Faial

Dit eiland wordt het blauwe eiland genoemd door de vele blauwe hortensia's

Faial behoort tot de kleinere eilanden van de Azoren. Maar wel tot de meest geliefde. Als je over het eiland rond loopt begrijp je waarom. Het natuurgebied met de krater in het hart van het eiland is bijzonder. Faial is 21 kilometer bij 14 kilometer breed. Dit zijn de bezienswaardigheden van Faial. Met in dit artikel ook de de beste tips voor excursies.

Op het eiland Faial vind je meerdere vulkanen, zwarte stranden en walvissen. Dit eiland is lekker ruig en opvallend groen. Het eiland is perfect om zelf te ontdekken. dit kan het beste te voet.

Faial kreeg als eerste bestemming in Portugal de prestigieuze European Destination of Excellence Award. Het eiland is in tegenstelling tot veel andere eilanden op de Azoren rond van vorm.  

Cabeço Gordo vulkaan

De Cabeço Gordo vulkaan op Faial.

De Cabeço Gordo is een vulkaan. En hij domineert het eiland Faial. Of eigenlijk de krater, want door een grote eruptie is de top van de vulkaan weg. Maar nog steeds is hij meer dan imposant om te zien. Deze krater is maar liefst 2 kilometer breed. En 1.043 meter hoog. 

De krater kun je alleen met een gids bezoeken. Waarbij je onderweg ook veel uitleg krijgt over de geschiedenis van het eiland. En de veel bijzondere planten die er leven. Er loopt een wandelpad van 7,5 kilometer rond de krater, dat je zonder gids kunt doen. Het is een fijne wandeling waarbij je zicht op de krater en de omgeving continu veranderd.

Horta

Het dorp Horta op Faial.

Horta is het hoofdstadje van Faial. Een fijne plek om te verblijven en vanuit Horta het eiland te verkennen. Het was ooit een belangrijke halteplaats voor schepen die van Europa naar Amerika reisden. En andersom natuurlijk. Tegenwoordig liggen hier veel dure jachten. In de haven zie je veel tekeningen die door de eigenaren zijn gemaakt op de muren. Ze zijn het bekijken waard.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Ook vind je in Horta een informatiecentrum voor toeristen. Hier kun je veel informatie krijgen over de excursies en wandelroutes op het eiland. Wat handig is het bij het plannen van je trip.

Praia do Almoxarife

Praia do Almoxarife is een kiezelstrand van zwarte lava. Waar je goed kunt wandelen en een frisse duik kunt nemen. Bij het kleine restaurant kun je goed vis en zeevruchten eten. Met een uitzicht dat je niet snel zult vergeten.

Capelinhos vulkaan

Capelinhos is een andere vulkaan op Faial. Hij ligt in het uiterste puntje in het westen van Faial. En dit is het meest ruige deel van het eiland. Of bijna onaards. De reden is simpel; de laatste uitbarsting was recent. In 1957 en 1958 waren hier talloze aardbevingen en een grote uitbarsting die maar liefst 13 maanden duurde.

De Capelinhos vulkaan op Faial.

Tijdens de uitbarsting groeide het eiland voortdurend. In totaal werd het maar liefst 2,4 km2 groter. Dit deel wordt nu Ponta dos Capelinhos genoemd. Een deel is overigens alweer verdwenen door de sterke branding. Door de vulkaanuitbarsting verdwenen 300 huizen. De vuurtoren die je nu nog kunt zien stond voor de uitbarsting aan zee. Inmiddels staat hij in niemandsland. 

De Capelinhos vulkaan is 502 meter hoog. De krater van de vulkaan is maar liefst twee kilometer breed en 500 meter diep. Zeer imposant om te zien. Ook hier kun je rond de krater lopen via een aangelegd wandelpad van 2,4 km. Het is een bijzondere wandeling. De krater zelf is verboden terrein. 

Bezoekerscentrum Centro de Interpretação

Hier vind je ook een bezoekerscentrum: Centro de Interpretação. Met een uitgebreide expositie en veel foto’s krijg je uitleg over de vulkaanuitbarsting en de gevolgen. Alsook hoe planten en dieren hier weer langzaam voet aan de grond krijgen.

De beroemde vuurtoren op Faial.

Het aantal bezoekers aan de Capelinhos vulkaan wordt gereguleerd. Je kunt vooraf je plek reserveren. Vraag ter plekke op het eiland naar de mogelijkheden.

Miradouro de Nossa Senhora da Conceição

Het Miradouro de Nossa Senhora da Conceição is een uitkijkpunt dat zicht geeft op de hoofdstad Horta. Ook kun je bij mooi weer het nabijgelegen eiland Pico zien.

Flamengos

Het dorp Flamengos is bijzonder. In 1427 ontdekten de Vlamingen het eiland. Een aantal kolonisten vestigden zich hier. Vandaar de naam, die dus verwijst naar de Vlamingen uit het verleden. Het is een gezellig dorp. Perfect om te verblijven tijdens je bezoek aan Faial.

Varadoura

Varadoura met een natuurbad op Faial.

Varadoura kom je vanzelf tegen als je hier rond reist. Het is één van de populaire plekken op het eiland. De reden zijn vooral de warme bronnen bij de zee. In deze natuurbaden wordt het zeewater op natuurlijke wijze verwarmd. Vooral lokale bewoners maken hier gebruik van zoals je kunt zien. En natuurlijk kun jij hier ook tot rust komen na een dag op pad te zijn geweest.

Lajinha en Ponta Furada

Lajinha en Ponta Furada liggen vlakbij Horta en zijn bekend vanwege hun natuurlijke bogen. Deze lavabogen staan in de zee. Daarnaast vind je hier een natuurbad. Het water komt van een warmwaterbron en is dus altijd warm.

Overnachten op Faial

Dit eiland is zeer de moeite waard voor een paar dagen. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiehuizen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, het aantal hotels is beperkt en snel volgeboekt.

Openbaar vervoer op Faial

Op Faial kun je met bussen eenvoudig het eiland over. Maar deze bussen verbinden de dorpen en komen vaak niet op de meer afgelegen plekken. Het voordeel is wel dat je tussen de lokale bevolking zit. En dus kunt beleven hoe zij zich over het eiland bewegen.

Huurauto op Faial

Een onverharde weg op Faial.

Faial is best klein. Een huurauto is handig, maar ook wel wat prijzig als je de auto alleen voor korte stukjes gebruikt. Natuurlijk kun je ook een taxi nemen voor een ritje of zelfs voor een paar uur of een dag. Het is niet goedkoop, maar ook niet erg duur. En kan dus een betere optie zijn dan een huurauto. Zeker als je met drie of vier mensen bent bijvoorbeeld.

Faial bezoeken

Faial is eenvoudig vanuit Lissabon te bereiken. Ook vanuit andere eilanden zijn er directe vluchten naar Faial. 

Het eiland Faial ligt erg dicht bij het eiland Pico en is dus eenvoudig te combineren. Dit kan met de veerboot; elke dag zijn er meerdere afvaarten. Naar Pico is het een half uur varen.

Meer artikelen over de Azoren