

Rocha dos Bordões

Rocha dos Bordõe op Flores op de Azoren.

Rocha dos Bordões is een opvallende rots van basalt. Je ziet hier verticale kolommen van basalt, die tijdens een vulkaanuitbarsting zijn ontstaan. De kolommen zijn ongekend van vorm en perfect voor een serie foto’s. Daarnaast is de rots groter dan je denkt. Dat merk je vanzelf als je er naar toe loopt.

Gruta dos Incharéus

De grot van Incharéus is een bijzondere grot langs de kust van Flores. Deze kun je met een boot bezoeken. Waarbij je onder meer de grot in gaat. En je water van het plafond ziet vallen. Wat perfect is voor foto’s. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden voor een excursie.

Overnachten op Flores

Persoonlijk vind ik dit eiland een van de mooiste, waar je goed een paar dagen kunt verblijven. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, het aantal hotels is beperkt.

Openbaar vervoer, fiets en huurauto

Je kunt op Flores eenvoudig met een huurauto rond rijden. Deze kun je op de luchthaven huren. Al kan een fiets ook. Het eiland is niet extreem groot, wel wat heuvelachtig. In de dorpen zijn fietsen te huur. Check wel goed of de remmen werken. Het openbaar vervoer is niet perfect, je moet zeker van wandelen houden om alles te ontdekken.

Flores bezoeken

Flores is eenvoudig te bereiken met het vliegtuig. Dit kan bijvoorbeeld vanuit het grotere São Miguel eiland. Wat handig is voor een rondreis over de Azoren. Dan pas zie je al het natuurschoon.

Meer artikelen over de Azoren