Lissabon

Portugal's parel aan de Taag rivier

Lissabon is een van de meest populaire stedentrips op dit moment. Deze stad in Portugal is gezellig, heeft een lekker klimaat, een verfijnde keuken en is goedkoop te bereiken. Een heerlijke stad voor een weekendje weg. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Lissabon. In dit artikel vind je ook een aantal leuke excursies om te doen als je hier bent.

In talloze boeken wordt Lissabon ook wel De Witte Stad genoemd. Waar je eenvoudig kunt verdwalen in de kleine straatjes en steegjes en al snel verzot raakt aan de Portugese keuken. Het is niet voor niets dat Lissabon al jaren populair is voor een weekendje weg. Denk aan shoppen, verfijnd eten en vele musea. Wandel langs de vele barretjes, door smalle straatjes en geniet van het lekkere klimaat. 

Ritje met Tram 28

Tram 28 in Lissabon.

Een rit met Tram 28 is eigenlijk verplicht. Tram 28 is een begrip in Lissabon. Als je instapt neemt hij je mee door de populaire wijken als Graça en Mouraria. Het beste kun je vroeg in de ochtend gaan, dan zie je hoe de stad ontwaakt.

Meer informatie over neem Tram 28 door Lissabon 

Toren van Belem

De Toren van Belém in Lissabon.

In de stad kun je duidelijk zien dat Portugal ooit een belangrijke zeenatie was. De Toren van Belém is een ode aan de Portugese Eeuw, toen talloze schepen de wereld over voeren. De toren is nog steeds in goede staat en heeft een unieke locatie. Je kunt de toren de gehele dag bezoeken, maar bij zonsondergang is het extra mooi.

Meer informatie over de Toren van Belem

Castelo de São Jorge

Het Castelo de São Jorge in Lissabon.

Vanuit talloze plekken in Lissabon kun je dit kasteel zien. Het kasteel Castelo de São Jorge torent dan ook boven Lissabon uit. Dit is een historische plek met een rijke geschiedenis. Het is tevens een plek met een bijzonder fraai uitzicht over de stad.

Meer informatie over Castelo de São Jorge

Fado in Lissabon

Fado in Lissabon.

Als je door de stad loopt, hoor je de muziek vanzelf. Fado is intens en ingetogen. Het is daar waar muziek en de menselijke stem elkaar op een rauwe, maar toch elegante manier ontmoeten. Wie Lissabon bezoekt zonder naar Fado luisteren, hoort het hart van de stad niet kloppen.

Meer informatie over Fado in Lissabon

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Hiëremonietenklooster

Het Hiëremonietenklooster in Lissabon.

Dit klooster is absoluut een bezoek waard. Het Mosteiro dos Jerónimos (Hiëremonietenklooster) is een uitbundige mix hoe de Portugezen barok en renaissance zagen in de 17e eeuw. Het is tevens een ode aan de Portugese Eeuw, toen het land over de wateren heerste.

Een bezoek aan het museum is een must, maar het kan hier erg druk worden. En warm, al is het grootste gedeelte overdekt. De beste tijd om te gaan is vroeg in de ochtend of in de namiddag.

Graf van Vasco da Gama

De tombe van Vasco da Gama. ©Corno van den Berg

Vasco da Gama was de eerste die van Europa naar India voer. Hij werd geboren in 1460. In 1497 werd hij door de Portugese overheid aangewezen om een expeditie naar het toen nog onbekende Verre Oosten op te zetten. In mei 1498 arriveerde hij in het huidige Kozhikode in Kerala, India.

Waarna de route naar het oosten een feit was. Da Gama is begraven in de kerk bij het Hiëremonietenklooster (Mosteiro dos Jerónimos). Als je binnen komt zie je links zijn graftombe. 

De mooiste uitkijkpunten

Het uitkijkpunt Miradouro de Santa Luzia in Lissabon.

Lissabon is een heuvelachtige stad. Zweetdruppeltjes horen er bij, zeker in de zomer. Maar het bied je ook bijzondere uitkijkpunten, of miradouros. De bekendste zijn Miradouro da Graça, Miradouro de Santa Luzia en Mirodouro das Portas de Sol waar je uitkijkt over Alfama, de oude Moorse wijk. Ook een fraaie en populaire is het Castelo São Jorge, waar je uitkijkt over de stad en de rivier de Taag.

De beste tijd is vroeg in de ochtend, als het zonlicht over de stad valt. In de zomer is het ook heerlijk om in de avond te gaan en weg te dromen bij het uitzicht. Zeker als het donker wordt en de zon plaats maakt voor lampen.

Overnachten in Lissabon

De stad is perfect om een paar nachten te verblijven. Ik heb op meerdere locaties in de stad overnacht, al is alles relatief makkelijk te voet te ontdekken. Je kunt talloze kleine hotels, vakantiewoningen, hostels en appartementen online boeken. Wees er op tijd bij, want Lissabon is erg populair. Dit geldt zeker voor de vakantieperiodes.   

De mooiste winkelstraten

Shoppen in Lissabon: de stad telt diverse winkelstraten om te goed te kunnen shoppen. De stad biedt een mix van internationale, maar vooral ook lokale winkels. Het leuke is dat sommige straten zijn vernoemd naar de winkels die er vroeger zaten. Rua de Prata (zilver); Rua de Ouro (goud) and Rua de Ferreiros (edelsmid) zijn enkele voorbeelden. De belangrijkste winkelstraat is Rua Augusta, waar merken als Zara, Benetton, Lanidor, Levi’s en H&M zijn vertegenwoordigd. Overige leuke straatjes: Rossio en Rua de Augusta.

In de wijk Chiado is het leuk om Rua Garrett, Rua do Carmo en Rua Nova do Almada af te lopen, net het beroemde Shoppingcenter Armazéns do Chiado. Wie Bairro Alto bezoekt kan goed winkelen Rua da Atalaia en Travessa da Espera. Wie graag luxe merken wil kopen kan het beste naar Avenida da Liberdade in Lissabon. Denk aan Louis Vuitton en Armani.

Zie de kleinste winkel van Lissabon

Het winkeltje Luvaria Ulisses op de Rua do Carmo 87 is een must. Het is een bijzonder klein winkeltje vol handgemaakte handschoenen. Ze behandelen slechts een persoon tegelijk. De eigenaresse meet eerst je hand op. Daarna kun je kiezen uit de bestaande modellen of ze komt met diverse soorten leer aan.

Heb je liever een andere stof? Dat kan ook. Na een paar werkdagen kun je ze ophalen. Voor toeristen is er een ‘snelservice’. Kijk goed om je heen, dit zou wel eens de kleinste luxewinkel van de wereld kunnen zijn. De vraag is wel; met dit klimaat, waarvoor heb je handschoenen nodig?

Het Praça do Comércio in Lissabon.

Boek je excursies in Lissabon online

De wijk Belém

De wijk Belém is de meest monumentale wijk van Lissabon. Het is beroemd door de Mosteiro dos Jerónimos , de Toren van Belém en het puddingbroodje Pastel de Belém. Maar de wijk heeft meer, aangezien hij aan de rivier de Taag ligt en je hier lekker kunt wandelen. Onder meer in de tropische tuin. De wijk is eenvoudig met de tram en trein te bereiken.

Berardo Museum

De Berardo Collection is wereldberoemd. Het is de collectie van de Portugese miljardair Joe Berardo. Het opende in 2007 en laat modern art van bekende namen als Warhol, Picasso, Dalí, Duchamp, Magritte, Miró, Bacon, Jackson Pollock en Jeff Koons zien. De expositie verschilt; al zijn er altijd meer dan 250 werken te zien als je het gratis museum bezoekt.

Mode Museum

MUDE, zoals het officieel wordt genoemd, is één van de meest recente musea van Lissabon. Het is één van de grootste mode- en designmusea ter wereld. Het museum ligt midden in de stad en heeft wisselende exposities van met name kleding, meubilair en veel accessoires.

In totaal heeft het meer dan 1.200 haute couture stukken van meer dan 200 ontwerpers uit de hele wereld. Met bekende namen als Phillipe Starck, John Galliano, Charles Eames, George Nelson, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, and Yves Saint Laurent. Het pand is een oude bank, de balie van Portugees marmer is er nog te zien.

Aquarium van Lissabon

Het Oceanarium, of Oceanario in het Portugees, is de meest populaire attractie van Lissabon. En van heel Portugal. De reden is simpel, het is één van de grootste aquaria ter wereld met maar liefst 8.000 dieren van meer dan 500 soorten.

De vijf oceanen staan centraal in dit indrukwekkende gebouw dat is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Peter Chermayeff. Let vooral op de centrale watertank met haaien, roggen en bijzondere vissen als de maanvis en enorme soorten baarzen. Het aquarium staat in Parque das Nacoes, het voormalige terrein van de Wereldtentoonstelling; de Expo in 1998.

Lekker eten in Lissabon

Een maaltijd van sardines in Lissabon. ©Corno van den Berg

Kleine winkeltjes, smalle straatjes en restaurantjes, en een hele relaxte sfeer in de avond. De wijken Bairro Alto en Chiado in Lissabon zijn heerlijk om te shoppen, te flaneren of simpelweg te onthaasten. Met talloze winkels waar je bijvoorbeeld handgemaakte producten kunt kopen of verse etenswaren kunt vinden. Die je mee kunt nemen of ter plekke kunt op eten. Aangezien de meeste Portugezen pas na negenen gaan eten kun je hier eenvoudig een hele avond door brengen.

Strand van Lissabon

Een ochtend bij Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van het vasteland van Europa. ©WaveCult

Vanuit Lissabon kun je heel goed een dagje strand doen. Populair onder de inwoners van Lissabon is het schiereiland Setúbal. Setúbal heeft een aantal stranden waaronder Costa da Caparica, Nova Praia, Praia do Meco en Praia Coelhos. Gedurende de zomermaanden rijdt er een trein langs alle stranden aan de zuidwestkust van het schiereiland. 

Lees mijn artikel over de stranden van Lissabon

Het rijke verleden

Wie door de stad loopt zal zien dat Lissabon een rijk en turbulent verleden kent. Met onder meer het tijdperk der Grote Ontdekkingen, waarbij de beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama een grote rol speelde.

Lissabon is de kleurrijke hoofdstad van Portugal. De stad ligt aan de noordelijke oever van de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. De stranden van de Atlantische Oceaan zijn slechts enkele kilometers weg.

Het is een stad met een mooie geschiedenis, of eigenlijk meer een legende. Lissabon zou gesticht zijn door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de beroemde Odyssee. Verder is bekend dat hier rond 1.200 v.Chr. een handelspost van de Feniciërs ontstond.

Kunst op straat in Lissabon. ©Corno van den Berg

Volgens de geschriften veroverden de Romeinen de stad rond 200 v.Chr. Zoals meer in Europa gebeurde: toen het Romeinse Rijk uiteenviel, raakte de stad in verval.

Geschiedenis van Lissabon

De Moren kwamen rond het jaar 714, de stad bloeide op en werd weer een belangrijk handelscentrum. De naam van de stad was toen al-Ushbuna (ook wel al-Ishbunah). Een zeer onrustige tijd brak aan. Met talloze plunderingen en overnames. 

Het was Koning Alfons I, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, die Lissabon veroverde. Hij deed dit op 21 oktober 1147, na eerst een mislukte aanval in 1140. Hij kreeg de hulp van kruisvaarders, waaronder Gilbert of Hastings, een Engelse monnik. 

De christenen richtten onder de bewoners (154.000) van al-Ushbuna een waar bloedbad aan, zowel onder christenen als moslims. Zo werd de bisschop van de stad, tezamen met een delegatie van andere christelijke en islamitische leiders, ook door de kruisvaarders vermoord.

Ontdekkingsreizigers

Het tij keerde toen Vasco da Gama rond 1500 de zeeweg naar Indië ontdekte. Vasco de Gama is na Columbus de bekendste ontdekkingsreiziger. Hij ontdekte Indië, maar met name de specerijen. Met name peper zorgde voor een revolutie in de Westerse wereld. En zette Nederland er onder meer toe om ook die kant op te gaan.

Door Da Gama begon de Portugese Gouden Eeuw: het tijdperk der Grote Ontdekkingen. De stad floreerde, onder meer het beroemde Mosteiro dos Jerónimos werd gebouwd. De tijd van Portugese ontdekkingen zie je nu nog terug in de bevolking. Veel inwoners komen oorspronkelijk uit voormalige koloniën als Brazilië, Kaapverdische Eilanden (Cabo Verde) en ook Angola en Mozambique.

Baixa is het eigenlijke centrum van Lissabon. Op 1 november 1755 vernielde een zware aardbeving (en de daaropvolgende tsunami en branden) grote delen van de hoofdstad. In dit deel van de stad bepalen rechte, brede straten en talrijke winkels nu het beeld. 

Maar gelukkig zijn andere delen van de stad nog bochtig, smal en vooral heel erg sfeervol. Waar de fado-klanken door de lucht zweven.

Meer artikelen over Lissabon