Pico

Eiland op de Azoren met ongekend grote vulkaan

Pico is een van de meest verrassende eilanden van de Azoren. Het is ongekend ruig en de vulkaan is overal te zien. Perfect voor de actieve buitensporter, terwijl je hier ook bijzonder Werelderfgoed kunt ontdekken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Pico. Met in dit artikel ook de beste tips voor excursies om te doen.

Dit is een van de meest verrassende eilanden van de Azoren. Het is ongekend ruig en de vulkaan is overal te zien. Dit eiland is perfect voor de actieve buitensporter en natuurliefhebber.

Het eiland Pico is alleen al een bezoek waard door de immense vulkaan die het landschap domineert. Pico is het een na grootste eiland van de Azoren. Een bezoek aan het eiland Pico is een must voor als je naar de Azoren gaat. 

Pico vulkaan

Het eiland Pico op de Azoren.

De Pico is de hoogste vulkaan van de Azoren. En je ziet hem overal. Deze vulkaan domineert het landschap. En laat zien hoe vruchtbaar het land is na een vulkaanuitbarsting. Door de vulkaan leven er alleen mensen langs de kust. Rondom de vulkaan liggen talloze wandelroutes. Die onder meer door diverse gestolde lavastromen lopen. Alles rondom de vulkaan is populair bij wandelaars.

Wijngaarden

De wijngaarden op het eiland Pico.

De wijngaarden van Pico staan op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Hier werd al in de 15e eeuw begonnen met wijnteelt. Ondanks de extreme omstandigheden. Je vindt hier talloze kleine wijngaarden die zijn ommuurd met stenen. Deze muren beschermen de wijnranken tegen wind en het klotsende zeewater. De wijn heet Verdelho-wijn en smaakt prima. Het is een bijzonder gezicht. En als je hier toch bent moet je ook even de wijn proeven.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Madalena

Madalena is de hoofdstad van het eiland. Al is het eigenlijk meer een dorp. Hier kun je goed overnachten, er zijn diverse hotels en bed & breakfasts. Waardoor het dorp perfect is als uitvalsbasis voor je bezoek. Ook kun je hier het lokale gerecht stoofpot van vis proberen. 

Gruta das Torres

Het uitkomen van Gruta das Torres op het eiland Pico.

Gruta das Torres is een lavatunnel, die ook wel lavagrot wordt genoemd. Hij is meer dan 5 kilometer lang. Deze tunnel in het westen van het eiland kun je eenvoudig bezoeken met een gids. Bij het bezoekerscentrum zie je hoe deze tunnels zijn ontstaan door hete lava. Het is de langste lavatunnel van de Azoren. Bijzonder is dat deze tunnel pas in 1990 door wetenschappers goed is onderzocht. 

Je wandelt via een trap de grot in, waarna de hoogte wisselt van 1,5 meter tot 15 meter. Daarna loop je zo’n 450 meter de grot in. Je krijgt een helm met lamp mee, zodat je onderweg goed kunt kijken. Het bezoekerscentrum is fraai en zeer educatief. En zeker de moeite van het bezoeken waard. Je vindt Gruto das Torres net buiten de parochie Criação Velha.

Lajes do Pico

Het stadje Lajas de Pico heeft een lang walvisverleden. Let wel, hier leefden veel walvisvaarders totdat de jacht uiteindelijk in 1978 werd verboden. Inmiddels is het walvistoerisme de nieuwe inkomstenbron. Waardoor de dieren zwaar worden beschermd. Wat een goede zaak is.

hier vind je ook het Museu dos Baleeiros; een museum over de walvissen. Ook zijn er traditionele cafés waar walvisvaarders kwamen. Je kunt hier lekker rond lopen en wat eten en drinken na een dag wandelen.

Vulkaan Pico beklimmen en de zonsopgang zien

Zonsopgang vanaf de Pico vulkaan.

Je kunt de vulkaan beklimmen. Dit is één van de meest bijzondere excursies op de Azoren. Het is een pittige tocht van zo’n zes uur (heen en terug). Het kan in een dag. Hou er wel rekening mee dat je vooraf moet registreren als je op eigen houtje op pad gaat.

Maar je kunt er ook overnachten in de krater, zodat je de zonsopgang kunt meemaken. Je gaat dan in de middag op pad en slaapt in een tent in de krater. Wat al een bijzondere belevenis is. Je krijgt een diner en kunt genieten van de zonsondergang. En de sterren als het onbewolkt is. 

In de vroege ochtend word je wakker en kun je met een verse kop koffie of thee genieten van het eerste daglicht. Om daarna op je gemak weer naar beneden te lopen. Dit is een bijzondere excursie.

Walvissen spotten

Een potvis bij Pico op een walvis excursie.

De wateren rondom Pico zijn beroemd vanwege de vele walvissen. In totaal zijn hier 25 soorten walvissen en dolfijnen geteld. Het vaakst wordt de potvis gespot, al heb je ook kans op de grootste van allemaal; de blauwe vinvis. En dus ook tal van andere soorten.

Dolfijnen spotten

Een dolfijn (griend) bij Pico.

Pico behoort ook tot de beste plekken op de Azoren om dolfijnen te spotten. Je kunt er diverse soort dolfijnen spotten tijdens je boottocht. Waaronder de gewone dolfijn en tuimelaar. Al komen er in de wateren rondom Pico ook grienden voor bijvoorbeeld.

Duiken met blauwe haaien

Pico staat bekend om zijn blauwe haaien. Er worden speciale excursies georganiseerd voor duikers. Je gaat met een speciale boot op pad. Mee aan boord gaan enkele vissenkoppen die eenmaal op zee overboord worden gegooid. Waarna de haaien vaak opduiken. De kans om deze bijzondere dieren hier te zien is meer dan 90 procent.

Een blauwe haai bij Pico.

Walvisfestival Semana dos Baleeiros

Semana dos Baleeiros is het jaarlijkse walvisfestival op Pico. Het wordt in augustus gehouden en duurt een week. Het festival is een eerbetoon aan Nossa Senhor de Lourdes, die ooit de beschermheilige van de walvisvaarders was. Er is veel handenarbeid te zien met stalletjes, maar er zijn ook boottochten met traditionele boten die walvisvaarders gebruikten. En een parade.

Overnachten op Pico

Dit eiland is zeer de moeite waard voor een paar dagen. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen. Je kunt ze eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, het aantal hotels is beperkt. Zeker in de vakantieperiodes is alles snel volgeboekt.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer op Pico is erg goed. Hierdoor kun je gemakkelijk op veel plekken komen. En daarna te voet de belangrijke attracties bezoeken.

Huurauto

Ook kun je hier een huurauto huren en zo alle plekken ontdekken. Je mag lang niet altijd met je huurauto naar een ander eiland. Check dit goed in de voorwaarden.

Pico bezoeken

Vluchten

Er zijn directe vluchten van bijvoorbeeld São Miguel naar Pico. De vlucht duurt zo’n 50 minuten.

Veerboten

Pico is met diverse eilanden via een veerboot te doen. Het dichtstbijzijnde eiland is Faial; de boottocht duurt zo’n 45 minuten. Het bijzondere is dat je een redelijke kans hebt op walvissen en dolfijnen. Al maakt de veerboot natuurlijk veel kabaal, waardoor veel dieren op afstand blijven.

Meer artikelen over de Azoren