Lokale naam: Lisboa, Engelse naam: Lisbon

Lissabon wordt in talloze boeken ook wel ‘De Witte Stad’ genoemd. Waar je eenvoudig kunt verdwalen in de kleine straatjes en steegjes en al snel verzot raakt aan de Portugese keuken. Het is niet voor niets dat Lissabon al jaren populair is al stedentrip.

Wie door de stad loopt zal zien dat Lissabon een rijk en turbulent verleden kent. Met onder meer het tijdperk der Grote Ontdekkingen, waarbij Vasco da Gama een grote rol speelde.

Lissabon is de kleurrijke hoofdstad van Portugal. De stad ligt aan de noordelijke oever van de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. De stranden van de Atlantische Oceaan zijn slechts enkele kilometers weg.

Het is een stad met een mooie geschiedenis, of eigenlijk meer een legende. Lissabon zou gesticht zijn door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de beroemde Odyssee. Verder is bekend dat hier rond 1.200 v.Chr. een handelspost van de Feniciërs ontstond. Volgens de geschriften veroverden de Romeinen de stad rond 200 v.Chr. Zoals meer in Europa gebeurde: toen het Romeinse Rijk uiteenviel, raakte de stad in verval.

Plunderingen en overnames
De Moren kwamen rond het jaar 714, de stad bloeide op en werd weer een belangrijk handelscentrum. De naam van de stad was toen al-Ushbuna (ook wel al-Ishbunah). Een zeer onrustige tijd brak aan. Met talloze plunderingen en overnames.

Het was Koning Alfons I, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, die Lissabon veroverde. Hij deed dit op 21 oktober 1147, na eerst een mislukte aanval in 1140. Hij kreeg de hulp van kruisvaarders, waaronder Gilbert of Hastings, een Engelse monnik.

De christenen richtten onder de bewoners (154.000) van al-Ushbuna een waar bloedbad aan, zowel onder christenen als moslims. Zo werd de bisschop van de stad, tezamen met een delegatie van andere christelijke en islamitische leiders, ook door de kruisvaarders vermoord.

Ontdekkingsreizigers
Het tij keerde toen Vasco da Gama rond 1500 de zeeweg naar Indië ontdekte. Vasco de Gama is na Columbus de bekendste ontdekkingsreiziger. Hij ontdekte Indië, maar met name de specerijen. Met name peper zorgde voor een revolutie in de Westerse wereld. En zette Nederland er onder meer toe om ook die kant op te gaan.

Door Da Gama begon de Portugese Gouden Eeuw: het tijdperk der Grote Ontdekkingen. De stad floreerde, onder meer het beroemde Mosteiro dos Jerónimos werd gebouwd. De tijd van Portugese ontdekkingen zie je nu nog terug in de bevolking. Veel inwoners komen oorspronkelijk uit voormalige koloniën als Brazilië, Kaapverdische Eilanden (Cabo Verde) en ook Angola en Mozambique.

Baixa is het eigenlijke centrum van Lissabon. Op 1 november 1755 vernielde een zware aardbeving (en de daaropvolgende tsunami en branden) grote delen van de hoofdstad. In dit deel van de stad bepalen rechte, brede straten en talrijke winkels nu het beeld.

Maar gelukkig zijn andere delen van de stad nog bochtig, smal en vooral heel erg sfeervol. Waar de fado-klanken door de lucht zweven.

Meer informatie: www.visitlisboa.com

Plan je eigen bezoek aan Lissabon:
> Vlieg vanaf €67 naar Lissabon
> Zoek je hotel in Lissabon
> Bekijk verschillende excursies en tours