São Miguel

Een van de meest bijzondere eilanden van de Azoren

São Miguel is het meest bekende eiland van de Azoren. De reden is simpel; het heeft het grootste vliegveld bij de hoofdstad Ponta Delgado. Waardoor veel reizigers hun reis hier beginnen. Maar het heeft ook enkele bijzondere attracties voor wandelaars en natuurliefhebbers. Die het op sociale media erg goed doen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van São Miguel.

Het eiland São Miguel is waar veel toeristen landen met het vliegtuig. Het is perfect om er te wennen en dan op pad te gaan. Het eiland heeft enkele unieke plekken om te ontdekken, zoals een aantal lavameren.

Dit eiland staat bekend als het groene eiland. Als je er arriveert begrijp je waarom. Het eiland is zeer de moeite waard is om te ontdekken. Dit zijn de belangrijkste dingen om te doen en zien. Met tips om je trip te plannen. En bijvoorbeeld ook voor het eiland hoppen, dat hier erg populair is.

Sete Cidades

Sete Cidades op het eiland São Miguel.

Sete Cidades is volgens velen de mooiste plek van het eiland. Deze krater met kratermeer is perfect voor wandelaars. Je kunt helemaal rond over de kraterrand lopen. Maar ook een heerlijk pad volgen over een bergrug met fraai uitzicht op het kratermeer. Met onder meer het beroemde uitkijkpunt Miradouro Boca do Inferno. 

Hou er wel rekening mee dat hier een dichte mist kan hangen, waardoor het uitzicht wordt beperkt. Check dus vooraf online de weersverwachting. Sete Cidades ligt op nog geen uur rijden van Ponta Delgado. En is dus perfect met een huurauto te bereiken. Ook worden er dagtochten vanuit Ponta Delgado aangeboden. Waarbij je met een chauffeur en gids in een groep op pad gaat.

De kerk São Nicolau.

Op het meer kun je kajakken zodat je omgeving goed in je op kunt nemen. Het geeft je ook een bijzondere blik op de omgeving. En je lekker actief kunt zijn. Je kunt bijvoorbeeld rond het dorpje aan de oever peddelen. En daar even uitstappen om de beroemde kerk São Nicolau te bekijken. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Lagoa das Furnas

Het maken van Cozida in een heetwaterbron.

Lagoa das Furnas is een vulkaanmeer. Het bijzondere is dat je hier de warmte in de grond kunt voelen. En kun je warme (zwavel- en ijzerhoudende) bronnen zien. Op diverse plekken zie je de stoom uit de grond komen. Je kunt rond het meer wandelen.

Met wat geluk zie je de bevolking hier de lokale specialiteit Cozido maken. In speciale pannen die zijn ingegraven worden groente, aardappelen en eventueel vlees of vis bereid. Dat je tevens kunt proeven natuurlijk. Wat een heerlijke ervaring is.

Warmwaterbronnen van Furnas

De heetwaterbronnen bij Furnas.

Het plaatsje Furnas staat bekend om zijn warmwaterbronnen. Hier borrelt warm water naar de oppervlakte. Iets wat je snel zult ruiken door de overduidelijke zwavel geuren. Je vindt hier maar liefst 22 bronnen. In een paar kun je jezelf onderdompelen in het hete water. Neem dus je zwembroek mee als je Furnas gaat bezoeken.

Lagoa do Fogo

Lagoa do Fogo op het eiland São Miguel.

Het Fogo Meer ligt in het hart van het eiland. Je kunt hier heerlijk wandelen, waarbij je diverse uitkijkpunten tegen komt. De een is nog imposanter dan de andere. Ook kun je naar beneden lopen en dan een stuk langs het meer lopen.

Praia Moinhos

Ook al staat dit eiland niet bekend om zijn stranden, Praia Moinhos is de moeite waard. Het zwarte lavazand steekt fel af tegen het blauwe water en het groen van de omliggende heuvels. Het strand Praia Moinhos ligt in het noorden van het eiland.

Ribeira dos Caldeiroes

Een van de watervallen in Parque Natural da Ribeira dos Caldeiroes.

Het Parque Natural da Ribeira dos Caldeiroes is beroemd vanwege diverse watervallen. Dit deel van het eiland is opvallend groen met een weelderige plantengroei door het vele water. Er zijn diverse wandelpaden om te kiezen.

Zwemmen met dolfijnen

São Miguel is een van de weinige plekken ter wereld waar je kunt zwemmen met wilde dolfijnen. En, zoals je kunt verwachten, hangt het van de dieren af, of dit gebeurt. Je gaat met een boot op zoek naar de dieren. Als ze rustig zijn mag je het water in. Geregeld komen de dieren uit nieuwsgierigheid naar je toe. Wat een ongekende belevenis is. Deze excursie wordt met kleine groepen uitgevoerd vanaf een zodiac boot.

Walvis en dolfijn spotten op São Miguel

Dolfijnen excursie bij São Miguel.

De Azoren behoren tot de beste plekken om walvissen en dolfijnen te zien in het wild. Vanuit Vila Franca do Campo alsook vanuit Ponta Delgado worden speciale walvissen excursies aangeboden. Je gaat aan boord van een speciale boot met gids. Deze weet extreem veel van de dieren. En hij zorgt er ook voor dat je niet te dicht bij de dieren komt om ze niet te verstoren. Boek je tour online zodat je verzekerd bent van een plek op de boot.

Canyoning Ribeira dos Caldeiroes

Parque Natural da Ribeira dos Caldeiroes is perfect voor canyoning. Er wordt diverse excursies aangeboden, waarvan de halve dag het meest populair is. Onder leiding van een gids ga je op pad. Hou rekening met klimmen en klauteren over rotsen, door het koude water en zelfs sprongen te maken. Je krijgt een wetsuit, zodat je het niet koud krijgt. Een heerlijke tour vol met adrenaline.

Overnachten op São Miguel

Dit eiland is zeer de moeite waard voor een paar dagen. Er is veel te doen met een grote diversiteit. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, het aantal hotels is beperkt.

Huurauto

Om het eiland te verkennen is een huurauto eigenlijk een must. Dan kun je overal gaan en staan waar je wilt. En stoppen waar je wilt. Wat hier op talloze plaatsen is vanwege het heerlijke uitzicht.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is aanwezig, maar zeer beperkt naar de ruigere delen van het eiland.

São Miguel bezoeken

Om op het eiland te komen kun je zowel een internationale vlucht nemen als een lokale vlucht. São Miguel is met kleinere vliegtuigen verbonden met diverse andere eilanden. Zodat je dus eenvoudig kunt eiland hoppen. Ook zijn er veerboten die je naar de omliggende eilanden kan brengen.

Meer artikelen over de Azoren